Маніпуляції та фейки: росія, яка живе у ваших соцмережах

Перегляди: 43

Російська агресія проти нашої країни триває вже багато років, повномасштабна війна виснажує не лише ресурсно, але й морально. Важко залишатись стійкими до емоційних публікацій, маніпуляцій та ІПСО ворога. Дедалі важче й розпізнати правдиву інформацію серед сотень інформаційних “вкидів”, які просочились в абсолютно різні сфери нашого життя.

Журналіст CBN проаналізував великий обсяг російської пропаганди, маніпуляцій та загравань на почуттях емоційно-вразливих людей. У цьому тексті ми розповідаємо про типи російських впливів на психічну стійкість та свідомість українців та засоби, які допоможуть її уникнути.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

photo_2024-09-20_14-58-16

Інформаційно психологічні операції (ІПСО) — це дії, спрямовані на вплив на думки, почуття та поведінку певних груп людей або окремих осіб. Головна мета таких операцій — змусити їх прийняти рішення або діяти в бажаному напрямку. Це може досягатися шляхом поширення певної інформації, маніпулювання фактами або створення емоційного впливу, який змінить ставлення людей до подій, ситуацій чи конкретних рішень.

Простіше кажучи, це те з чим ми зустрічаємось мало не щодня у соцмережах, коли росіяни використовують інформацію як зброю, щоб спонукати українців думати так або робити те, що вигідно ворогу.

photo_4_2024-09-20_14-57-58

Російську пропаганду можна поділити на кілька різновидів та шляхів потрапляння до української авдиторії, тут і псевдопатріотичні “проукраїнські” дописи, і згенеровані штучним інтелектом бабусі з випічкою, і навіть брати, яких "ніхто сьогодні не привітав". Варто розуміти, що за подібними обліковими записами стоять якщо не російські спецслужби, то вже точно не люди з добрими намірами.

Величезним прошарком стрічки у Facebook стали штучні фотографії бабусь, дітей, фермерів, військових. Такі дописи супроводжуються текстами, які тиснуть на жалість чи інші сильні емоції, на кшталт: “я самотній воїн, сьогодні мій день народження, і мене ніхто не привітав”. Здебільшого їх викладають з пустих акаунтів, чи груп, які лише на цьому й спеціалізуються з метою набрати велику кількість підписників та вподобань. Згодом власники таких каналів можуть поширювати на своїх сторінках проросійські дописи та пропаганду ворога. Серед цих дописів є й ті, які безпосередньо одразу небезпечні, наприклад, такі, що спекулюють на поранених бійцях, зниклих безвісти тощо. Ціль очевидна: посіяти негативні настрої, отримали персональні дані українців, дестабілізувати ситуацію в країні тощо.

photo_10_2024-09-20_14-57-58 

Одна справа Facebook та згенеровані штучним інтелектом зображення, інша - значно небезпечніші дописи, коли під виглядом підтасовування фактів та маніпуляцій аноніми рекламують різноманітні Telegram-канали, чи інші облікові записи у соцмережах.

У процесі опрацювання інформації та пошуку прикладів такої “реклами” нам не доводилось особливо заглиблюватись, тому що подібні прояви самі знаходять свого глядача у найпопулярніших Telegram-каналах із сумнівною репутацією. Оригінальність, творчість та кровожерливість тих, хто стоїть за цими публікаціями, не має меж. Тут можна зустріти що завгодно: і погрози російськими атаками, і хибні, лячні чи відверто зрадницькі прогнози перебігу бойових дій в Україні. Чи має регулюватися подібна діяльність та публікація таких дописів - питання риторичне.

photo_12_2024-09-20_14-57-58

Переглянувши велику кількість таких реклам, можна зрозуміти, що переважно ті, хто їх розповсюджують, не діють у прямій співпраці з росіянами, адже посилання у цих дописах ведуть в інші телеграм-канали, і так по колу, більш відомі рекламують менших своїх колег.

Адміністратори телеграм-каналів часто маніпулюють емоціями аудиторії на чутливі теми. Один із методів залучення підписників, який вони використовують, полягає в агресивному просуванні своїх каналів під час повітряної тривоги, поширюючи повідомлення про обстріли, ракетні та дронові атаки. Вони додають посилання на канали з обіцянкою докладної інформації про безпекову ситуацію, але доступ до неї відкривається лише після підписки. Така практика є неетичною, оскільки адміністратори користуються страхом людей і маніпулюють їхніми емоціями в ситуаціях підвищеної небезпеки.

photo_1_2024-09-20_14-57-58

Увага до Telegram в Україні то зростає, то затихає, оскільки це значно залежить від перебігу воєнних дій. Безпосереднього законодавчого регулювання цієї соцмережі у нас немає, проте є прихильники думки, що вона небезпечна та її необхідно заборонити. Зокрема народний депутат Микита Потураєв активно виступає проти Telegram та активно з цього приводу висловлюється у своїх дописах.

Підтримку цьому допису у коментарях висловив Ярослав Юрчишин, який очолює посаду голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Не лише депутати чи чиновники висловлювались про Telegram-канали та анонімів. У інтерв’ю Центру протидії дезінформації представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов зазначив, що через анонімні телеграм-канали часто здійснюються інформаційно-психологічні операції (ІПСО), метою яких є тиск та вплив на українських громадян. Платформа «Телеграм» широко використовується для поширення забороненого контенту, тому такі канали потребують регулювання.

photo_1_2024-09-20_15-04-50 

«Сьогодні дуже часто Telegram використовується, як легалізований darknet, в якому можна знайти все: від продажу наркотиків до дитячої порнографії», — наголосив він.

Юсов додав, що держава не може дозволити собі мовчки спостерігати за цими процесами.

«Я не буду використовувати гучних слів про заборону. Але унормувати та деанонімізувати подібні інструменти безумовно потрібно. Якщо у нас є достатньо суворі вимоги до традиційних ЗМІ: друкованих, онлайн і телебачення, — чому цих вимог не повинно бути до інших платформ, які зосереджені на поширенні інформації, яка впливає на нашу з вами безпеку», — підсумував Юсов.

Нещодавні події пов’язані з арештом засновника Telegram Павла Дурова у Франції додали вогню в багаття, проте у перспективі мають позитивно вплинути на діяльність цього месенджера, адже після того, як Павел пішов на співпрацю з французькими правоохоронцями, адміністрація соцмережі також суттєво змінила свою політику та почала співпрацювати з силовиками.

В цьому тексті ми не намагались демонізувати ті чи інші соцмережі, за подібною аналогією можна було згадати сітки каналів в TikTok, які під методички російської фсб знімають відео, де розповсюджують “тотальну зраду”. Проте зі знаннями про існування подібних маніпуляцій люди пильніше оцінюватимуть те, що вони бачать в інтернеті, та, можливо, уникнуть небезпечних гачків.

Щоб уникнути російського впливу, важливо дотримуватись простих правил гігієни у соцмережах. Звертайте увагу на зміст допису, якщо він має на меті викликати у вас сильні емоції, це вже може свідчити про підозрілі наміри тих хто це поширює.

Росіяни намагаються тиснути на найбільш болючі теми для суспільства: обстріли, мобілізація, втрати тощо. До подібних публікацій варто ставитися критично та бути обачними. Також за посиланнями невідомого походження, за якими нібито має бути якась сенсаційна інформація, переходити не варто. Також не нехтуйте тим, щоб пояснювати людям старшого віку чи своїм дітям про такі загрози, будьте в безпеці.