Передати тепло бійцям: у Кропивницькому виготовляють буржуйки на фронт

Перегляди: 1937

З початку повномасштабного вторгнення українці допомагають військовим різними способами: перераховують гроші на благодійні рахунки, надсилають через волонтерів продукти та речі першої потреби, а хтось залучає до допомоги й свою працю.

Прикладом такої допомоги є майстри та учні Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського, яке знаходиться у Кропивницькому. Тут з 2022 року виготовляють буржуйки - невеликі металеві печі, які зігрівають захисників в найсуворіших умовах війни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про те, як виготовляють пічки, звідки навчальний заклад бере матеріали та хто їх робить, дізналась журналістка CBN.

Попит на буржуйки серед військових особливо великий серед зими. Завдяки своїй простій конструкції, вони неабияк допомагають воїнам на передовій, а через свій невеликий розмір компактно вміщуються у вузькі окопи та бліндажі. Також вони дають необхідне тепло в холодні пори року та можливість приготувати їжу й висушити одяг. Паливом для подібних пічок можуть бути не лише дрова й хмиз, але і папір та інші легкозаймисті матеріали. Попри це, піч швидко прогріває будь-яке приміщення, тож їхню роль у зимовий період складно переоцінити.

[caption id="attachment_176501" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Волонтери з різних куточків України почали виготовляти буржуйки для військових ще з 2014 року - початку війни на сході України. Переважно основою для них були старі газові балони та ресивери - резервуари для нагромадження пари або газів під тиском, аби подати їх куди-небудь. Також використовують труби, арматуру, металеві прути тощо. З початку повномасштабної війни попит на малогабаритні печі зріс через їхню найголовнішу властивість: чим довше нею будуть топити - тим більше буде тепла. Масово виготовляти їх розпочали у вересні 2022 року в рамках всеукраїнського проєкту «Зігрій захисника».

[caption id="attachment_176518" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Важливість подібних речей на полі бою розуміє й педагогічний колектив Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського, серед випускників якого також є військовослужбовці. Як розповідає директорка навчального закладу Оксана Яценко, училище вже не перший рік навчає майбутніх фахівців робітничих професій, тож завдяки волонтерській ініціативі від Krop:hub учні та майстри вишу мають можливість не лише допомогти захисникам, але й відточувати навички майбутньої професії.

«Долучитися до ініціативи нам запропонував волонтер громадської організації Krop:hub Олександр Кришко. Саме він організовує збір матеріалу: метал, електроди, якими ми варимо тощо. Він збирає це все у людей, привозить нам, і наші майстри з учнями на уроках виробничого навчання вже виготовляють буржуйки. Вони не тільки зварюють, до робіт також долучені й верстатники широкого профілю. Вони заточують невеликі завіси на виробах, а також слюсарі-ремонтники, які гнуть та ріжуть метал і вже потім до робіт приступають майбутні зварювальники. Фактично, кожна з професій нашого училища долучається до виготовлення однієї буржуйки, і тоді волонтери забирають їх, аби відправити воїнам на різних напрямках.

Такі ініціативи йдуть нам на користь, адже це відточення навичок. Також у нас є метал, на якому ми відпрацьовуємо, і сюди ж додається патріотичне виховання нашої молоді. Вони залюбки долучаються, адже у наших учнів є батьки, друзі, родичі на фронті. Таким чином наш заклад працює в штатному режимі та виконує свою головну освітню функцію», - розповіла Оксана Яценка.

[caption id="attachment_176516" align="alignnone" width="640"] Директорка Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського Оксана Яценко. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Зі слів Оксани Яценко, в період з 2022 по 2023 роки колектив училища відправив на фронт військовим близько 200 буржуйок, з початку 2023-го й на сьогодні - до сотні. Під час візиту до майстерні журналістам CBN продемонстрували процес виготовлення буржуйки з ресивера бойлера одним з майстрів училища - 19-річним Богданом Дєрдицею, який в минулому закінчив навчання у ЦВПУ імені Федоровського з відзнакою.

«Це основа під буржуйку для наших захисників - раніше це був бойлер. Я тільки що зварив непотрібні отвори апаратом напівавтоматичного зварювання, проволокою 1,2 мм. Також болгаркою обробив кути на буржуйці, щоб можна було ставити каструлю, чашку або щось підігріти. Насправді це лише здається простим, але одну з деталей можна робити дві години поспіль, а до того ще шукати матеріал і підганяти його під потрібний розмір», - розповів майстер виробничого навчання професій «слюсар-ремонтник» та «електрогазозварник» Богдан Дєрдиця.

[caption id="attachment_176509" align="alignnone" width="640"] Майстер виробничого навчання професій «слюсар-ремонтник» та «електрогазозварник» Богдан Дєрдиця. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Також Богдан розповів і про те, як приєднався до благодійної ініціативи. Після здобуття професії йому запропонували роботу в училищі. Він обдумав пропозицію та вирішив приєднатись до колективу. У 2022 році Богдан разом з колективом почав робити буржуйки під наглядом інших майстрів, але після декількох виготовлених пічок вже й сам зрозумів тонкощі процесу, тож наразі повністю справляється сам. Близько 20 буржуйок, які хлопець створив власними руками, вже зігрівають воїнів.

[caption id="attachment_176508" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Окрім майстрів, участь беруть й учні. Зі слів майстра виробничого навчання ЦВПУ імені Федоровського професій «слюсар-ремонтник» та «газоелектрозварювальник» Віктора Масльонового, вихованці училища пропонують свою допомогу. Своєю чергою училище забезпечує своїх вихованців всім необхідним обладнанням для роботи та курує процес виробництва.

«Ми зараз знаходимось в майстерні електродугового зварювання, де в нас є прилади, які використовуються для зварювання металу. Це і дугова зварювання, і зварювання на напівавтоматі. В нас йде зварювання різних конструкцій для навчання наших здобувачів освіти. Також ми застосовуємо тут зварювання на напівавтоматах. До навчання ми залучаємо наших учнів для волонтерської роботи - виготовлення буржуйок й інших пічок для наших воїнів Збройних Сил України, тому що зараз зима і наші хлопці повинні бути в теплі та нагодовані. Ми цим займаємось уже другий рік, адже обладнання у нас достатньо: є механічна гільйотина, ручні електроінструменти, якими ми користуємось для відпрацювання робіт згідно з навчальним планом тощо», - розповів Віктор Масльонов.

[caption id="attachment_176511" align="alignnone" width="640"] Майстр виробничого навчання ЦВПУ імені Федоровського професій «слюсар-ремонтник» та «газоелектрозварювальник» Віктор Масльонов. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Під час візиту до училища журналісти CBN саме стали свідками того, як волонтери привезли черговий вантаж металу для буржуйок, серед них були старі шкільні стільці, арматура, вішаки. Молодь разом з майстрами допомагали благодійникам розвантажити автівку, щоб згодом використати матеріал під час занять.

[caption id="attachment_176515" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Волонтер Олександр Кришко поділився історією початку співпраці, яка триває й нині: «Ця ініціатива виникла ще влітку 2022 року. Тоді ж ми розгорнули збір матеріалів, домовились з декількома зварювальниками - один вдома, а також плюс одне підприємство. Коли ми вже почали роботу, то мені зателефонували знайомі, які працюють в училищі, після чого ми зустрілись та обговорили деталі. Зрештою домовились, що ми їх будемо забезпечувати матеріалами: диски, газ, електроди тощо, а їхні майстри разом з учнями виготовлятимуть буржуйки. Після чого ми їх забираємо в Krop:hub і далі його передаємо в різні підрозділи, які до нас звертаються. Крім училища Федоровського, також залучене училище №16 у Малій Висці: так само ми забезпечуємо їх матеріалами, купуємо трубу профільну, арматуру тощо, а вони виготовляють турбопічки».

[caption id="attachment_176503" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Як зазначив Олександр Кришко, в минулому сезоні також допомагали й окремі зварювальники та одне з кропивницьких підприємств. Як результат, волонтери передали на передову близько 500 виробів. В цьому ж сезоні пічки виготовляють лише училища, вже понад 200 таких обігрівачів допомагають військовим перезимувати.

Серед випускників та майстрів училища є військові, які служать у лавах Збройних Сил України. На жаль, також є і загиблі, серед яких були зварювальники, верстатники, слюсарі-ремонтники та електромонтери. Їх пам'ять вшановують в стінах навчального закладу.

[caption id="attachment_176517" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Колектив навчального закладу говорить, що допоки є можливість допомагати - вони не спиняться, адже люди мотивовані та сподіваються, що їхнє тепло зможе наблизити довгоочікувану перемогу та зігріти тих, хто нині боронить їхню свободу.