«Сморід виїдає очі»: мешканці багатоповерхівки у Кропивницькому потерпають від нечистот у підвалі

Перегляди: 8038

Вже рік жителі п'ятиповерхового будинку на вулиці Жадова у Кропивницькому потерпають від нечистот у підвалі. В під’їздах можна відчути сморід, який шириться майже на все подвір'я перед будинком. Мешканці багатоповерхівки неодноразово звертались до житлово-експлуатаційної організації, на обліку якої стоїть будівля, проте проблема залишається актуальною.

Про те, як мешканці будинку та працівники ЖЕО намагаються розв'язувати проблему та перед якими труднощами постають щоденно, дізнавалась журналістка CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Попри те, що ситуація виникла ще рік тому, мешканці будинку вирішили надати розголос ситуації лише нещодавно. Зі слів голови новоствореного ОСББ «Наш дім 19\3» Сергія Кузьменка, через неякісні роботи комунальників ситуація стала напруженою, тож ті, хто проживають у будинку, вирішили створити ОСББ та перейти на самообслуговування.

Сергій Кузьменко

Проте, перед цим жителі п’ятиповерхівки хочуть, аби фахівці ЖЕО №4 відремонтували труби та прибрали нечистоти з підвалу:

«Ми створили допис у Фейсбуці, аби надати розголосу ситуації. Після нього, зі слів мешканців будинку, приходило керівництво з працівниками, які бігали та обдивлялись підвали.

Мабуть, прийняли якісь рішення до дії, але це ну дуже розтягнуто в часі. Можливо, раніше вони й реагували на скарги, але це знову приводило до тої ж самої ситуації. На даний час ми хочемо, аби та компанія, яка нас обслуговує, довела до ладу хоча б те, що повинно бути виконане згідно з договірними умовами».

Сергій Кузьменко також розповідає, що мешканці неодноразово звертались до комунального підприємства, проте належної реакції чи робіт зі сторони ЖЕО №4 вони не спостерігали, тож допоки вони вимушені потерпати від нечистот та смороду, який охопив всю п’ятиповерхівку як всередині, так і зовні.

«Комфорт у мешканців будинку наразі відсутній взагалі – від першого до останнього поверху, адже всі скаржаться на сморід та вологу. Окрім підвалу, також є і питання щодо даху та стічних труб. Це антисанітарія. Але це відбувається теж поступово, і тому ще скільки треба було чекати по часу, аби люди починали злягати з хронічними захворюваннями до лікарні. Треба це вже змінювати: або ми штурмуємо керівництво компанії, що нас обслуговує, або змінювати самотужки, що і почали вже робити – ми намагаємось «добити» питання і взятись далі самостійно за розв'язання подальших проблем», - зазначив Сергій Кузьменко.

Як виявилось, аналогічну проблему має й будинок поруч, який зареєстрований за тією ж адресою. Окрім багна з нечистот, там прорвало тепломережі. Жителі побоюються, що гаряча вода може розморозити відходи та посилити неприємний запах.

Також проблемою для деяких став й початок опалювального сезону. Зі слів мешканки будинку Аліни, на початку перших холодів вона мерзла у власній квартирі, адже їй ніяк не могли «розкільцювати» батарею централізованого опалення, а погодились лише зробити це за гроші.

«У мене на п’ятому поверсі немає жильців. З початку холодів у мене у квартирі була така холодрига, адже у мене центральне опалення. Я ходила до ЖЕО пару днів, вони мене постійно переадресовували на «тепломережу», мов, дзвоніть туди. Мені у відповідь пояснюють, що все, що вони підводять до будинку – то їхнє, але що в самому будинку – то ЖЕО. Я знову до них йду, у мене здають нерви, починаю на них лаятись. Мені довелось заплатити їхнім співробітникам, щоб мені закільцювали батарею, але заради чого тоді я плачу їм щомісяця?», - говорить Аліна.

Як розповіли жильці будинку, проблемою через забруднений підвал є ще й пацюки, які навіть проникають у помешкання. Попри профілактичні роботи працівників ЖЕО №4, не вдалося витравити гризунів з каналізації та підвалів.

«Криси нам гофру з труб з’їли. В ЖЕО розповіли, що вони профілактику робили, але як вони могли її зробить, якщо підійти до каналізаційних труб – чути їхній писк. Вони сказали, що прийдуть, розкидали ту отруту, але то не допомогло. Якщо підійти до люка, то іноді можна побачити як вони й досі там вовтузяться», - розповіла мешканка будинку Наталя Возіян.

Наталя Возіян

Журналісти CBN звернулись за роз'ясненням до начальниці ЖЕО №4 Людмили Запорожець. Вона стверджує, що комунальники реагують на заяви мешканців та роблять свою роботу вчасно.

Окрім того, начальниця ЖЕО №4 вважає, що це цілеспрямований наклеп, який створює Сергій Кузьменко та його поплічники, аби й надалі дискредитувати працівників організації:

«Я думаю, що це все наклеп. По-перше, допис у Фейсбуці був створений нещодавно, і хто робить всі ці дописи – це активісти Сергія Кузьменка, який в спільних чат-групах різних будинків пише, аби на той акаунт писали що завгодно.

ЖЕО №4 обслуговує ці будинки. У мене є докази того, що він чомусь туди ходить і лазить по підвалах, які знаходяться у нашому розпорядженні. Після цього, ми заходимо в підвальні приміщення і бачимо змінений замок на дверях у підвал, у самому підвалі вибиті труби й багато іншого. Потім він це все фільмує та намагається дискредитувати нашу комунальну установу».

Людмила Запорожець

Людмила Запорожець також говорить, що неодноразово була на зборах ОСББ, які збирав Сергій Кузьменко. На них голова ОСББ нібито дискредитує комунальне підприємство, а сам в той час рекламує свої послуги, тарифи на які сам не може пояснити:

«Я неодноразово ходила до нього на збори, де він збирає мешканців, на які приходять всього максимум 15 людей. На них він цілеспрямовано обливає нас брудом, мов, що ЖЕО не працює, а він все зробить. Попри це, він виставляє людям тарифи, а на прохання роз’яснити, за що, відповідає, що це внески в асоціацію. Також не відповідає на скарги людей, а деяких взагалі заблокував у телефоні».

Своєю чергою працівники ЖЕО №4 намагаються розв'язати поточну ситуацію з ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Людмила Запорожець запевнила, що про проблеми з каналізацією знає, та просить співробітників водоканалу почистити дворові технічні колодязі, проте всюди вони не можуть встигнути у зв’язку з нестачею співробітників — велику кількість комунальників призвали до лав ЗСУ, що і стало причиною затримки робіт.

Також вона розповідає про те, що напередодні обстежувала будинок та ніяких суттєвих проблем не виявила, а на повідомлення про прорив тепломережі вже відреагували фахівці.

«Я вчора була особисто зі своїм заступником та слюсарем, ми ходили по підвалах і там не було витоку. Зранку все було добре, але вже потім нам зателефонували мешканці 14-ї квартири та повідомили, що стався прорив на мережі теплопостачання. Ми відреагували, швиденько все зварили, і знову побачили змінений замок на дверях, хоча нещодавно чіпляли на нього свій. Ми виконуємо заявки всі й вчасно, а що робить Кузьменко – невідомо», - запевнила Людмила Запорожець.

Відповідаючи на запитання щодо щурів, Людмила Запорожець продемонструвала журналістам CBN документи, в яких відзначені дати проведення профілактичних робіт. Так, у листопаді 2023 року пацюків труїли 14 та 28 числа, у грудні – 12 та 26. З її слів, будь-хто, хто бажає побачити ці довідки, може переглянути їх за зверненням у ЖЕО №4 та залишити свої контактні дані та адресу, після чого з ними зв’яжуться представники обласного комунально-медичного виробничого підприємства «Раттус».

Начальниця ЖЕО №4 Людмила Запорожець зауважує, що у новоствореному ОСББ «Наш дім 19\3» є ряд порушень у документації щодо створення ОСББ, щодо яких вона направила заяву до правоохоронних органів. У витязі з Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження класифікується за ч.1 ст.358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів». Фото документа представила Запорожець.

«16 січня 2024 року до канцелярії КРУП ГУНП в Кіровоградській області надійшла заява від начальника КП «ЖЕО №4» КМР» Запорожець Людмили про те, що невідомими особами під час створення ОСББ на мікрорайоні «Космонавтів» в м. Кропивницькому підробили установчі документи для створення ОСББ», - йдеться у матеріалах провадження.

Журналісти CBN й надалі будуть слідкувати за перебігом подій. Мешканці будинку вкотре зателефонували ЖЕО №4, аби їхні працівники допомогли розв'язати проблему, що їм і пообіцяли. Проте, вони рішуче налаштовані на створення ОСББ, аби надалі самостійно вирішувати подібні випадки завдяки власним силам.

Яна Довга, CBN. Фото: Ігор Філіпенко.