Дитячий майданчик чи гараж: що має бути у дворах середмістя Кропивницького?

Перегляди: 524
Фото надане жителями будинку по вулиці Єгорова

Що спільного між дітьми та інвентаризацією землі? На перший погляд - нічого, якщо не зіткнутися із темою права власності щодо дитячих майданчиків, розміщених на прибудинкових територіях у Кропивницькому. Гостро це питання постало для жителів будинків по вулиці Єгорова та Пашутінської.

До CBN звернулися жителі будинків за адресою Єгорова, 17 та Пашутінська 3/17. Ігор Погасій, юрист, представник мешканців будинку, говорить, що влада повинна провести службове розслідування щодо підробки документів, внесення неправдивих даних в реєстри, що за їхнім переконанням привело до захоплення цієї ділянки, яка належить мешканцям, як прибудинкова територія з дитячим майданчиком.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«З 1947 року – закріплена територія за одним будинком, а потім побудували сусідні будинки у 1964 році. І окремий двір, відокремлений парканом. І тут настільки дика ситуація, що за парканом ділянка належить іншій особі, нехай і державній структурі. Тому це гостра проблема, загальна. Непроведення інвентаризації дитячих майданчиків, а вони в особому режимі користування, непроведення паспортизації і закріплення, непроведення розподілу кварталів приводить до таких захоплень. Коли за документами дитячі майданчики опиняються вільними нібито ділянками для подальшої забудови іншими особами. Ми вимагаємо за наслідком службового розслідування скасування цього рішення - розпорядження ОДА, яким визначено цю територію нашу як належну ДСНС. Повернення цієї території в документації в реєстрі, виключення її із реєстру», - говорить Ігор Погасій.

У жильців є висновок експертизи, у якому йдеться, що навіть якщо б ділянка мала попередні обсяги, то існує її дефіцит, який складає 31,2%, що є порушенням нормативної бази України.

Ця земля за документами тепер належить ДСНС на правах постійного користування, але водночас у минулому визначена прибудинковою під час забудови. Але документи щодо цього відсутні.

Раніше жильці будинку запитували документацію у ГУ Держгеокадастру Кіровоградської області, у відповідь їм зазначили, що її немає. Дослівно: «Відсутня у місцевому фонді документації із землеустрою та оцінки земель», - йдеться у відповіді.

Подібна документація не зберігається і в ГУ ДСНС Кіровоградської області, про що поінформували жильців у відповідь на запит 14 квітня 2023 року. Звернення жильців до Кіровоградської ОВА з інформаційним запитом теж не дало результатів, як там зазначили, обласна військова адміністрація не є розпорядником запитуваної інформації.

Втім, саме на реакцію Кіровоградської ОВА очікують жителі будинків.

Вони закликають очільника ОВА Андрія Райковича особисто завітати до території, щодо якої ведуться суперечки, зустрітися з жителями будинків, зʼясувати обставини і відреагувати на них. А також залучити групу мешканців до антикорупційних службових розслідувань щодо права користування ділянкою ГУ ДСНС області і видалити з реєстрів, як вважають жителі, корупційно внесені неправдиві дані поглинання і знищення дитячого майданчика двору, а також розвязати питання впровадження регіональних програм благоустрою, охорони, інвентаризації і паспортизації всіх прибудинкових територій, дитяче - спортивних майданчиків, зелених зон, парків, скверів.

До ОВА жителі будинків звертаються тому, що Кіровоградський окружний адміністративний суд 31 січня 2024 року вирішив, що Кіровоградська ОВА не тільки не перевірила повною мірою скаргу, а й проігнорувала право заявників про особисту участь у перевірці (через ініціативну групу).

Суд вирішив визнати протиправною бездіяльність Кіровоградської обласної військової адміністрації стосовно розгляду скарги та зобовʼязав повторно розглянути скаргу від 29 травня 2023 року, врахувавши правові висновки.

Правозахисник Ігор Погасій зокрема наполягає на тому, що подібні дії є порушенням ст. 8 Європейської Конвенціїї з прав людини (повага до житлових умов існування людини). А також порушенням прав дітей, відповідно до Конвенції ООН про права дитини.

Як повідомили на запит CBN у ГУ ДСНС у Кіровоградській області, першочергово земельна ділянка виділялась Управлінню державної пожежної охорони Управління Міністерства внутрішніх справ в Кіровоградській області в 1996 році, 1998 року межі земельної ділянки збільшили. У 2005 році земельна ділянку переоформили на Головне управління МНС України в Кіровоградській області.

У 2014 році у звязку зі змінами в законодавстві земельну ділянку внесли до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за кадастровим номером 3510100000:28:195:0007 та вчергове надали у постійне користування Управлінню ДСНС України у Кіровоградській області, як правонаступнику ГУ МНС.

Як зазначається, «підтвердженням даної інформації є Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 23.10.2014 року, номер запису про інше речове право 7453887, зареєстрованого серія ЕЕВ № 662333».

Окремо у відповіді на запит повідомили, що ділянка, яка є спірною на думку жителів будинків, перебуває у віданні Головного управління, як правонаступника вищевказаних юридичних осіб понад 25 років, а будь-які законні підстави, які б надавали право іншим особам користуватися земельною ділянкою - відсутні.

Відповідно до листа Житлово-експлуатаційної організації №2, межі земельної ділянки за житловим будинком по вулиці Єгорова, 17 у Кропивницькому, відповідно до вимог законодавства не визначені та інвентарна справа відсутня. Одноповерховий будинок по вул. Пашутінській 3/17, який межує з будинком по вул. Єгорова, 17, зняли з балансу ЖЕО №2, інвентарна справа також відсутня.

Згідно з листом виконкому Кропивницької міськради на межі земельної ділянки, яка належить Головному управлінню, знаходиться ряд із семи гаражів, два з яких побудовані на сформованих та наданих у власність земельних ділянках. Щодо інших пяти гаражних приміщень, розташованих по вул. Єгорова, 17 у Кропивницькому, в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва відсутня інформація щодо отримання дозвільних документів на будівництво гаражів.

За заявою представників Головного управління, Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС провів земельно-технічну експертизу, за висновками якої обʼєкти дитячого майданчика розташовані в межах ділянки по вул. Пашутінська, 1.

Як зазначається, представники ГУ ДСНС з січня 2023 року проводили зустрічі з мешканцями будинків та запропонували кілька варіантів перенесення та облаштування сучасного дитячого майданчика силами та засобами Головного управління: 1-й варіант - на місці гаражів, на які відсутні дозвільні документи, 2-й - розмістити дитячий майданчик між земельною ділянкою Головного управління та гаражами, 3-й варіант - між двома гаражними приміщеннями, які побудовані на наданих у власність ділянках.

На жоден з варіантів, запропонованих Головним управлінням, жителі не погодились та інших альтернативних пропозицій для обох сторін не запропонували, зазначили у ДСНС.

Наразі жителі будинків планують і далі відстоювати свою позицію у юридичній площині.