Святвечір за новим календарем: як святкуватимуть кропивничани?

Перегляди: 2060

Цьогоріч з 1 вересня Православна церква України перейшла на новий календар свят, що стало підставою відзначати релігійні свята на 13 днів раніше. Серед них і Різдво, яке цього річ офіційно святкуватимуть 25 грудня, тож Святвечір буде 24-го. Втім, серед українців запитання «Коли?» та «Як святкувати?» перетворились на одну з найжвавіших дискусій.

Про те, коли та за якими традиціями кропивничани святкуватимуть Різдво, дізнавались журналістка CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Попри встановлену нову дату святкування, Православна церква України дає можливість відзначити свято як 24 грудня, так і 6 січня.

24 грудня - день перед Різдвом Христовим, Різдвяний святвечір. За біблійним переказом, понад 2 тис. років тому в Різдвяний святвечір на небі з'явилася Вифлеємська зірка - вона сповістила світ про появу немовляти-Спасителя.

Православна церква на честь навечір'я Різдва проводить особливе богослужіння. Також традиційно на Різдвяний святвечір готують 12 пісних страв - за кількістю апостолів Христа. Серед них на столі мають обов'язково бути кутя та узвар із сухофруктів. Кутя - пісна каша з пшениці (ячменю, рідше - рису, пшона) з додаванням маку, родзинок, горіхів і меду. Зі Святвечора починаються Святки, які тривають до Водохресного святвечора (5 січня за новим календарем).

Святкові богослужіння 24-25 грудня у Кропивницькому проводитимуть у шістьох храмах:

• Хpам Святого апостола Андpія Пеpвозваного – село Гіpниче, вулиця 1-та Лінія;

• Хpам Рівноапостольного князя Володимиpа – вулиця Аpсенія Таpковського, 73/5 (біля міськгазу);

• Паpафія Пеpвовеpховних апостолів Петpа і Павла – вулиця Євгена Маланюка (біля Центpу зайнятості);

• Паpафія Святої Тpійці – пpоспект Унівеpситетський, 2/5 (у пpиміщенні кpопивницької обласної лікаpні);

• Паpафія Рівноапостольної княгині Ольги – вулиця Руслана Слободянюка, 205.

• Свято-Успенський кафедpальний хpам – вулиця Авіаційна, 63А.

Українська греко-католицька церква теж проведе богослужіння 24-25 грудня. Віряни також матимуть певний перехідний період, аби звикнути до нових дат.

Проте, більшість респондентів зазначили – вони навряд будуть йти до церкви, а багато хто взагалі не святкуватиме. Пояснюють це тим, що під час повномасштабної війни це не доречно.

Кропивничанка Марія розповіла, що через воєнний стан, ймовірно, взагалі не святкуватиме Різдво: «Певно, цього річ взагалі не святкуватиму Різдво, тому що через воєнний стан поняття свят стало «розмитим». В цілому, якби святкувала, то певно 24 грудня в сімейному колі». Також Марія говорить, що чітких традицій щодо різдвяного столу не має як і вона, так і її родина. Проте, на столі обов’язково буде кутя, яку готує її бабуся за власним рецептом.

Схожої думки дотримується й Владислав – старшокласник однієї з Кропивницьких шкіл, який святкуватиме Різдво також 24 грудня разом із сім’єю. Проте, на стіл замість традиційних страв для себе він приготує, прикладом, піцу, а найімовірніше – запечену картоплю: «Різдво не планую відмічати, але з родиною точно посиджу. Думаю, що приготую щось собі окремо. На зразок піци або картоплі запеченої в духовці. Аналогічно й Новий рік, проте вже в колі друзів. А так, 24 грудня разом з батьками посиджу».

Також 24 грудня святкуватиме Катерина – студентка одного з кропивницьких вишів, яка перебуває разом з батьками в Естонії. Вона запевняє – на столі точно буде кутя, а щодо інших страв визначається з родиною перед святом: «Ми будемо святкувати Різдво за новим календарем, тобто 24 грудня. Я з родиною точно готуватиму кутю, а щодо новорічного святкування визначимось вже майже за день до свята. Ми особливо не видумуємо різних страв, тому так. Але тут, в Таллінні, є з чого обирати, адже чимало новорічних ярмарків зараз відбуваються прямо у середмісті».

На противагу попереднім респондентам, кропивничанка Анна святкуватиме 6 січня. Пояснює це тим, що за все життя звикла носити «вечерю» саме за цією датою, як і більшість її знайомих. Проте, цього року до знайомих у святвечір навідуватись разом з родиною у гості не буде через повномасштабну війну.

«Будемо святкувати 6 січня. Для нас так зручніше. До того ж ми звикли так святкувати. На стіл поставимо кутю, голубці, котлети, декілька салатів та узвар. Хіба що вечерю не будемо в цьому році нести, бо, по-перше, війна в країні, а по-друге – менше ходити по ночі треба, зараз небезпечно навіть у власних квартирах бути», - розповіла Анна.

Жителька Кропивницького Мирослава розповіла, що обидві дати стануть приводом провести час із родиною: «Я вже не перший рік святкую 24 грудня. Переважно за традиціями, з кутею та домашніми смаколиками. Це не лише можливість побути з родиною, а й підтримати традиції, які мають не тільки релігійний сенс, а й культурно-обрядовий. А мама святкуватиме за звичкою 6 січня, звісно ж, привітаю її у цей день».

Журналісти CBN також пройшлись одним із місцевих ринків та супермаркетами, аби дізнатись середню ціну на пісні продукти до святкового столу. Вартість за кілограм сягає:


- яблука – 16 гривень;
- мандарини – від 60 до 75 гривень;
- сушка – від 40 грн і більше в залежності від виду ;
- риба - від 35 гривень і більше в залежності від виду.

У супермаркетах ціна на мандарини та клементини сягає від 64 грн за кілограм, апельсини – від 59 грн. Трохи дешевші і яблука – від 15 грн за кілограм в залежності від сорту. Найдорожчими серед фруктів виявились хурма, гранат, ківі та ананас – понад 90 грн за кілограм. Окрім них, також найдорожчим виявилось й екзотичне манго – майже 138 грн за кілограм.

За кілограм капусти доведеться заплатити від 13 грн, а за пекінську – від 24 грн. Тепличні томати нині коштують від 89 грн за кілограм, коктейльні - майже 110 грн. Солодкий червоний перець коштує майже 135 грн. Баклажани - 179 грн за кілограм, кабачки – від 139 грн.

Горіхи до куті чи випічки мають різну ціну вартість: фундук – від 94 грн за 150 грамів, мигдаль – від 90 грн за 120 грамів, арахіс – від 54 грн за 200 грамів. Асорті – від 65 грн за 125 грамів.

Сухофрукти: виноград - майже 31 грн за 150 грамів, ананаси – 41 грн за 125 грамів, фініки – 28 грн за 200 грамів, абрикос – 76 грн за 125 грамів, журавлина – майже 50 грн за 125 грамів. Вартість чорносливу - майже 65 грн за 200 грамів.

До зимових свят у середмісті Кропивницького проводять ярмарки з різноманітним асортиментом. Так, у п’ятницю перед міською радою влаштували різдвяний ярмарок, на якому кропивничани могли придбати крафтову продукцію, новорічні прикраси, одяг та подарунки на свята. В той же день перед міськрадою та поряд з Музеєм мистецтв облаштували тематичну фотозону, де кожен охочий міг зробити світлину на пам’ять.

Та попри тематичні заходи більшість кропивничан, які нам надали коментарі, говорять, що влаштовують свята переважно для дітлахів, або у тісному родинному колі, сподіваючись, що наступного року зимові свята зможуть провести за сімейним столом вже в мирі та безпеці.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.