Чим запам’ятався 53-ій всеукраїнський театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти» у Кропивницькому

Перегляди: 3260

Вчора, 24 вересня, у Кропивницькому виставою Театру корифеїв «Бондарівна» закінчився 53-ій всеукраїнський театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти». Кореспонденти CBN Інна Сажевська, Яна Довга та Олена Павлюк у рамках фестивалю відвідали декілька вистав, щоб скласти уявлення про нього. Детальніше - у нашому фоторепортажі.

Як зазначив директор-художній керівник Театру корифеїв В’ячеслав Вандрашек, це був другий фестиваль «Вересневі самоцвіти», до організації якого не залучали обласні кошти.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ці “Вересневі самоцвіти” для мене перші у якості директора-художнього керівника Театру корифеїв. Він відбувається вдруге без обласного фінансування. На жаль, не змогли приїхати театри, які планували, зокрема театр з Києва та з інших міст. Але до нас приїхав херсонський театр, відбулася прем'єра вистави “Заборонений”, поставив виставу театр з Кривого Рогу - глядач з Кропивницького жодного разу його ще не бачив, фестиваль відвідали театри з Миколаєва та Дніпра», - розповів В’ячеслав Вандрашек CBN.

Розпочався фестиваль у понеділок, 18 вересня, спільним проєктом херсонського та кропивницького театрів - вистави про українського письменника та громадського діяча Василя Стуса «Заборонений». У виставі оповідається про другий термін ув’язнення Василя Стуса у радянських таборах. Режисером-постановником п’єси є заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк, авторами сценарію - Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов.

Того ж дня на малій сцені Театру Корифеїв Херсонський музично-драматичний театр імені Куліша поставив виставу «Юда» за п’єсою Лесі Українки «На полі крові». В основі її сюжету – сповідь Юди, який за 30 срібників продав свого вчителя – Ісуса Христа. Протягом всієї вистави христопродавець тяжко працює на гончарському станку, намагаючись виліпити чи то тарілку, чи то глечик, але через переживання у нього нічого не виходить. У цій виставі гончарський станок є символом безкінечності гріха, якому немає прощення.

У вівторок, 20 вересня, з виставою-кінофільмом «З вірою і надією у серці» виступив Дніпровський національний академічний український музично-драматичний театр імені Шевченка.

Показ вистави відстрочився аж на годину через повітряну тривогу, проте зірвати її російському агресору не вдалося.

Виставу-телефільм «З вірою і надією у серці» створили у 2021 році до Дня пам’яті захисників України. Головною героїнею є Марія Іванівна – мати воїна АТО, яка протягом багатьох років чекає звістки про свого єдиного сина Олексія, який зник безвісти після бою під Іловайськом. Вірячи, що її син все ще живий, Марія Іванівна допомагає медсестрам у шпиталі для поранених, сподіваючись отримати хоч якусь звістку про Олексія.

21 вересня Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» представив прем’єру 2021 року - пластичну драму «Співи сонця і тіні». Виставу поставили за мотивами творів бельгійського поета Моріса Метерлінка у сюжетах «Сумний вальс» і «Сліпі». Режисером та постановником став Олександр Бєльський. Режисер об’єднав у драмі дві паралельні сюжетні лінії.

Одна – за мотивами метерлінківських «Сліпих», в ній є варіанти відповідей на питання «Де ми живемо? Хто ми? У що ми віримо? Чи маємо надію всупереч розпачу? Які наші цінності? Інша – асоціативні картини, створені під впливом сібеліусівської музики.

Основна ідея вистави – непереможне життєлюбство, перед яким відступають хвороби та смерть, яке залишається навіть після відходу людини, перетворюючись на світло.

У п’ятницю, 22 вересня, Миколаївський національний академічний український театр драми та музичної комедії на малій сцені Театру корифеїв показав виставу «Старший брат». Виставу поставили за мотивами пʼєси Марини Смілянець «Молитва за Елвіса», премʼєра якої відбулась у 2023 році. Режисером є заслужений артист України Сергій Чверкалюк. Історія зосереджена на суперечці двох братів, учасника АТО Юрія та офісного менеджера Артема, які мріяли стати успішними музикантами. На сцені вони не лише намагаються переконати один одного, а й розмовляють з власною совістю, згадують дитинство і те, як передчуття великої війни не полишало одного з братів ще задовго до 2014 року.

Зрештою молодший брат Артем все ж зрозумів Юрія та з початку широкомасштабного вторгнення росії приєднався до сил ТрО, щоб продовжити боротьбу за незалежність України.

22 вересня в Олександрії у рамках 53-го Всеукраїнського мистецького фестивалю «Вересневі самоцвіти» відбувся показ вистави «Дорослі забави» від Театральної спільноти «N». «Дорослі забави» – це добірка кумедних життєвих історій, сповнених витонченого гумору й ліризму. У виставі зіграли такі відомі актори, як: Ольга Сумська, Віталій Борисюк, Інна Приходько та інші.

23 вересня на сцену театру вийшла трупа господарів фестивалю, Кіровоградського академічного обласного музично-драматичного театру імені Куліша з рок-оперою «Кохання панночки» за мотивами твору Миколи Гоголя «Вій». Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Євген Курман. Прем’єра вистави відбулася 27 вересня 2020 року, але постановка постійно присутня в репертуарі. Сюжет розгортається навколо палкого кохання Панночки та Хоми Брута.

Того ж дня на малій сцені Миколаївський академічний художній драматичний театр презентував моновиставу «Проста українська скіфська баба». Ідея створення моновистави виникла у художнього керівника театру Артема Свистуна після прочитання роману «Доця» Тамари Горіха-Зерня. Твір присвячений подіям весни-літа 2014 року – початку російської агресії проти України. Моновиставу підготувала артистка і керівниця літературно-драматургічної частини Миколаївського академічного художнього драматичного театру Марина Васильєва, яка сама родом з Луганщини.

У неділю, 24 вересня, 53-ій всеукраїнський фестиваль «Вересневі самоцвіти» завершився виставою Театру корифеїв «Бондарівна». Прем’єра вистави була в 2022 році. Головною героїнею є дівчина Тетяна Бондарівна, яка всім серцем кохає козака Тараса. Проте староста, який поклав око на дівчину, робить її своєю заручницею. Попри це Тетяна і Тарас продовжують боротися за своє щастя. Сучасна вистава «Бондарівна» у постановці заслуженого діяча мистецтв України, режисера Сергія Павлюка - це новий погляд на класичну п’єсу Івана Карпенка-Карого.

Також на фестивалі представили класичні вистави Театру корифеїв «Ціна життя», «Моїй мамі сто років» та «Наталка Полтавка». З «невеселою комедією» про життя «Селфі зі склерозом» за п’єсою письменника-гумориста Олександра Володарського виступив Муніципальний театр сатири міста Кропивницький. Незвичайний формат стендап-комедії «Тихо начитаний» презентував Михайло Журавель - директор Одеського культурного центру та засновник театрального фестивалю «Молоко».

Окрім того, у рамках фестивалю «Вересневі самоцвіти» провели заходи у державному заповіднику та музеї Карпенка-Карого «Хутір Надія» та відвідали Арсенівку - батьківщину Івана Тобілевича (Карпенка-Карого).

«Все це відбулося у цей складний час. Відбулося завдяки вам, глядачі. Адже без вас театру не може бути. Відбулося завдяки колективу театру, людям, які працювали на фестивалі, і, у першу чергу, - нашим ЗСУ», - сказав на завершення фестивалю директор-художній керівник Кіровоградського академічного обласного музично-драматичного театру імені Кропивницького В’ячеслав Вандрашек.


Фото Ігоря Філіпенка, CBN