У Великоандрусівській громаді розслідують масштабну вирубку дерев

Перегляди: 1869

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу спільно з поліцією у квітні 2023 року отримали повідомлення від представника громадської організації «Еко нагляд «Україна» Степана Крайцара про незаконну порубку дерев лісових насаджень на території Великоандрусівської громади, Олександрійського району.

За підсумками обстежень території вздовж одного з автошляхів у Великоандрусівській громаді, інспекція виявила 586 незаконно знищених дерев. Така порубка завдала шкоди у 4 147 899 грн.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Такий злочин передбачає відповідальність за ст. 246 КК України (незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев), тож інспекція направила повідомлення про кримінальне правопорушення до правоохоронних органів.

У рамках кримінального провадження фахівці екоінспекції спільно з правоохоронцями після чотирьох інспекцій виявили ще 4 758 незаконно знищених дерев, розмір шкоди склав 17 074 176 грн. Загалом шкода нанесена незаконною порубкою 5 344 дерев становить 21 222 073 грн.

Раніше громадський активіст Степан Крайцар звернувся і до CBN, та повідомив, що у парку села Подорожнє Великоандрусівської громади Олександрівського району теж незаконно вирубали дерева.

«Я місцевий журналіст та активіст «Еко нагляд «Україна». І до мене звернулися люди та запитали, що там відбувається у парку села Подорожнє. Після чого я звернувся до старости села Сергія Стеценка, та запитав про вирубку дерев у парку, чи все гаразд із документами. Мені він сказав, що усе все добре. Я пішов подивився, що там у парку відбувається. Я викликав поліцію, слідчий відкрив кримінальну справу, приїхав також державний екологічний інспектор, і ми разом перевірили та з'ясували, що там вирубали майже 1200 дерев. Екологія нарахувала збитків на 850 тисяч гривень. Зараз начальник Світловодського відділу поліції говорить, що будуть проводити експертизу», - розповів активіст у коментарі CBN.

Після чого поліцейські відділення поліції №1 у Світловодську внесли відомості до ЄРДС за ч.1, ст.246 КК України та відкрили чотири справи за фактами знищення і крадіжки майже 1200 дерев у місцевих сільських парках, які перебувають у центрі села Подорожнє і селі Калантаїв.

Ситуацію з парком прокоментував журналістці CBN і голова Великоандрусівської сільської ради Аріф Різаєв. Говорить, що усе законно.

«Було звернення населення до старости села. Там була заросла територія, поламані дерева. Староста звернувся до виконкому. Є рішення виконкому, акт обстеження і звернення до екологів. І на основі цього зробили вирубку. Плануємо у цьому місяці парк засадити новими деревами – сосною, липою, березою. Люди задоволені, дякують. Там, ми ще плануємо зробити дитячий майданчик, буде озеленення, лавочки та світло», - розповів у коментарі CBN голова Великоандрусівської громади Аріф Різаєв.

Також Різаєв надав відповідь на інформаційний запит журналістів, чи вирубка дерев законна.

«Враховуючи відсутність дозволу слідчого чи прокурора про розголошення відомостей досудового розслідування та з метою належного проведення неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні Великоандрусівська сільська рада не має законних підстав надати Вам запитувану інформацію», - йдеться у документі.

За словами речниці ГУНП в Кіровоградської області Віталіни Бевзенко - за вказаним фактом розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка, або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу). Обставини подій засовують слідчі.