Край гранітів, рідкісних рослин та водоспадів - урочище «Каскади» на Кіровоградщині

Перегляди: 3637
Фото: Назар Здоровенко, CBN.

Жителями Кіровоградщини мальовничі куточки області зазвичай сприймаються як місця, у яких можна відпочити. Але ми маємо й унікальні території, які мають охоронятися законодавчо. Одна з таких – урочище «Каскади».

Нещодавно під час засідання 22-ї сесії облради депутати ухвалили рішення розширити геологічну памʼятку природи місцевого значення «Каскади» на понад 72 гектари. Окрім того, категорію об'єкта змінили з «геологічної памʼятки природи» на «комплексну памʼятку природи».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Каскади» — урочище в межах Новоукраїнського району, розташоване в долині річки Буки (права притока Плетеного Ташлика), на південний захід від села Злинка, за 10 км від залізничної станції Капустине.  3-jpg

«Каскади» є одним з небагатьох місць поширення природних водоспадів на Придніпровській височині та рівнинній частині України в цілому, хоча варто зауважити, що потужність та розміри цих водоспадів суттєво спотворені діяльністю людини. Греблі посилили потік у водоспадах та сприяли затопленню природних ландшафтів.

Урочище — це приклад типових рівнинних лісостепових східноєвропейських ландшафтів річкових долин лісостепової смуги, збережених у своєму природному місці розташування, тому власне й природоохоронне значення мають велике.

У «Каскадах» розташоване місце виходу на поверхню масивної брили нижньопротерозойських гранітів і мігматитів — елементів Українського щита, найдавнішої тектонічної структури України. Час їхнього утворення - близько двох мільярдів років тому. Припускають, що в I тис. до н. е. брили могли виконувати функцію скіфського святилища, оскільки на стінах нині затоплених печер раніше можна було розгледіти окремі знаки.

6-jpg

У біорізноманітному відношенні урочище теж цінне. Дев'ять видів рослин урочища занесли до Європейського Червоного списку та Червоної книги України; три види раритетних рослин мають статус міждержавного й шість — державного рівня охорони, присутні тут численні регіональні рідкісні види та формації.

В урочищі мешкає багато видів рідкісних тварин, що зникають. 58 представників фауни урочища охороняються Бернською конвенцією, 14 занесені до Червоної книги України.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОВА В'ячеслав Дубровський під час брифінгу розповів CBN, з чим пов'язано розширення меж геологічної пам’ятки природи місцевого значення «Каскади» з 2,5 до понад 72 га:

«На останньому засіданні сесії обласної ради прийняли рішення щодо розширення геологічної пам'ятки природи "Каскади", яка має статус місцевого значення з 2,5 до 72,45 га. Треба почати з того, що ця пам'ятка природи належить до природно-заповідного фонду ще з 1984 року та має важливе значення.

Це великий туристичний магніт та плюс для громади, адже туди постійно навідуються туристи. Це комплекс кам'янистих відшарувань, покритих водним плесом. До нас з ініціативою звернулася громада, нам надали певне наукове обґрунтування, яке доводить унікальність не тільки унікальність ландшафтів, а й багата флора й фауна». 

2-jpg

Під час досліджень виявили ще 408 видів рослин, в тому числі й такі, які занесені до Червоної книги: кипець грянистий, костриця валіська, ковила волосиста, ковила периста та інші. Також на цій території виявили види тварин, які знаходяться під охороною, такі як: огар, шуліка чорний, лунь польовий, лунь лучний, лунь степовий, канюк степовий, сорокопуд сірий. Також на цій території виявили велику популяцію кажанів.

Дослідження проводила Українська природоохоронна група, вони надали департаменту наукове обґрунтування, після чого отримали погодження від Міністерства захисту довкілля, та підготували документи на розгляд обласної ради.

Наразі департамент екології та природних ресурсів Кіровоградської ОВА розробляє нові положення та охоронні зобов'язання відносно цієї території. Усю цю територію передадуть під охорону громаді. Після цього громада може або самостійно або спільно з ОВА встановить межі, і територію цього об'єкту внесуть на кадастрову карту, аби уникнути незаконної роздачі чи розпаювання.5-jpg 4-jpg