Зміна голови Кіровоградської облради: як проходила позачергова сесія

Перегляди: 3472

Вчора, 25 квітня, мала продовжитись не закрита 15-та сесія облради, проте значна частина депутатів проігнорувала її, організувавши позачергову 16-ту сесію, головним питанням якої було звільнення голови облради Сергія Шульги.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

15-та сесія облради так і не відбулася: не зібрався кворум. На сесії зареєструвалися всього 14 депутатів. Позачергова сесія, за проведення якої напередодні підписалися 24 депутати, розпочалася за годину, під головуванням Олександра Горбунова.

«Сергію Павловичу, а що це тут відбувається? 15-та сесія не закрита, якась реєстрація відбувається на 16-ту сесію. Відповідно якого закону це все відбувається? Хто у вашій присутності може бути головуючим? У нас же є регламент», - звернулася за коментарем щодо проведення 16-ї сесії до голови облради депутатка від ОПЗЖ Людмила Давиденко.

Сергій Шульга заявив, що вважає такі дії незаконними.

«Коли вчора я отримав звернення 24 депутатів про проведення 16-ї сесії, я звернувся до правоохоронних органів, тому що вважаю її незаконною. Відкрита 15-та сесія, яку ми повинні продовжити», – зазначив Сергій Шульга.

«7 квітня 2023 року одна третина депутатів обласної ради звернулася до голови обласної ради з проханням скликати сесію облради на 25 квітня 2023 року. На розгляд якої внести питання про звільнення голови Шульги Сергія Павловича. Звертаю увагу, що було прохання депутатів скликати саме сесію з одним питанням у порядку денному, більше не маніпулювати нічим. Тому зараз скликається 16-те засідання. Саме через таку бездіяльність 22 квітня третиною депутатів облради було прийняте рішення про скликання 16-ї позачергової сесії Кіровоградської обласної ради», - прокоментував проведення сесії Олександр Горбунов.

Людмила Давиденко намагалася завадити Олександру Горбунову виступити з трибуни. Для цього вона спробувала забрати у посадовця мікрофон, але згодом відступила, зустрівши опір Олександра Горбунова та Юрія Митрофаненка, який згодом долучився до сутички.

Зрештою, на 16-ій сесії зареєструвалися 43 депутати. Головним і єдиним питанням сесії було звільнення Сергія Шульги. За внесення цього питання у порядок денний проголосували 38 депутатів з тих, хто зареєструвався. Проте не всі депутати погодилися з таким перебігом подій. Зокрема, протестувати почав Сергій Грищенко, депутат від Радикальної партії Олега Ляшка. Він зазначив, що його фракція не братиме участь у незаконному, на його думку, голосуванні.

«Востаннє я у цьому залі був 22 лютого минулого року. Пам'ятаю, як ми боролися один з одним, мінували сесійну залу, розводили політичні баталії. А через два дні все змінилося - ми стали боятися виходити на вулицю. Зараз вже пройшов понад рік, але ситуація не змінилася. Триває війна. Я, повернувшись до зали, хотів побачити консолідацію. Кожне наше рішення має виходити з одного питання: як наблизити перемогу? Але зараз ми бачимо вирішення виключно політичних питань та амбіцій окремих людей», - виступив депутат Радикальної партії Олега Ляшка Дмитро Лінько.

Олександр Горбунов оголосив про проведення зборів членів лічильної комісії, які зареєстровані на 16-тій сесії. На цих зборах переобрали голову та заступника лічильної комісії. Це викликало обурення членкині лічильної комісії Марини Осіпової, яка заявила, що не була присутня на цих зборах, і їй не повідомили про переобрання нових членів лічильної комісії. Олександр Горбунов зазначив, що новим головою лічильної комісії обрали Олега Медяника, його заступником – Андрія Шевчука, а секретаркою – Оксану Горбенко. Членами лічильної комісії стали: Лариса Андрєєва, Марина Осіпова, Віталій Рибальченко й Андрій Яровий.

Лічильна комісія зібралася для затвердження протоколу таємного голосування та бюлетенів. У затвердженому бюлетені було два варіанти вибору: «за» та «проти».

Участь у таємному голосування взяли 41 депутат, з них, за результатами підрахунків лічильної комісії, 39 депутатів проголосували за звільнення голови облради Сергія Шульги, один голос був проти та ще один бюлетень зіпсували під час голосування. Колишній голова облради Сергій Шульга покинув сесійну залу, перед цим зазначивши у коментарі журналістам, що вважає це рішення незаконним і збирається звертатися до суду.

Надалі депутати голосували за зміни у порядку денному 16-ї сесії, зокрема, за внесення питання про вибори нового голови облради. Внесення цього питання підтримали 38 депутатів. Єдиним кандидатом на пост голови став Юрій Дрозд, депутат від партії «Слуга народу». Шляхом таємного голосування депутати обрали Юрія Дрозда новим головою Кіровоградської обласної ради. «За» проголосували 37 чиновників. Надалі сесія проходила вже під керівництвом нового голови.

CBN вирішило зібрати думки людей, які були присутні на сесії, проте не є депутатами обласної ради. Зокрема, свою думку висловив історик, краєзнавець та громадський активіст Юрій Митрофаненко. Він розповів, що думає про проведення сесії та чому не міг залишитися осторонь конфлікту з Людмилою Давиденко.

«Я є помічником депутата, тому був присутній на сесії. Вчора мене спонукало прийти побачене на попередній сесії. Коли намагалися у демократичний спосіб усунути голову облради, хоча б ставити це питання на голосування, принаймні, їм це ніхто не забороняє. Але побачив, що цю ініціативу зірвала Людмила Давиденко. Це викликало у мене обурення і нерозуміння, чому одна людина зриває важливі рішення для обласної ради й заважає поставити це питання на голосування. Моя логіка у тому, що будь-яка людина, яка була частиною “Партії регіонів” та “ОПЗЖ”, має ворожу до української державності позицію. Давиденко була саме такою. Коли я побачив, що вона знову намагається зірвати сесію, просто підійшов до неї й попросив не заважати висловлювати Горбунову думку більшості депутатів облради. Я вважаю, що вчора все було демократично. Відбувалося голосування, процедура була прозорою. Небезпека цього протистояння була б у тому, що просто заблокували б роботу обласної ради. Якщо ми маємо конфлікт керівника з більшістю депутатів, то постає питання, кого варто змінити: одного чи 39?» - розповів Юрій Митрофаненко.

Гендиректор Кіровоградського обласного онкодиспансеру, екснардеп Костянтин Яриніч вважає, що такі дії депутатів були закономірною реакцією на діяльність голови облради.

«У мене враження, що людина дуже хотіла залишитися при владі, асоціювала себе з владою. Я ніколи не думав, що голова обласної ради може подати в СБУ та прокуратуру на депутатів, які виконують свої обов'язки. Те, що відбулося, повинно було відбутися. Я впевнений, що якби це питання ставили знову на голосування у порядок денний, то Шульга придумав би ще щось, щоб втриматися у своєму кріслі. А я хотів би, щоб працював депутатський корпус і мені здається, що це єдине правильне рішення, щоб ми розвивали Кіровоградщину і працювали заради людей», - зазначив Костянтин Яриніч.

Народний депутат Олександр Дануца вважає, що депутати мали право змінювати своє керівництво.

«Сесія відбулася, наскільки я розумію, поки не прийнято інших рішень. Зміна керівництва облради - це абсолютна компетенція облради. Я не бачу нічого поганого у тому, що облрада своєю більшістю змінює керівника, і це відбувається у законний спосіб. поки не прийнято інших рішень. На це депутати мають право відповідно до закону “Про місцеве самоврядування”. Я не можу відповісти.чи все було правочинно, бо не знаю регламенту облради. До того ж я знаю. що Сергій Павлович збирався подаватися до суду. Побачимо, яке рішення прийме суд»,- сказав Олександр Дануца.

«Цього тижня ми спробуємо попрацювати з депутатами у комісіях, розберемося з тими проблемами, що маємо, і дамо потім великий пресбрифінг», – прокоментував призначення Юрій Дрозд.


Фото Ігоря Філіпенка, CBN