Без цукру та солі: чи смакує «меню Клопотенка» дітям?

Перегляди: 4037

За ініціативи Олени Зеленської з 1 січня 2022 року українські школи почали змінювати меню відповідно до нових вимог, серед яких: менше хліба, солі й цукру, більше овочів, фруктів, м'яса та молочних продуктів. Приблизно 160 страв за новими стандартами для школярів розробив український кулінар Євгеній Клопотенко, прізвищем якого називають нове меню. Воно ж і стало приводом для суперечок для чималої кількості стурбованих батьків.

Про процес реорганізації меню в школах, ставлення батьків та школярів до нових страв, а також про наявність суперечок довкола цього питання на Кіровоградщині дізналась журналістка CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Насамперед про затвердження меню детальніше розповіла головна спеціалістка відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Тамара Третяк.

З її слів, це багатоетапний процес, який має чимало нюансів: «На сьогодні, діє Постанова Кабінету міністрів №305, відповідно до якої складається меню. Коли нам його надають на розгляд, ми його досліджуємо - відбираємо страви та проводимо лабораторні дослідження на визначення калорійності тощо.

Якщо у нас є певні зауваження або ми бачимо невідповідність - ми його повертаємо на доопрацювання. У випадках, коли ми бачимо у висновку досліджень збалансований раціон, який повністю відповідає зазначеним показникам - ми його затверджуємо, після чого навчальний заклад має право готувати сніданки або обіди відповідно меню».

[caption id="attachment_170557" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Окрім того, Тамара Третяк також розповіла про проведення відповідних перевірок у навчальних закладах, які наразі проводяться досить нерегулярно: раніше через пандемію ковіду, зараз у зв'язку з воєнним станом.

«Перевірки в доковідний час проходили планово або позапланово відповідно за уніфікованим актом. Основні критерії перевірки: наявність погодженого меню, наявність та ведення документації з організації харчування, медичні огляди кухарів, а також умови зберігання продуктів.

В рамках перевірки проводились лабораторні дослідження, які стосувались насамперед дотримання гігієни, якості продуктів, харчової цінності самих страв. Наразі, планові та позапланові перевірки у навчальних закладах не проводяться у зв'язку з воєнним станом. Ми можемо здійснювати перевірки лише за заявою об'єкта господарювання, тобто якщо школа подає заяву з проханням провести перевірку - лише тоді ми їх проводимо», - розповіла посадовиця.

Як нині харчуються діти в школі відповідно нового меню розповіла заступниця директора ліцею імені Тараса Шевченка Тетяна Вдовиченко, яка безпосередньо займається всіма питаннями, пов'язаними з харчуванням в школі.

[caption id="attachment_170562" align="alignnone" width="640"] Заступниця директора ліцею імені Тараса Шевченка Тетяна Вдовиченко. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

«Рекомендації щодо меню нам надало управління освіти. Наразі ми дотримуємося меню, розробленого Євгенієм Клопотенком, яке передбачає здорове харчування. Воно двотижневе, розраховано саме на осінній сезон. Порівняно з минулим меню, в новому стало більше овочів та фруктів, також додалися йогурти. Не варто забувати про те, що виключили старі страви на кшталт варених ковбас тощо, а ще повністю виключили з технологічного меню цукор та сіль. Так, їжа може бути не надто виразна в смаку, але діти дуже швидко звикають та не відчувають після різниці», - говорить Тетяна Вдовиченко.

Загалом, в ліцеї годують як і дітей пільгових категорій, так і за бажанням самих батьків. Із заявлених послуг - гарячі сніданки для дітей з першого по четвертий клас, які передбачають: гарнір (крупи, макарони тощо), м'ясне, рибне або овочеве доповнення, напій без цукру та нарізку з фруктів. Коштує такий сніданок 30 гривень, що трохи дешевше гарячих обідів для учнів груп подовженого дня - 40 гривень.

[caption id="attachment_170568" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

«Для того, аби діти могли харчуватись в школі, батьки після 28 числа кожного місяця платять за послугу, дивлячись на те, скільки дитина нею скористалась. Тобто, постфактум», - зазначила заступниця директора.

Також Тетяна Вдовиченко наголошує, що якщо дитина або її батьки не виявляли бажання харчуватись в шкільній їдальні, то вони мають право носити з собою ланчбокси з переліком продуктів, які можна носити з собою в школу (фрукти, печиво, овочі тощо).

[caption id="attachment_170564" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Схожа ситуація і в районних школах. Потенційні нововведення також підтримує і Карлівський ліцей Соколівської сільської ради, директорка якого - Інна Істоміна - також розповідає про переваги нового меню та відповідні реформи, що стосуються закупівель необхідних продуктів.

«Старе меню було розроблено в самому ліцеї за допомоги шкільної медсестри, але воно не мало такого різноманіття страв, як у вже затвердженому меню від Клопотенка. Зокрема, з'явились цікаві назви страв та дещо змінились технології приготування.

Звичні нам страви, такі як борщ, суп з галушками тощо й досі є в раціоні дітей. В незалежності від того, який це день тижня, в асортименті обіду є гаряча страва, друга страва та напій. Вибір останніх надзвичайно різноманітний, це може бути компот з сухофруктів або зі свіжих ягід, какао, чай, кисіль... Меню розраховано на чотири тижні, і щодня ніколи не повторюється», - розповіла Інна Істоміна.

[caption id="attachment_170554" align="alignnone" width="640"] Директорка Карлівського ліцею Соколівської сільської ради Інна Істоміна. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Ціна обіду в Карлівському ліцеї також складає 40 гривень - за першу страву, другу страву, напій та нарізку з фруктів.

Проте, оплату приймають наперед, аби мати можливість закуповувати необхідні продукти, говорить директорка: «Батьки або діти мають можливість наперед проплачувати вартість харчування на весь місяць. Це зроблено для того, аби ми мали можливість закуповувати продукти завчасно. Ми маємо співпрацю з організаціями, до яких ми звертаємось через спеціальні заяви із зазначеними обсягами продуктів та сумою виділених коштів, і кожну п'ятницю ми отримуємо якісні продукти. Найбільше по вартості закуповуємо рибу та м'ясо, по обсягах - картоплю, макаронні вироби, крупи тощо».

[caption id="attachment_170566" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

На питання, чи до вподоби батькам нове меню, директорка запевнила - ніхто з ніколи не скаржився на те, що їхня дитина проходила додому зі школи голодна, а також що переваг в нововведені є досить, аби не хвилюватись.

Проте, діти іншої думки. Зі слів Інни Істоміної, школярам не до вподоби мала кількість цукру в раціоні: «Загалом, меню дітям подобається. Лише скаржаться на те, що стало менше цукру саме в напоях - вони у нас подаються без цукру або з цукром в незначній кількості. Ми намагаємось школярам пояснити на уроках, що цукор може бути шкідливим для їхнього здоров'я, але це ж діти - деякі розуміють, деякі - ні».

 

[caption id="attachment_170573" align="alignnone" width="640"] Фото: Інна Істоміна[/caption]

Не лише діти не можуть зрозуміти радикальні нововведення. Тетяна - кухарка, яка нині працює в одній із шкіл Кропивницького, а також яка скептично ставиться до нового «меню Клопотенка": «Кухар – це робота відповідальна. Він повинен приготувати їсти смачно, особливо що стосується діток. У зв’язку з нововведенням від Євгена Клопотенка, мало хто вже хоче залишатись кухарем в школах – не розуміють доцільність нового меню. З власних спостережень, чимало дітей не хочуть харчуватись в їдальні - багато хто залишає повні тарілки їжі, іноді навіть не торкаючись. Це показово.

Я також не розумію, як можна дітей так сильно обмежувати в споживанні солі та цукру. Це все добре, що додали до раціону багато фруктів та овочів, а також новомодні страви, але без цукру і солі готувати... це занадто. Іноді, я з власної невеликої зарплатні сама купую пачку тої солі, аби трішки підсолити ну геть прісні страви, адже мені діток, чесно, шкода».

[caption id="attachment_170556" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Такої ж думки і Ганна - мама п'ятикласника, який навчається в одній зі шкіл Кропивницького. Кожного ранку жінка збирає обід з собою для сина: «Як це можна їсти без цукру та солі, та ще й з меншою кількістю хліба? Я розумію, що в раціоні повинні бути корисні продукти, але вибачте - с таким харчуванням дитина радше піде та купить поїсти в магазині, і не факт, що це буде булочка замість сухариків чи солодощів. А те, що зараз немає можливості у більшості шкіл придбати хоч ту сосиску в тісті - взагалі абсурд!

А якщо дитині не сподобається обід, або там будуть продукти, які вона не любить їсти? Я вважаю, що потрібна така альтернатива, тому кожного ранку збираю йому лоточок і кладу якийсь чи домашній пиріжок, чи ту саму сосиску в тісті, або й взагалі повноцінний обід - макарони або кашу з котлеткою домашньою... Ми не росли за такими меню, і виросли досить здоровими та гарними».

Проте, зі слів Ганни, такої ж думки як у неї мало хто притримується. Жінка не обурюється, але все ж таки не розуміє інших батьків: «Звісно, не всі в класі такої ж думки як у мене. Я туди геть не лізу - за інших дітей відповідають їхні батьки, на тому й все. Добре що хоч залишили можливість зі своїм приходити».

[caption id="attachment_170582" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

На противагу Ганні, Олена - мама шестикласниці, яка також навчається в одній зі шкіл Кропивницького, повністю задоволена новим меню. Каже, що донька, приходячи зі школи, завжди сита та з захватом розповідає що сьогодні було на обід: «Ми платимо за обід, але ще і їй даємо трішки грошей на смаколик. Але вона і в їдальні наїдається. Ось, в п'ятницю прийшла зі школи, і розповіла яка смачна запіканка сирна була, хоч вона зазвичай таке не дуже з задоволенням їсть. А так поки вона їсть - нас все влаштовує. Сита дитина - щасливі батьки. А коли це ще й корисно, то взагалі добре».

На сьогодні батьки та керівництво шкіл все ж таки знайшли спільну мову та вихід із ситуації у вигляді різноманітних альтернатив у меню та організації харчування. Тож батьки можуть як обирати їдальню, так і відмовитися від шкільного меню на користь домашніх продуктів.