Нацгвардієць з Кропивницького загинув у тилу, батько не вірить у версію про самогубство

Перегляди: 3404

Боєць Нацгвардії, 24-річний Богдан Говорухін загинув у червні 2023 року, за 6 днів до довгоочікуваної відпустки. Батькам Богдана прийшло сповіщення про те, що їхній син скоїв самогубство. Втім, Володимир Говорухін, тато Богдана, наполягає на додаткових експертизах, які, на його думку, не проводили, або провели не належним чином.

Служив військовий у частині №3036 Національної гвардії, що розміщується в Новомосковському районі Дніпропетровської області. Саме звідти рідні отримали звістку про самогубство сина.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як написала його сестра Марина Говорухіна у Facebook, про це сповістили родину бійця 13 червня, за декілька днів до того, як Говорухін мав поїхати в довгоочікувану відпустку. Він напередодні написав мамі «щоб чекала і що все за графіком».

«А наступного дня батько отримав повідомлення, що Богдан вбив себе сам… В телефонному спілкуванні батькові командир сказав, що невідомо, що точно відбулося, і потрібна експертиза. Проте тіло доставили в Кропивницький вже наступного дня. Без висновку експертизи. Був лише висновок про причину смерті – "самостріл"», – розповіла жінка.

Марина наголошує у дописі, що її брат був досвідченим та емоційно стабільним, психологічних передумов для суїциду не мав. «Богдан не новачок в ЗСУ, він два рази був в АТО (2021 і 2022 рік, повномасштабне вторгнення застало його під час несення служби) і його точно не можна назвати емоційно нестабільним», - пише Марина.

Також рідних насторожили сліди травм на тілі Богдана. «В документі не було жодного слова про те, що у Богдана зламаний ніс та вуха, та про синці на обличчі, а також синець на біцепсі, ймовірно від прикладу. У батька є фото, що це підтверджують. Але ще раз підкреслю, жодного слова про це не було в документі від частини», - зазначає жінка.

Журналістка CBN поговорила з татом загиблого воїна - Володимиром Говорухіним. Звістку про смерть сина отримав саме він. «13 червня подзвонили з військової частини сказали, що при виконанні бойового завдання Богдан скоїв суїцид. Сказали, що йому стало погано, він відпросився піти у бліндаж і потім його знайшли мертвим. Чому я геть не сприймаю, що це був суїцид? 12-го числа він списувався з матір'ю, вона його запитала, що з відпусткою, про яку він знав вже за пару місяців і яка мала бути з 19 червня. Він відповів, що все за планом», – говорить Володимир Говорухін.

Сумніви у правдивості зазначених обставин та причин смерті сина у батька з'явилися після того, як він побачив його тіло. Окрім того, одразу після загибелі Богдана чоловіку зателефонував заступник командира роти, сказав, що проводитимуть експертизи, тому тіло привезуть через 10-12 днів. Але привезли наступного дня – 14 червня.

Володимир Павлович розповідає: «Говорять, експертизи були призначені. Але коли ж їх проводили, якщо 13-го все відбулося, а 14-го о 15:00 тіло було вже тут? І вони не бачили, що у нього є тілесні ушкодження. Коли привезли тіло і ми поїхали до моргу, побачили, що обличчя побите, перенісся, вухо, на лобі синці, на лівому біцепсі сліди від удару тупого прямокутного предмета»

Батько припускає, що такі прямокутні сліди могли залишитися від приклада. Окрім того, у висновку про смерть експерт зазначив, що був здійснений постріл з автомата Калашнікова в підборіддя. Але Володимир говорить, що череп був не роздроблений, а постріл був в шию.

Сам факт такої кількості травм також навів тата на думку про те, чи міг його син скоїти суїцид: «Навряд чи він міг себе застрелити з такими тілесними ушкодженнями. І чи тілесні ушкодження вже були до того, як він пішов до бліндажа, чи після того – це велике значення має. Якщо до того – то чому його відпустили до бліндажа з побоями? Якщо після – то взагалі не може йти мова про цей так званий суїцид. У них з'явилася зачіпка, що це могла бути бійка. Але, знову ж таки, чому це допустили? І бійка не може бути підставою для самогубства».

Тато наголошує на тому, що ще одна причина його сину не думати про те, щоб вкоротити собі життя, було його та матері Богдана здоров'я - батьки перенесли складні операції та син турбувався про їхнє самопочуття щоразу при спілкуванні.

[caption id="attachment_161675" align="aligncenter" width="640"] Богдан Говорухін. Фото: особистий архів Володимира Говорухіна[/caption]

У пресслужбі ГУ Національної поліції Дніпропетровської області підтвердили факт проведення розслідування: «Відкрите кримінальне провадження. Зараз проводиться розслідування, призначено ряд експертиз», - повідомили правоохоронці. У поліції також зазначили, що експертизи ще тривають у зв'язку зі складністю їх проведення.

Олександр Ткаченко, адвокат Володимира, говорить, що наразі не отримував конкретних відповідей на його адвокатські запити. «Зараз звернулися з клопотанням щодо визнання Володимира Павловича потерпілим у вказаному кримінальному провадженні, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України. От тоді, коли у нас з'явиться такий статус, можна буде ознайомлюватися із матеріалами кримінального провадження та говорити про якісь дії», - розповів CBN Олександр.

Заступник командира частини підполковник Святослав Білейчук у коментарі CBN повідомив про те, що може апелювати лише до офіційних даних: «На теперішній час те, що висловив батько, ґрунтується більше на якихось його особистих переконаннях, ніж на матеріалах, тому що ще триває досудове розслідування й однозначно ми ще сказати нічого не можемо. Батьки зробили свої висновки, але офіційних документів ще немає».

На сьогодні Володимир Говорухін очікує визнання його потерпілим, аби мати можливість ознайомитися з матеріалами справи й визначати свої подальші дії. Для того, аби встановити наявність та ступінь отриманих травм, необхідно буде провести ексгумацію. Батько наполягає на тому, щоб слідство провели відповідно до закону і встановили фактичні обставини та причини смерті його сина.