Ким не хочуть працювати на Кіровоградщині?

Перегляди: 9610

Повномасштабний російський напад торкнувся усіх сфер нашого життя так чи інакше, не виключенням став і ринок праці. Через низку причин змінилися умови ринку праці. Серед них: масова внутрішня та зовнішня міграція населення працездатного віку, зниження економічної активності підприємств, скорочення зайнятості на підприємствах, інвалідизація багатьох громадян, постраждалих від війни, суттєве зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, які потребують працевлаштування, зумовили зміну ситуації на ринку праці.

Кіровоградщину переважно торкнулися саме питання мобілізації, працевлаштування вимушених переселенців, виїзд місцевих жителів за кордон. Втім, багато проблемних питань виникли ще до повномасштабної війни. Є вакансії, які не перший рік як не мають попиту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Журналістка CBN отримала інформацію від Кіровоградського обласного центру зайнятості про перелік професій, представників яких бракує в області та розпитала представників перелічених професій про їхній досвід.

За даними обласного центру зайнятості, протягом року найбільше пропонувалось таких робітників: працівників сфери торгівлі та послуг, найпростіших професій, робітників з експлуатації устаткування та машин, кваліфікованих робітників з інструментом тощо.

Станом на 1 жовтня 2023 року кількість актуальних вакансій, заявлених роботодавцями до служби зайнятості області становила 1,5 тис. одиниць, що у 1,9 разів більше, ніж на відповідну дату минулого року.

Найбільших труднощів з працевлаштування зазнають представники таких професій: бухгалтер, підсобний робітник, прибиральник, листоноша, продавець та інші. Наприклад, для 361 продавця є всього 88 вакансій, йдеться в оприлюдненій на сайті обласного центру зайнятості інформації.

Нестача кадрів спостерігається серед представників таких професій: лікар анестезіолог, лікар-офтальмолог, лікар-терапевт, лікар загальної сімейної практики, лікар-хірург, лікар-невропатолог, лікар-педіатр, лікар ветеринарної медицини, електрослюсар, електромонтер, кріпильник, гірник, монтер колії, слюсар з ремонту транспортних засобів, машиніст екскаватора, токар, прохідник, електрогазозварник, водій.

Окрім того, Кіровоградський обласний центр зайнятості у відповіді на інформаційний запит CBN зазначив, що на ринку праці Кіровоградської області назріває дефіцит кваліфікованих кадрів робітничих професій. Чисельність робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин зменшилася на 79,3%, кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств – на 62,7%, кваліфікованих робітників з інструментом – на 50%.

Зокрема такі професії, як електрогазозварник, слюсар-ремонтник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування, машиніст залізнично-будівельних машин, водій автотранспортних засобів також належать до тих, чия відсутність відчувається на ринку праці, адже вони потребують більше часу для укомплектування.

Один з жителів Кропивницького, на прохання якого не публікуємо його ім'я, розповів про те, що він спостерігав виникнення дефіциту робітників внаслідок реформи сфери місцевого комунального обслуговування домівок: «В радянські часи було багато ЖЕКів, які надавали багато робочих місць електрикам, слюсарям, електрозварювальникам тощо. І багато було училищ, які займались професійною підготовкою кадрів. Діти йшли після 8-го класу та здобували собі технічну освіту, завдяки якій наша промисловість могла не перейматись через брак людей саме в технічному обслуговуванні.

Згодом ЖЕКи почали ліквідовувати шляхом об'єднання. Тобто, якщо раніше ЖЕКів було багато на кожному мікрорайоні, то зараз одне ЖЕО «розтягують" на декілька мікрорайонів, завдяки чому ті люди, які там працювали, почали обслуговувати ще більшу територію. Насправді мало хто хоче тягнути на собі таку велику відповідальність, адже раніше один спеціаліст обслуговував, припустимо, 5 будинків, а тепер повинен 20 і більше.

Також причиною нестачі працівників може бути й повномасштабна війна. Чимало гідних фахівців, ризикуючи життям, відновлюють інфраструктуру в деокупованих містах та селах», - розповідає кропивничанин.

З його словами погоджується й електрик 6-го розряду Федір Подобед, який майже все життя пропрацював в місцевому ЖЕО. Окрім згаданого вище, він ще наголошує на небезпечність професії та незадовільні умови праці. Зокрема, нарікає на розмір зарплатні:

«В ЖЕО найгірше було працювати, насправді. Зайдеш в підвал деяких будинків - щури повзають по ногах, враження, наче ось-ось з'їдять. І зарплатня мізерна! У свій час, через об'єднання контор, зарплату скорочували, набирали малокваліфікованих працівників.

Був один випадок такий: в наше ЖЕО прийняли одного електрика, який не вимкнув рубильник та поліз там щось вже лазити в збірці проводів. Щоправда, в рукавицях був, але через його необачність мене ледь у в'язницю не посадили - був би труп! І він ще потім намагався довести, що живлення там не було, і взагалі чого так перейматись.

Ще й як не прийдеш, то мешканці будинку в спину матюків кинуть, наче я персонально винний в тому, що в них щось трапилось. Так, бувало пізно реагували на заяви та скарги, але у нас по штату передбачено чотири спеціалісти, по факту у нас лише двоє, а домівок обслуговували ледь не з сотню. Цілий день, з ранку до ночі, лагодити всім світло... Це фізично неможливо, і всім це прекрасно відомо.

І за цю працю я отримував ближче до «мінімалки». На секунду, електрик 6-го розряду! Загалом, не витримав я - захворів та й розрахувався», - розповів Федір.

Як зазначив Кіровоградський обласний центр зайнятості у відповіді на запит CBN, розмір заробітної плати на Кіровоградщині нині офіційно становить від 6700 до 40000 грн. Упродовж січня-вересня 2023 року кількість вакансій становила 7705 одиниць, з них: 2779 вакансій – з мінімальною заробітною платою, 4271 вакансія – з заробітною платою від мінімальної до середньої, 655 вакансій – з розміром заробітної плати від середньої й вище. При цьому кожна третя актуальна вакансія у поточному році має попит серед чоловіків.

Серед них також присутні вакансії, на які працевлаштувались вимушені переселенці у січні-вересні 2023 року, а саме: вчитель у закладі середньої освіти, асистент вчителя, вихователь, охоронник, медсестра, молодша медична сестра, водій автотранспортних засобів, спеціаліст державної служби, швачка, бухгалтер, слюсар-ремонтник, кухар, продавець

Переселенка з Херсонщини Тетяна, яка працевлаштувалась кухаркою в одній із місцевих шкіл Кропивницького, також нарікає на малу зарплатню та велику відповідальність. Як вона зазначає, роботу знайшла через центр зайнятості.

«Кухар - це робота відповідальна. Він повинен приготувати їсти смачно, особливо що стосується діток. У зв'язку з нововведенням від Клопотенка, мало хто вже хоче залишатись кухарем в дитсадочках та школах - не розуміють доцільність нового меню. Також заробітна плата маленька. Переглядаючи вакансії у Кропивницькому, я дійсно помітила, що в заклади освіти, шкільної та дошкільної, дуже потрібні кухарі, адже більшість з них зараз працюють в ресторанах та кафе заради трохи більшої зарплати... Необхідно передивитись розмір оплати праці.

І попри це відповідальність дуже велика, адже в обов'язки кухаря входить не лише приготувати, а також дотримуватись норм меню, правильно зберігати продукти, слідкувати за якістю, потім ще проводити інвентаризацію, тобто дивитись чого не вистачає і про відповідну нестачу повідомляти людині, яка відповідає за закупки.

Ще не потрібно забувати, що кухар, який працює безпосередньо для дітей, має завжди бути здоровим. Відповідні медичні обстеження, слідкування за власним станом здоров'я... На плечах дуже багато відповідальності. Але ми намагаємось готувати й смачно, і ситно. Тобто все, що в наших можливостях. А діти не все хочуть їсти. Я не знаю чому цьому причина, але буває іноді дуже образливо - праця за такі гроші, і наче просто внікуди...», - говорить Тетяна.

[caption id="attachment_169321" align="alignnone" width="640"] Фото: Мирослава Липа[/caption]

Схожі складнощі мала й кропивничанка Рита, яка на своєму віку встигла пропрацювати як дитячим вихователем в дитсадку, так і педагогом-організатором. З її слів, головною причиною незадоволеності робочим місцем була невисока оплата зарплата та, додатково, - умови працевлаштування:

«Моя робота полягала в тому, що я дивилась за дітками разом зі своїм помічником. Перед тим, як влаштуватись на роботу, у мене був строковий контракт, який передбачав моє працевлаштування в дитсадку на певний термін. Мій був на два місяці.

Але згідно з ним мене могли звільнити в будь-який момент. Тобто тебе можуть декілька років переоформлювати з договору на договір, повноцінно не працевлаштовуючи, і звільнити лише через банальну реорганізацію колективу. Через такі скорочення відбувалось і перенавантаження, я мала наглядати за своїми 15-ма підопічними від 4 до 6 років, а також ще за 12-ма малюками від 1 до 3 років.

В таких неоднозначних умовах я отримувала 6 тис. грн. Це вже враховуючи додаткове навантаження», - розповідає жінка. Крім цього, Рита також має спеціальну філологічну освіту, завдяки якій певний час пропрацювала педагогом-організатором в школі, де отримувала приблизно 7 тис. грн.

Про розмір заробітної плати розповіла вчителька Олена, яка зазначає - перші роки вчителювання педагогів досить скромні у розмірі заробітної плати.

«Критеріїв нарахування зарплати вчителю дуже багато. Працюючи 17 років у сфері освіти, я отримую "голу" ставку, потім 20% нарахувань за стаж, ще 10% за престижність праці, також ще 10% нараховується за підвищення кваліфікації. Якщо вчитель працює в ліцеї - доплачується ще 10-15% до зарплати.

Не потрібно і забувати про виділені години роботи на тиждень та за перевірки зошитів, які також оплачуються. Щоправда, ця надбавка стосується лише вчителів української мови та математики. Так, перші три роки майже всі отримують мінімум, але через кожний проміжок часу наявні спеціальні атестації, за результатами яких вчителя можуть підвищити в категорії.

Нині я вчитель вищої категорії, а також керівник гуртка. Сумарно, якщо враховуючи надбавки, я отримую приблизно 9 тис. грн. Цього мені вистачає», - розповіла Олена.

Наразі Кіровоградська служба зайнятості інформує зареєстрованих безробітних про відповідні вакансії. Вакансії розміщуються в Telegram-каналі Кіровоградського обласного центру зайнятості «Робота на Кіровоградщині. Служба зайнятості інформує», на сайтах пошуку роботи, на Facebook-сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості тощо.

Також в Україні створена єдина база вакансій – Єдиний портал вакансій, який містить пропозиції про роботу, як від державної служби зайнятості, так і з найбільших сайтів із працевлаштування. Інформація про вакантні робочі місця оновлюється в режимі реального часу.

Втім, попри всю роботу з поєднання пропозицій та запитів робочих місць та послуг фахівців, насправді тема для розгляду є ширшою: як щодо перегляду розміру оплати праці з боку держави та пропозицій інших актуальних умов на деяких вакансіях, так і готовність опановувати нові професії та навички громадянам України в умовах війни та після перемоги через те, що ринок праці в наявних умовах ще неодноразово зазнає змін.