Перейменування Олександрії: закон про деколонізацію чи збереження культурної спадщини?

Перегляди: 5867

Через російський збройний напад в нашій державі пришвидшилися процеси розривів культурних та інформаційних зв'язків з радянським та імперським спадком російської федерації як ворожого режиму. Дерусифікація топонімів, знесення пам'ятників російським діячам, виключення елементів російської пропаганди з культурного середовища тривають і досі.

Нещодавно Український інститут національної памʼяті підготував черговий перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», серед яких опинилась і Олександрія, місто на Кіровоградщині. За версією УІНП, місто отримало свою назву в 1784 р. внаслідок перейменування на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

До 27 січня 2024 року місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв, які підпадають під перейменування відповідно до закону. Втім, у соцмережах з'явилися протилежні думки містян щодо перейменування Олександрії.

Згідно з результатами опитування, яке у своєму телеграм-каналі опублікував міський голова Олександрії Сергій Кузьменко, більшість жителів громади проти перейменування. В опитування взяли участь понад 16 тисяч осіб, серед яких 91% проголосували проти зміни назви. Ще 7% вважають, що перейменування потрібно, 2% - мали інші варіанти відповіді.

Журналістка CBN звернулась за коментарем до олександрійського краєзнавця, члена Національної спілки журналістів України Віктора Голобородька, який відповів на найбільш поширені питання з цього приводу.

- Відомо, що Ви за збереження назви міста «Олександрія». Чому?

- Є багато аргументів. Але, назва міста в будь-якому разі має європейське походження та пов'язана з еліністичним світом. Наприклад, держава Олександра Македонського - фундамент європейської цивілізації. В честь цього правителя названо багато міст по всій Європі. Є декілька міст навіть на іншому континенті – в США. Вектор нашого розвитку також європейський, тому у нас є підстави залишити цю назву, інтерпретуючи її під сучасні тенденції. Євген Маланюк завжди говорив про те, що якби в Україні не було еліністичної спадщини, мабуть, наша держава була іншою. Ми не маємо віддавати власну назву.

- Чому назву міста прив'язують до історичної фігури внука Катерини II, Олександра I?

- Якщо вже серйозно братись за дослідження теорій походження назви «Олександрія», то виявиться, що версія з російським корінням більше стосується княгині Олександри Павлівни, ріднокровної імператорському двору. Вона народилась за рік до того, як з'явилась назва. Один російський довідник кінця XIX - початку XX ст., наприклад, прямо стверджує: «Олександрія названа в честь Олександри Павлівни», але без посилань та першоджерел.

Аналогічно пишуть і інші дослідники, коли у своїх працях стверджують про походження назви від Олександра I. Таким же чином може й з'явитись образ Олександри Браницької, яка мала безпосереднє відношення до князя Григорія Потьомкіна, який фактично мав на той час імператорські повноваження на українських територіях. Катерина ІІ без нього не ухвалювала практично жодних рішень. Список претендентів на те, щоб бути прототипами для найменування є величезним. Але це все теорії.

- Якщо назва міста не має історичної прив'язки до представників російської імперії, звідки ж пішла назва?

- На сьогодні ми не знаємо остаточного джерела, в якому б вказувались точні дані щодо походження назви міста. Тому стверджувати про губернське або ще якесь коріння, яке безпосередньо пов'язане з російським царським двором, або з реалізацію певних імперських амбіцій, ми не можемо. Версії про походження назви від імені російських представників, одну з яких вказав Український інститут національної пам'яті, не мають підстав. Жодних задокументованих указів про перейменування міста на честь когось не знайдено. Це лише одна з теорій.

- Чи підставні рекомендації Українського інституту національної пам'яті щодо зміни назви?

- На мій погляд, немає законних підстав для перейменування міста. Я та мої колеги прочитали довідку, яку надав Український інститут національної пам'яті, і знайшли грубі фактологічні помилки. Зокрема, в датах та інформації про одну з назв міста. УІНП чомусь вважає, що Олександрія називалась «Олександрівськом». Але «Олександрівськом» називалось Запоріжжя. Тимчасово місто мало назву «Олександрійськ».

У документах зустрічались паралельно обидві назви «Олександрійськ» і «Олександрія». В документах того періоду зазначено про створення Олександрійського повіту, і, на мою думку, чиновники могли визначатись, як назвати місто. Тобто назва міста є очевидно похідною від назви повіту. Але ніколи місто не називали «Олександрівськ».

- Якщо попри те, що назва міста має еліністичне коріння, але можливо була використана російськими імперіалістами задля політичного впливу - це підстава для зміни?

- Звертаючись до відомих джерел, ми можемо теоретично думати про те, що найменування міста могло бути пов'язане з «Грецьким проєктом». Для його реалізації одного із синів російського імператорського двору назвали Костянтином, хоча до цього ніколи таке ім'я не з'являлось у царській родині. Все тому, що хотіли зробити його правлячим імператором в Костянтинополі, тобто Стамбулі.

Після чого росія змогла б розповсюдити свій вплив на всю чорноморську територію і землі, що були підвладні Османській державі. Це щоб, так би мовити, відродити, грецьку державність. Фактично ж хотіли просто створити залежну державу. Звісно, ця «химера» луснула одразу - багато хто не захотів її підтримувати. Але знову ж, це все теоретична прив'язка. Аналогічну версію можна прив'язати й до найменування міст Одеса, Миколаїв, Херсон, Нікополь, Овідіополь тощо.

- Уявімо, що рішення про перейменування прийнято: які назви можуть бути прийнятними для суспільства та історичної спадщини?

- Я вважаю, що про перейменування говорити не варто. Чинна назва міста є прийнятною та в цілому вписується в українську історію. Але, на прикладі перейменування інших міст, там був ґрунт для дискусій та великий перелік пропозицій. В цьому випадку - аналогів та інших варіантів не представлено.

- Чому збереження чинної назви насправді також є важливим рішенням?

- Як у кожної людини є своє ім'я, так для олександрійців важливе ім'я їхнього міста. За цією назвою майже 300 років історії. Олександрія входить в список історичних населених місць України саме з таким ім'ям. і не даремно, адже має відповідне містобудівне планування, власні історичні і культурні пам'ятки. І своїм ім'ям Олександрія впізнавана. Чому б тоді не повернути це на користь місту, не зберегти історичну спадщину? Це європейський підхід, це спроба створити різноманітний топонімічний простір назв, де є різні етапи історії без прямих російських наративів.

Крім наукової та історичної думки, є також громадська. 20 серпня відбулась акція протесту під стінами Українського інституту національної пам'яті в Києві. Про це повідомляє ГО «Go Cultura» у Фейсбуці.

[caption id="attachment_164541" align="alignnone" width="640"] Акція протесту під стінами УІНП. Фото: Go Cultura.[/caption]

«Для нас давно втрачений ефемерний зв‘язок з російською складовою назви нашого міста. До того ж, для молоді цього зв‘язку не існує зовсім. Судячи з історичних фактів, окупанти перейменували на «Александрийск» на російський манер, а далі назву міста змінили самі жителі на «Олександрія», тобто судячи з цього, Олександрія являється самоназвою міста. Будь ласка, не перейменовуйте наше місто», - зазначили представники організації на фейсбук-сторінці.

Як повідомляло CBN, міський голова Олександрії Сергій Кузьменко зазначав, що топонімічна комісія разом з краєзнавцями повинна провести виважене і толерантне дослідження, на основі якого потім звернутись до Верховної ради. Також комісія повинна звернутись до Інституту пам‘яті за роз‘ясненнями й з’ясувати їхні джерела.