Вчителя однієї зі шкіл Кропивницького підозрюють у розбещенні учня

Перегляди: 10148

Подружжя переселенців з Донеччини, яке врятувалось від війни, нині проживає у Кропивницькому. Минулого року їхній семирічний син вперше пішов до однієї з місцевих шкіл. Втім, скоро батьки були змушені перевести хлопчика до іншого навчального закладу через зізнання сина: вчитель дарував невеличкі подарунки та неодноразово вчиняв дивні для дитини дії.

Про те, як батьки дізнались про ймовірне розбещення свого сина вчителем, реакцію адміністрації школи на ситуацію, а також про те, як вчасно запобігти насильству над дитиною, розповіли журналістці CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У минулій школі хлопчик провчися пів року. За цей час, зі слів матері, відбулось багато змін. Зокрема, спочатку її син був радісним та веселим, для нього були захопливі нове місце навчання та чимала кількість друзів. Потім поведінка сина занепокоїла батьків: він став замкнутішим та водночас приносив додому дрібні подарунки.

Матір говорить, що хлопчик розповів про дії вчителя після того, як збентежена жінка розпитала його:

«Дитина провчилася пів року. Потім син зізнався мені: вчитель пристає до нього. До цього були моменти, на які я не звертала навіть уваги... Дитина приносила якісь подаруночки у вигляді підручників, розповідала, що вчитель у деяких діток знімає штанці та б'є по попі. Потім ще розповів, що учитель пристає і до нього - лізе у штанці, робить свої справи, заговорює зуби, цілує у губи. Потім він мені показав як це відбувалось, зокрема те, що він робить з його статевими органами», - розповіла жінка.

Також матір хлопчика стверджує, що вчитель, ймовірно, залякував її сина. Зрозуміло стало це тоді, коли він просив не йти до вчителя та нікому нічого не казати: «Я так розумію, що його залякували, тому що дитина просила до нього не йти, нікому не говорити».

Одразу, як батьки дізнались про ситуацію, в якій опинився їхній син, вони звернулись до керівництва школи та до психолога. За словами батьків, психолог розповіла, що вони не єдині, хто має таку підозру: «Ми пішли до психолога. Вона сказала, що ми не єдині, вона знає й про інші такі випадки, але батьки лише тихо переводили своїх дітей в інші школи. На цьому все закінчувалось.

Також нам розповіли про випадок, який стався 10 років тому. Цей вчитель викладав в іншій школі, і також чіплявся до маленького хлопчика. Ми намагались зв'язатись з його батьками, але ніхто не хоче з нами про це говорити, адже він тепер виріс і це йому досить неприємно згадувати», - розповіла матір.

Як додає батько хлопчика, вони також звертались і до адміністрації школи. За його словами, з початку цього навчального року підозрюваний ними вчитель деякий час ще працював з дітьми: «Ми розмовляли з директоркою школи. Я повідомив їй про це ще влітку, коли ми забирали документи, але ніяких дій з її сторони ми не побачили. Він продовжив працювати, навіть в цьому навчальному році, допоки йому не вручили підозру».

Батьки говорять, що колектив школи ймовірно підтримував вчителя, адже міг вважати підозри безпідставними.

«Як ми зрозуміли, колектив школи був за нього: "На нього зробили наклеп!", "Такого бути не може!". Але у нас сумнівів немає - у цій справі є експертиза, яка проводилася поліцією. Експертиза, яка показала, що дитина говорить правду. Ми не маємо на меті безпідставно наговорити на людину, ми лише хочемо, аби наша дитина була в безпеці. Мені треба, щоб його покарали та ізолювали від дітей», - говорить батько хлопця.

Журналісти CBN зв'язались з директоркою школи, в якій навчався хлопчик. Але вона у телефонній розмові відмовилась коментувати, допоки не завершиться слідство. Також журналісти звернулись за коментарем і до підозрюваного вчителя, який відмовився від будь-якої розмови.

Редакція сайту CBN готова оприлюднити їхню позицію у випадку отримання такого запиту.

Про те, як батькам вчасно дізнатись про випадки сексуального насильства над дитиною, журналістам CBN розповіла психологиня Лариса Радченко.

«Ми повинні довіряти дітям, прислуховуватись та пильнувати за їхнім психоемоційним станом. На кожен випадок ми маємо реагувати, адже це може вплинути на подальше життя дитини. Зокрема у випадках розбещування це безпосередньо впливатиме на її сексуальне та сімейне життя, а також на здоров'я, бо воно зачіпає всі види життєдіяльності. Якщо дитина вчасно не отримає допомогу від фахівців - це буде з нею на все життя», - зазначила Лариса Радченко.

Окрім цього, психологиня звертає увагу батьків на явище «кібергрумінгу» - це встановлення дорослими дружніх та довірливих відносин з неповнолітніми особами через Інтернет для вступу з ними в інтимний зв’язок, шантажування та залякування. Для грумінгу онлайн зловмисники використовують соціальні мережі, електронну пошту, текстові повідомлення, чати в онлайн-іграх.

Якщо ви або ваші знайомі стали свідками розпусних дій дорослих щодо неповнолітніх в інтернет-мережі, необхідно звертатись до кіберполіції за номером 1545 – «гаряча лінія» з питань безпеки дітей в Інтернеті, а також на лінію поліції «102».

Журналісти CBN й надалі слідкуватимуть за перебігом цієї справи. Зі слів батька хлопчика, наразі триває слідство. Вчителя все ж відсторонили від роботи з дітьми на час проведення досудового розслідування, а батьки продовжують співпрацю з психологом, аби пом'якшити наслідки заподіяної травми у свого сина.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.