Від війни до війни: погляд кропивницьких євреїв та очевидців на напад ХАМАСу

Перегляди: 2779

Зранку 7 жовтня, на 50-ту річницю Війни Судного дня, ісламські бойовики ХАМАС (Харакат аль-мукавама аль-ісламійя) завдали ракетних ударів з Сектору Гази по Ізраїлю. У супроводі з масованими повітряними атаками, ісламські угрупування вдерлися в південні прикордонні райони країни та прорвали блокпости ізраїльських міст Сдерот, Нетівот та Офікім.

Збройні сили оборони Ізраїлю ЦАХАЛ, оголосили воєнний стан почали операцію «Залізні мечі» - дії з контрнаступу ізраїльської армії. На південь країни відправили спеціальні підрозділи разом зі старшими командирами. 7 жовтня у ЦАХАЛ офіційно підтвердили, що в усі населені пункти, про захоплення яких повідомляв ХАМАС зранку, увійшли ізраїльські військові. Ізраїль офіційно оголосив війну та запровадив воєнний стан на території країни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повідомляє видання The Times of Israel, 9 жовтня офіційний представник Армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські війська відновили контроль над усіма населеними пунктами на кордоні з Газою, проте в районі бойових зіткнень все ще можуть бути присутні терористи. За його словами, інциденти зіткнень між військами та палестинцями за останні кілька годин були «поодинокими», а прориви прикордонного бар'єра в Газі фізично захищені танками, які підтримувалися бойовими вертольотами й безпілотниками. За майже три доби активних бойових дій ЦАХАЛ мобілізував 300 тисяч резервістів задля оборони Ізраїлю.

11 жовтня видання Тhe Times of Israel повідомило про 1200 загиблих, 3000 поранених та 500 ушпиталених громадян Ізраїлю внаслідок раптової атаки ХАМАСу. Своєю чергою, один зі спікерів ЦАХАЛ, підполковник Річард Хехт повідомив, що тіла 1500 терористів були знайдені на півдні Ізраїлю. Ще сотні вбиті в результаті ізраїльських ударів по Газі, згідно з офіційними джерелами ХАМАСу.

Від атак терористів постраждали і громадяни України. «Посольство України отримало підтвердження від поліції Ізраїлю щодо загибелі двох громадян України. Вживаються заходи щодо організації репатріації тіл загиблих. Інформація про наявність громадян України серед поранених або зниклих безвісти наразі відсутня», - повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в посольстві України в Ізраїлі.

У районі, де проходив музичний фестиваль Nature Party, знайшли загиблих, серед яких громадяни інших європейських країн. Імовірно, 240 убитих - це молоді люди, які були на фестивалі. За словами очевидців, терористи стріляли по них з автоматів і РПГ, застосовували ножі, знущалися з тіл. Частину тіл і заручників вивезли в Газу. Впізнання тіл учасників фестивалю триває й досі.

Про те, що відбувається в країні зараз, журналістці CBN розповіли кропивничани, які стали свідками останніх подій в Ізраїлі, або чиї рідні знаходяться там.

Психологиня з Кропивницького Юлія Епельбаум, яка нині живе в Ізраїлі, займалась волонтерською діяльністю під час Революції Гідності та у вересні 2022 року працювала з жертвами російської агресії, сьогодні планує надавати свої послуги й для потерпілих від нападу ХАМАС. Жінка згадує перші хвилини після новин про напад та страх невідомого, що відчула в перші години бойових дій.

«Вранці 7 жовтня я прокинулась від сигналу тривоги. Зазвичай Служба Тилу попереджає заздалегідь про необхідність мати з собою певні речі на випадок довготривалої загрози, проте цього разу такого не було. Через те, що я проживаю в старому будинку, спеціалізованих укриттів (мамад) в ньому немає. Зазвичай хвилюватись не доводилось, головне просто виконувати інструкції Служби Тилу, але коли з'явилось повідомлення про те, що кордон прорвали терористи, мені стало лячно. Для розуміння, моя домівка знаходиться за 40 кілометрів від того кордону, який прорвали ХАМАС», - розповідає Юлія.

Жінка говорить, що того ж дня близько 12-ї години тривога закінчилась. Чимало літаків вилітали в сторону Гази, але ще були ракетні обстріли в містах АшдодАшкелон тощо.

«Також були повідомлення про захоплення чималих кібуців терористами. Згодом вже слідкували за інформацією про кількість вбитих, поранених та насильно вивезених громадян терористами в Газу. Найважче з усього - невідомість. Ці терористи можуть бути майже поряд і їх нічого не зупинить. Я думаю, що українці це все дуже розуміють, особливо згадуючи період, коли була дуже велика кількість ДРГ», - додає Юлія.

Також вона розповіла, що нині волонтерський рух в Ізраїлі надзвичайно активний, адже громадяни розуміють, що допомога армії - найважливіше завдання: «Неодноразово також бачила, як гвинтокрили з нашої місцевої лікарні привозили поранених. Операційні в ній працювали нонстоп, постійно в групах нашого міста закликали стати донором крові, бачила, як люди стояли у чергах, аби допомогти.

Всі швидко організувались, постійно тримали й тримають зв'язок. Особливо це стосується потреб, від базових - їжі та засобів особистої гігієни, до послуг, на кшталт відвезти або передати щось. Чимало хто на волонтерських засадах підвозив і підвозить резервістів до баз. І я також не змогла бути осторонь, тому запропонувала свою кваліфіковану допомогу, як тільки ситуація стабілізується.

Зараз тихо, але в мережі дуже багато оголошень про допомогу. Люди шукають один одного, привозять ліки та їжу, намагаються евакуювати застряглих. Чимало хто пішов на кордон з Газою, як, наприклад, сини моєї подруги. Всі намагаються допомогти хто чим може».

Юлія відмічає, що ісламських бойовиків та російських окупантів можна порівняти у жорстокості: і ті, й інші крадуть майно, залишають по собі екскременти в захоплених домівках, понівечені машини на околицях доріг, розстріляні тіла з зав'язаними руками та очима.

Дмитро Співак живе у Кропивницькому, але має рідних в Ізраїлі.

«Коли я почув перші новини про війну в Ізраїлі, мене наче накрило дежавю. Я наче знову опинився в лютому 2022 року, і коли стало відомо ще більше інформації - це лише посилило мої відчуття. Ізраїль невелика країна порівняно з Україною, тому шлях від перших бомбардувань до новин з умовних Бучі та Ірпеня він пройшов за день.

Ті самі звірства неадекватного сусіда - розстріли, знущання з полонених, зруйновані лікарні та великі жертви серед мирного населення. Я одразу зв'язався зі своїми рідними, які живуть в центрі Ізраїлю. Далеко, але вони також були в паніці. Раніше були обстріли зі сторони Сектору Гази, але зазвичай це було не так часто та не так масовано завдяки захисту "Залізного купола". Але ніхто не очікував, що полетять тисячі ракет, що ХАМАС вийде за стіни й буде просто розстрілювати беззахисних людей. Рідні писали мені, що це неймовірно лячно - ось так постійно чути сирену повітряної тривоги, звуки вибухів та роботу "Залізного купола».

Розповідаючи про відсіч атаки та роботу військових, Дмитро акцентує, що солдат в Ізраїлі дуже шанована особа - він той, хто береже мир в країні. Якщо по дорозі йде солдат, будь-який водій вважає своїм обов'язком підвезти його, нагодувати й дати води. Немає такого поняття як «відкосити від армії» - служать всі, а якщо не можуть, то організовуються у волонтерські об'єднання.

«Ізраїль завжди пам'ятає про своїх сусідів та розвиває свій воєнно-промисловий комплекс. А Україна, хоча й об'єдналась за час війни, як нація не може побороти старі звички. В той час, коли волонтери та небайдужі збирають по 10 гривень, в країні витрачаються кошти на ремонти стадіонів, реставрацію пам'ятників, облаштування веломайданчиків тощо. Це все дуже гарно, але якщо війна затягнеться ще на пару років - цією інфраструктурою ніхто не буде користуватись. Її попросту знищить чума з кольорами російського прапора», - вважає Дмитро Співак.

Дмитро додає, що наразі сирени повітряної тривоги вже вщухли, але це лише тимчасовий спокій. Багато з його знайомих ізраїльтян вже відправились у свої військові частини, в яких проходили строкову службу. Серед них хлопці та дівчата, які відслужили по три та два роки відповідно - вже зараз всі об'єднались в єдиний кулак, який завдасть фатального удару ворогу.

Про виняткову рішучість ізраїльських військових також розповідає місцева жителька родом з Кропивницького, яка побажала залишитись анонімною: «Ізраїльтянам тікати нікуди, вони відповідають жорстко і, я впевнена, будуть стояти до кінця. Ізраїль вистоїть, але дуже шкода молодих захисниць, захисників та втрачені життя цивільного населення».

Також додає, що Ізраїль показав себе як держава з високим рівнем підтримки будь-кого: влада Ізраїлю надавала роботу, навчання та лікування палестинцям. Згадує і про підтримку українців там: «Щоразу, коли дізнаються, що я українка, говорять: «Слава Україні!». Більшість населення підтримує Україну».

Головний рабин Кропивницького Дан Закута також не сумнівається в тому, що ізраїльська армія відіб'є атаку терористів. Зараз він тримає зв'язок зі знайомими та рідними в Ізраїлі, а також готовий допомогти всім, хто цього потребує: «Наскільки мені відомо, з людьми, які зі мною на зв'язку, наразі все добре. Ми турбуємось про них та раді, що всі живі та здорові. Серед них є сім'я, яка знаходиться в місті Афакім (майже на самому кордоні), де й досі діє заборона на вихід з домівок. На щастя, вони в себе вдома та мають достатній запас їжі та іншого. Зараз ситуація набагато краща, ніж вона була в суботу.

Сьогодні до мене звернулися декілька людей з Кропивницького, які від себе готові надати допомогу. Якщо буде в цьому потреба, ми готові адресно надати допомогу. Але зараз внутрішня взаємодопомога громадян Ізраїля та самої держави повністю покриває потреби».

Починаючи з 9 жовтня армія Ізраїлю почала обстрілювати Сектор Гази у відповідь. Протягом лише минулої доби військові завдали ракетних ударів по більш ніж 200 об'єктам ХАМАСу. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв, що наприкінці війни вороги Ізраїлю зрозуміють, що напад на країну був помилкою: «Будь-яке місце, де діє ХАМАС, перетвориться на руїни. Це вже відбувається і буде відбуватися далі».