Здавав координати електропідстанцій та тримав зв'язок з ФСБ: у Кропивницькому вперше засудили російського агента

Перегляди: 4716

Вчора, 29 травня, у Кропивницькому за державну зраду засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна 42-річного жителя Кропивницького Миколу Ф. Це перший випадок вироку за державну зраду у Кіровоградській області з 24 лютого 2022 року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

До судової зали Миколу Ф., тоді ще підозрюваного за ч.2 ст. 111 ККУ (державна зрада в умовах воєнного стану), вів конвой з шести нацгвардійців. Санкція статті, по якій проходить справа, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 15 років до довічного, з конфіскацією майна. Уже у приміщенні, побачивши журналістів, чоловік почав ховати обличчя за паперами і попросив, щоб ЗМІ не освітлювали процес, проте отримав відмову.

Адвокаткою фігуранта справи стала Ангеліна Дуднік, сторону обвинувачення представляв прокурор Володимир Лещенко.

Він зазначив, що 21 січня 2022 року Микола Ф. отримав повідомлення від абонента, який у телеграмі підписався як Артур, з вказівкою щодо передачі фігурантом кожного вівторка та п'ятниці координат будівель СБУ, поліції, військкоматів, стратегічно важливих мостів, військової частини та автомобільних і залізничних шляхів. Згодом СБУ ідентифікувала абонента як Артура Шабазова − співробітника федеральної служби безпеки рф.

З 25 листопада 2022 року Микола Ф. почав надсилати у телеграмі працівнику ФСБ координати об'єктів інфраструктури, будівель, у яких розташовуються правоохоронні органи, а також щодня інформував про події, які відбуваються у Кропивницькому, зокрема про енергетичну ситуацію.

Окрім того, 6 січня 2023 року Микола Ф. надіслав співробітнику ФСБ файл «План розвитку системи розподілу (зі змінами) ПрАТ «Кіровоградобленерго». 15 січня 2023 підсудний отримав від росіянина завдання сфотографувати одну з електричних підстанцій у Кропивницькому та місцевість поблизу неї. Також росіянин дав вказівку на придбання автомобільного GPS-трекеру, який Миколі Ф. треба було встановити поруч з підстанцією: 22 січня росія нібито планувала завдати по ній ракетного удару. 14 січня підсудний поїхав до підстанції, сфотографував сам об'єкт та місцевість поруч.

Отримані матеріали він переслав співробітнику ФСБ. Цього ж дня Микола Ф. замовив в інтернеті GPS-трекер, який 17 січня отримав в одному з поштових відділень. Вставивши туди сім-картку з номером, він повідомив його російському спецслужбовцю. 21 січня підсудний встановив трекер біля паркану електричної підстанції, після чого його відразу затримали співробітники СБУ.

Як зазначила експертиза, за допомогою такого трекеру можна віддалено знаходити та контролювати будь-які цілі за допомогою смс, мобільного додатка та програмного забезпечення для веб-відстеження.

Підсудний підтвердив, що робив всі ці дії та визнав свою вину повністю.

Присутнім на судовому засіданні представили відеозапис огляду місця події відразу після затримання Миколи Ф. На ньому затриманий вказує на місце, де він заховав трекер.

Окрім того, серед доказів вини підсудного представили знімки екрану листування Миколи Ф. зі співробітником ФСБ. У суді прокурор зачитав уривок з розмови, яка велася безпосередньо перед закладенням трекеру (текст розмови перекладений з російської).

Обвинувачений: Добрий вечір. Електроенергію вимикають два через два. У центрі міста рідше. Польотів авіації не було чути. Вода є. По Дніпропетровську багато хто не вірить версії Арестовича про збиту ракету. Вірять, що її спеціально запустили по цивільному будинку. Потрібна буде робота ЗМІ для зняття шору у людей. У військкоматах черг не спостерігаю.

Співробітник ФСБ: − Добрий вечір, Миколо. Дякую за інформацію. У нас все йде за планом. Виходимо на зв'язок завтра. У визначений час вам надійдуть інструкції з діями. Ви зарядили трекер? Завтра також відпишіть по ситуації у місті.

Обвинувачений: − Так, зарядив. Його можна буде прикопати, та чи не боїться він вологи?

Співробітник ФСБ: − Його треба буде просто покласти. Перешкод йому створювати не треба.

Обвинувачений: − Там помітно буде. Буде блимати.

Співробітник ФСБ: Заклейте лампочку клейкою стрічкою.

Обвинувачений: Будемо сподіватися, що камер там не буде і мене не вирахують. Я куплю ще перцю, щоб собака не внюхала.

Прокурор зауважив, що під час огляду місця події, правоохоронці знайшли два пакетики з меленим перцем, один з них був відкритим - перцем посипали трекер.

У наступній розмові, яка відбулася 21 січня, агент ФСБ скинув Миколі Ф. фото місцини, де саме треба було залишити трекер.

Також у суді представили записи з камер відеоспостереження поштового відділення, які зафіксували, як Микола Ф. забирав посилку з трекером та виходив з приміщення. Вже на іншому представленому відео підсудний ходить поблизу електропідстанції, намагаючись заховати трекер. Відразу після цього його затримали співробітники СБУ.

«Так, всі ці дії я робив. Я виконував наказ Головнокомандувача, коли він у 2014 році просив допомоги у російської федерації. Україна як держава не існує після революції, державного перевороту, на мою думку», - розповів про свої мотиви Микола Ф. під час допиту у суді.

Адвокатка Миколи Ф. подала клопотання про повернення підсудному речових доказів, які не стосуються кримінального провадження і не підлягають знищенню. Окрім того, сторона захисту клопотала, щоб у підсудного не конфісковували на користь держави квартиру, а також призначили мінімальне покарання, аргументуючи це тим, що підзахисний сприяв досудовому слідству і його дії не спричинили тяжких наслідків. Прокурор просив для підсудного 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Обвинувачений від останнього слова відмовився.

Повернувшись з нарадчої кімнати, суд визнав Миколу Ф. винним у державній зраді та призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Засуджений може оскаржити вирок в апеляційному суді. Як зазначив прокурор, засуджений подав клопотання, щоб його обміняли і російська сторона включила його до списків. Окрім того, у список на обмін входять також двоє інших осіб, яких підозрюють у державній зраді, проте по їхніх справах досі триває слідство.


Фото Олена Павлюк, CBN