Увільнили та поновили: у Донецькому медуніверситеті виник конфлікт через накази ректора

Перегляди: 1854

Донецький національний медичний університет вперше став «переселенцем» через початок збройної агресії росії у 2014 році. Тоді університет, розділений по різних містах України, починав свою роботу майже з чистого аркуша. Але у 2022 році університет через знову переїхав через війну. Тепер він повністю знаходиться у Кропивницькому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нещодавно у соціальній мережі з'явилося відео, записане студентом Донецького медуніверситету, у якому він стверджує, що виконувач обовʼязків ректора Анатолій Анчев порушує Закони України «Про вищу освіту», Закони України «Про працю», Закони України «Про охорону здоровʼя», звільнивши багатьох викладачів вишу, через що постало питання якісного навчання понад тисячі студентів та випуску й переходу до інтернатури частини з них.

Про ситуацію, яка склалася станом на 25 квітня, розповів один з викладачів закладу на умовах анонімності.

«Наказ про увільнення, який датований 17.04.2023  – це просто черговий наказ. До цього було багато неадекватних наказів, які шкодять університету і заважають нормально працювати, але це був апогей, згідно з наказом звільнили 59 осіб, і здається 150 скоротили (увільнили). Тобто людина працювала на півтори ставки, а її скоротили до однієї. Є ті люди, яких звільнили повністю – це були сумісники, тобто вони працювали десь у лікарні, і підпрацьовували у нас викладачами.

І деякі із тих людей були єдині за своєю спеціальністю. Тобто цю спеціальність викладати нікому. І багато тих, кого скоротили, ще до скорочення працювали з великим навантаженням, тобто є нормативи, які повинен виконувати викладач. Наприклад, викладач повинен мати 600 годин на рік педагогічного навантаження.

На деяких кафедрах викладачі працювали замість 600 годин (на ставку) на 700-800 годин більше. Тобто багато перепрацьовували. Це було потрібно університету, і усі розуміли, що ситуація критична. Хтось із викладачів звільнився і не може викладати, потрібно було рятувати університет. І усі, хто перепрацьовували - терпіли, бо розуміли, що це тимчасова ситуація. І тепер виходить так, що скорочують, а викладачів уже на цей час перепрацювали. 

І коли викладач виконав своє навантаження, яке у нього на рік напрацьоване за 3-4 місяці, він повинен отримувати зарплату до кінця року. Бо він її уже заробив, а його просто звільняють.

Така ситуація не на всіх кафедрах та дисциплінах. Є викладачі, які не працювали із студентами на початку навчального семестру, бо у них був такий розклад. Ось у них будуть заняття у травні-червні. І вони тоді відпрацювали б свою норму, а їх уже звільнили. І виходить, що січень-квітень вони отримували заробітну плату ні за що. 

І цей наказ, який датований 17 квітня 2023 року, оприлюднили 21 квітня, з вимогою переробити табеля і скоротити їх. І виникає ситуація: 17 квітня людину звільняють, чи скорочують, але вона працює до 21 квітня. І була вимога зробити табелі обліку робочого часу заднім числом. І якщо людина працювала, а ми в табель пишемо, що не працювала, то це незаконно. 

До цього звільнили викладачів, які перебувають за межами України. У нас встановили дистанційне навчання, тобто викладачі можуть працювати де завгодно. Рішення, як вести заняття, затвердили на ректораті університету, його ухвалили на засіданні вченої ради. А тепер ректор самовільно скасовує цей наказ, але в нього нема повноважень скасовувати рішення вченої ради.

Скоро у нас державні іспити, і для цих іспитів формують комісії, які будуть обробляти результати, формувати список екзаменаторів. І, наприклад, один професор не може брати участь у кількох комісіях. І ректор звільнив людей, які мали б бути у комісії. 

Впродовж декількох місяців ректору цю інформацію доносять, пояснюють. І він знає, яка ситуація із державною комісією. Але він не чує нас», - говорить викладач.

Також коментар журналістці CBN надав ще один студент закладу: «Анатолій Степанович обіцяв, що знайде гуртожитки для нашого закладу, адже наш університет знаходився у трьох різних містах: це Маріуполь, Краматорськ та Кропивницький. Наш університет базується у Кропивницькому. Це означає, що студентам, які сюди приїжджають, потрібно десь проживати. Він обіцяв, що знайде гуртожитки, корпуса для нашого університету. Бо треба, щоб було і місце, і матеріально-технічна база. Ні гуртожитків, ні корпусів не було.  

До того ж вийшов наказ № 105-1 про припинення дій трудового договору, в якому призупинили трудові відносини із 26 викладачами. І наказ вийшов заднім числом. Тобто викладачі проводили пари не знаючи, що уже звільнені. Ніяких пояснень та зібрань не було. Сказав тільки, що звільнив викладачів, бо вони знаходять  за кордоном. Він порушив наказ університету, де йде мова, що наш заклад на час воєнного стану має працювати дистанційно.

[caption id="attachment_154354" align="alignnone" width="526"] Документ надав студент Донецького медуніверситету[/caption]

Після цього 20 квітня наказ №122/1 виходить заднім числом. Наказ був від 17 квітня, але його ми побачили 20 квітня. В якому призупинили дії трудових договорів майже зі 180 викладачами. Зі слів Анатолія Степановича – це ніяк не вплине на навчання студентів.

[caption id="attachment_154353" align="alignnone" width="640"] Документ надав студент Донецького медуніверситету[/caption]

Педагогічний процес порушився, уже 24 квітня пари не викладали у понад 20 групах університету. Бо зараз на кафедрах немає викладачів. Наразі у шостого курсу в травні буде єдиний кваліфікаційний іспит державного масштабу. Ще цілий місяць до іспиту, а пар уже немає. Усього зараз у медуніверситеті навчається понад 1000 студентів».

Нині студенти уже написали офіційні листи до МОЗу, запланували зустріч із Міністерство освіти України. Вони разом із викладачами звертаються в усі можливі інстанції, аби звернули увагу їхню ситуацію.

На офіційному сайті ДНМУ виконувач обовʼязків ректора Анатолій Анчев дав роз’яснення щодо ситуації, яка склалася. CBN також особисто звернулося за коментарем до очільника закладу.

«Це підтасування фактів, є мої накази. Спочатку з’являється наказ Міністра охорони здоров’я звільнити, увільнити тих, хто закордоном. Наказ Міністерства охорони здоров’я №751 від 5 травня 2022 року. Про заборону роботи працівників установ організацій, які підпорядковані МОЗ за межами України. Щодо наказу від 17 квітня – у ньому йде мова про увільнення.

[gallery type="thumbnails" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="154349,154350"]

З юридичної точки зору це означає призупинення трудових відносин і не передбачає звільнення людини. Це говорить про те, що призупинені трудові відносини з особою. Вона не є звільненою. Що стосується співробітників навчального закладу, вони не виконали наказ №81, в якому значиться, що вони повинні прибути до Кропивницького. Бути на роботі, не дистанційно.

[caption id="attachment_154351" align="alignnone" width="640"] Фото: Інна Сажевська, CBN. Документ надав виконувач обовʼязків ректора Анатолій Анчев[/caption]

Ми дистанційно дозволили бути тільки студентам. Тут, на робочому місці, повинні бути завідувачі кафедр, декани, які мають організувати роботу переміщеного вишу. У нас проблем, як кажуть, з головою. Обласна рада не дає нам іншого приміщення, прикладом. Ви ж пам’ятаєте, де ми раніше знаходилися. Щодо запитання про те, чому не проводили пари у понеділок, 24 квітня. Ви були студенткою, хто проводив пари? Пари проводити та організовувати повинні викладачі та декани. От і все. А якщо завідувач кафедри говорить, що не ходіть до мене, я не буду проводити пари, то хто винен у цьому?

Усі здали табель відпрацювання робочого часу, окрім однієї кафедри. Яка здала табель, який не відповідає нашим наказам. У підсумку нікого не звільнили, а тільки увільнили. Це ми припинили трудові відносини, без заробітної плати. Є наказ міністра. Ми переміщений виш. Тих лікарів, які знаходяться в Україні, нікого не звільняли. Ми звільнили тих, хто за кордоном, а потім зовнішніх сумісників, обмежили роботу внутрішніх сумісників. І робота кафедри продовжила свою роботу. Ось таке становище. Зараз проблеми ніякої немає», - розповів журналістці CBN Анатолій Анчев.

[caption id="attachment_154352" align="alignnone" width="528"] Фото: Інна Сажевська, CBN. Документ надав виконувач обовʼязків ректора Анатолій Анчев[/caption]

За інформацією від викладачів вишу, нині ситуацію у навчальному закладі врегулювали, втім невідомо, як надовго, бо суперечливі ситуації виникають не вперше.