Темні часи: наскільки готова Кіровоградщина до можливих «блекаутів»?

Перегляди: 3304

Уперше за останні шість місяців, 21 вересня Росія знову завдала ракетного удару по енергетичній системі нашої країни, під час якого пошкодила мережі «Рівнеобленерго». Це стало черговим свідченням того, що ворог не припиняє терор українців зокрема й знищенням інфраструктури.

З весни 2023 року, завдяки відновленню балансу в енергосистемі, Кіровоградщина стабільно отримує електроенергію, за виключенням локальних аварійних ситуацій та технічних проблем. Але як українські, так і міжнародні експерти вважають, що цьогоріч зима буде складнішою, ніж минула, оскільки зараз міцність української енергосистеми нижча. І нагадують, що варто готуватися до складного зимового періоду як комунальним підприємствам, так і всім українцям.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів, в якому стані зараз енергосистема України.

«Так, енергосистема не така надійна і з меншим запасом міцності, ніж була до прицільних ударів, але водночас, російський терор вже не стане несподіванкою і до нього готуються всі – і енергетики, і сили оборони, і споживачі. У разі виникнення дефіциту електроенергії в країні «Укренерго» доводить до регіонів ліміти споживання. Але кого, в яких момент і наскільки вимикатимуть – вирішують обленерго. Однак, важливо, щоб споживачі також підготувалися», - сказав Кудрицький, як йдеться у дописі «Укренерго» у Фейсбуці.

Але крім вимкнень за графіком, не варто забувати й про тривалі «блекаути» внаслідок обстрілів енергетичної системи Росією. Один з таких у нашій області стався 23 листопада 2022 року. Тоді жителі Кропивницького та інших населених пунктів області були понад 20 годин без електроенергії, зв’язку та водопостачання через знеструмлення.

Також минулого року запровадили планові відключення світла внаслідок значних ушкоджень енергосистеми України, які спрямували на те, щоб збалансувати систему і запобігти порушенням у її роботі. Був ще один тип відключень - аварійні, які вводили у дію, якщо виникав дефіцит електроенергії.

Журналістка CBN дізналася, що очікувати жителям нашої області цього року, як місцева влада підготувала Кіровоградщину до зимового періоду та як варто попіклуватися про свій побут власноруч.

Минулої зими на території Кіровоградщини створили 726 «Пунктів незламності». 358 пунктів відкрили завдяки органам місцевого самоврядування, 54 – головне управління ДСНС в області, 3 пункти на базі об’єктів «Укрзалізниці», від бізнесу – 139 (банки, супермаркети, АЗС) – 172. Тоді була нагальна потреба у генераторах, супутникових модемах Starlink, засобах стійкого оптоволоконного зв’язку та пального.

[caption id="attachment_167294" align="alignnone" width="640"] «Пункт незламності» ДСНС у Кропивницькому минулої зими. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

У вересні 2023 року Кропивницька міська рада повідомила, що у Кропивницькому стаціонарні пункти обігріву у рамках всеукраїнського проєкту «Пункт незламності» розпочнуть працювати з 1 жовтня.

За словами секретаря Кропивницької міської ради Олега Колюки, нині триває підготовка «Пунктів незламності» в обласному центрі в плановому режимі: продовжується накопичення необхідних паливо-мастильних матеріалів, забезпечення локацій необхідними запасами продуктів, питної води.

У пресслужбі Кіровоградської ОВА розповіли нам детальніше, як відбувається підготовка «Пунктів незламності» та в якому вони стані.

«Наразі ми керуємося постановою Кабінетів міністрів України № 14 від 17 грудня 2022 року. Ми зробили 732 пункти із яких - 358 пунктів – силами органів місцевого самоврядування. 139 забезпечили об'єкти бізнесу, 177 - об'єкти мереж. Ще 54 пункти – головне управління ДСНС в області, тут йде розподіл: 32 стаціонарні й 22 мобільні пункти обігріву. Наразі 136 пунктів працюють цілодобово, а інший мають "сплячий режим", у який їх перевели 21 березня 2023, аби не витрачати зайві ресурси», - розповідають у пресслужбі ОВА.

І додають, що ті пункти, які перебувають в режимі тимчасового припинення роботи, відновлять згідно з протоколом голови координаційного штабу.

«Ми відновимо «Пункти незламності» на 100% з 1 жовтня 2023 року. Час від 1 серпня до 1 жовтня надали для інвентаризації, обстеження комплектності та ревізії. А також, можливо, призначення інших відповідальних осіб за їхнє утримання та за цілодобове чергування. Наразі вони перебувають у "сплячому" режимі з тими ресурсами, якими були забезпечені ще у 2022 році. Це генератори, твердопаливні котли та інші засоби їх не винесеш. Ми зосередженні на підготовці до зими, бо ситуація у 2023 році може бути погіршена. Тому комплектність має бути у «Пунктах незламності» збережена», - говорять в ОВА.

І додають, що наразі актуальне питання – резервування паливно-мастильних матеріалів, аби працювали генератори. Після 1 жовтня 2023 року пункти повинні бути повністю включені в режим постійного цілодобового чергування. Що стосується заходів безпеки, то тут долученні правоохоронні органи, які координують діяльність ревізії й перевірок, та Головне управління державної служби із надзвичайних ситуацій.

«Ми уже перевіряємо «Пункти незламності», їхню комплектацію на базі своїх підрозділів, та те, як вони будуть виконувати свої функції у разі необхідності. І в разі необхідності за вказівками місцевої влади, ми розмістимо пункти в місцях, де буде потрібно», - розповіла у коментарі CBN речниця ГУ ДСНС Оксана Мачак.

Під час тривалих відключень світла, жителі області також мали проблеми із мобільним зв'язком та інтернетом. Цього року в таких випадках ситуація має бути ліпшою.

«На сьогодні ми з операторами мобільного та інтернет-зв'язку здійснили багато заходів. Насамперед це координація їхньої роботи як об’єктів критичної інфраструктури. Вони скоординувалися з Державною службою спеціального зв’язку, з оперативно-технічним управлінням центру управління зв’язку у воєнний час. Оператори мобільного зв’язку підготували резервне забезпечення, зокрема, закупили генератори й уклали договори з органами місцевого самоврядування та бізнесом», - повідомив перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко.

[caption id="attachment_167293" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

За словами Конопка, оператори не лише закупили генератори, а й уклали договори з органами місцевого самоврядування та бізнесом, які дали згоду на подвійне використання, як для себе, так і для операторів мобільного зв’язку. За укладеними угодами буде відшкодування пального відповідно до лічильників споживання. Також закупили модеми Starlink, якими обладнали «Пункти незламності» для забезпечення безперебійного зв’язку.

«У 2023 році кардинально змінили ситуацію з батареями, які можуть безперебійно утримувати зв'язок до чотирьох годин. І надалі якщо будуть аварійні відключення дві через чотири години, то вони зможуть швидко заряджатися», - додав Павло Конопко.

Голова правління ПрАТ «Кіровоградобленерго» Володимир Чернявський раніше повідомляв CBN, що через пошкодження росіянами об’єктів енергетики, інтенсивна підготовка до нового опалювального сезону тривала весь весінньо-літній період.

«Ми готуємося протягом квітня - початку листопада. У нас є перелік заходів, який ми традиційно використовуємо, і в нас передбаченні для цього кошти. Загальний обсяг фінансування робіт з підготовки до опалювального сезону – це поточні та капітальні ремонти, складає понад 80 мільйонів гривень на Кіровоградщині», – говорить Чернявський.

Також він закликав жителів Кіровоградщини подбати про підготовку до зимового сезону.

«Закликаємо людей уже зараз готуватися до зимового періоду, хто наскільки може. Я думаю, що якісь мінімальні заходи можна передбачити. Наприклад, це генератори, і їх зараз можна придбати дешевше, ніж були минулою зимою, повербанки, автономні джерела освітлення та інше», – наголосив Володимир Чернявський.

За словами голови правління, «Кіровоградобленерго» врахувало досвід проходження зими минулого року та збільшило обсяг фінансування на випадок аварій – додатково 3 мільйони гривень. На підприємстві готові до усунення позаштатних ситуацій 102 аварійні бригади, 227 одиниць техніки, понад 600 осіб персоналу.

Минулого осінньо-зимового періоду на Кіровоградщині вводили аварійні та планові графіки відключень через обстріли. Тоді інформацію про графіки можна було подивитися на сайті «Кіровоградобленерго», а цьогоріч - також в нових чат-ботах.

«Зараз ми працюємо над чат-ботами. Вони знаходяться у тестовому режимі. Один чат буде у вайбері, а інший у телеграм-каналі. Це для того, аби люди отримували інформацію про аварійні чи планові відключення світла відразу на телефон», - розповіла у коментарі CBN речниця ПрАТ «Кіровоградобленерго» Альона Данильченко.

[caption id="attachment_167302" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Директор комунального підприємства «Теплоенергетик» Олександр Чельник теж розповів, як планує справлятися підприємства в умовах можливих відключень електроенергії.

«Звичайно, як і вся країна, ми готуємося. Питання лише в тому, що дизельні генератори, про які так зараз усі гучно говорять, ще не привезли. Отримати ми їх маємо по програмі Агенції регіонального розвитку. Генератори нам найближчим часом обіцяють передати. Потім їх треба змонтувати, виконати немалий обсяг робіт з підключення, налаштуванню різних пристроїв. Але генератор не можна розглядати, як постійне джерело живлення. Дизельний генератор розрахований на умовний короткий терміновий період роботи, аби аварійно зупинити котельню, щоб не запустити технічні руйнування. Та кількість генераторів, які нам планують надати, не покриє повністю усі наші потреби, але забезпечить декілька котелень аварійним живленням», - розповів Олександр Чельник.

Одне з найважливіших питань, яке турбує жителів Кіровоградщини - забезпечення водою у випадку тривалої відсутності електропостачання.

«Підприємство «Дніпро-Кіровоград» готується до осінньо-зимового періоду. Є певний план дій, що робити в різних випадках. Конкретно говорити не буду, аби ворог не знав цієї інформації. Ми підготували й генератори, але місце їх розташування не для публіки також», - прокоментував на запит CBN в.о. генерального директора водогону «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк.

Фахівці також надають інформацію щодо того, як населення може підготуватися до можливих відключень світла та «блекаутів» самотужки. А перелік «Пунктів незламності», який є актуальним, можна переглянути за посиланням.