Містична Кіровоградщина: від козацьких легенд до чернечих трагедій

Перегляди: 1704

Тривалий час містика займала важливе місце у свідомості людини. Різноманітні забобони, оповідки, прокльони та давні легенди допомагали нашим предкам пояснити для себе складні правила світу, в якому вони живуть.

У різних країнах існує багато прикладів містичних історій. Величні єгипетські піраміди з фараонами всередині, які приречені вічно блукати стінами давніх споруд, або Бермудський трикутник, який неодноразово ставав об’єктом різноманітних теорій змов.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В Україні достатньо відомими є історії про Лису гору, Тараканівську фортецю, Кам'яну Могилу та багато інших об'єктів, але всі вони знаходяться в межах інших областей. Але цікаво, які з подібних місць має область.

На території Кіровоградщини знаходиться декілька цікавих місць, які ховають в собі моторошні таємниці.

Озеро Берестувате

Озеро Берестувате  
Фото: Роман Неділько

Спершу згадаємо про Чорний ліс – це великий лісовий масив, який знаходиться в межах Олександрівського і Знам'янського районів Кіровоградської області, наразі є частиною Чорноліського ландшафтного заказника.

Масивні дерева ховають за собою вже давно забуті історії великих звершень та невдач козацької епохи, проте тут також ховається і щось незвичніше.

Головною пам’яткою Чорного лісу є озеро Берестувате. Серед місцевих ходять різноманітні містичні історії, як темні сили намагалися затягнути людину на дно, або як у ночі тут можна зустріти русалку, тому жителі наполегливо закликають не залишатися у цій місцині біля води у нічну пору доби.

Цікаво те, що донині вчені не змогли встановити глибину озера, також зазначається, що цей водний об’єкт не покривається кригою взимку, а влітку вода залишається прохолодною. Очевидно, що ці ознаки додають певної загадковості місцю.

За місцевими легендами, колись саме в озері Берестуватому батько Махно заховав незліченні скарби, вони досі притягують до себе відчайдухів, які жадають легкої наживи.

Також є історія про карету із чистого золота, прикрашену дорогоцінним камінням нею володів сам хан Гірей, проте вона затонула, озеро ніби чорна вирва поглинула усю ту розкіш навіки сховавши її під товщею води.

Попри містику, яка існує навколо Чорного лісу, треба зазначити, що ця територія є й естетично гарною, а історичне наповнення цієї місцини дає змогу краще пізнати нашу Кіровоградщину.

Для того, щоб відчути на собі атмосферу цього місця, спершу необхідно дістатися до Чорного лісу. Власна автівка чи автобусний рейс до Знам’янки допоможе вам наблизитися до своєї мети. Також не варто забувати про можливість скористатися електричкою.

Монастирище

Монастирище  
Фото: Україна Інкогніта

Монастирище - ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах устинівського району Кіровоградської області, біля села Завтурове.

Утворився внаслідок дії річки Інгул, яка прорізала гранітний щит і утворила крутий каньйон, посеред якого розташована велика скеля.
Також існують припущення, що заказник має змішане походження, оскільки деякі зі скель зазнали прямого впливу людини. Навіть якщо це місце попри усі особливості ніби не привертає уваги, то потрібно також зазначити про різноманітні історії, які ходять навколо Монастирища.

Існує величезна кількість різноманітних легенд, пов’язаних саме з назвою цієї території, в одній з них розповідається таке: «У дівчини від пана народилася дитина. Тому й заховалася від сорому перед людьми на скелі. Там і прожила самотня до смерті, бо дитина померла ще маленькою. Люди ж зверталися до неї, як до ворожки». Є різні варіації цієї історії, але вони зводять до одного: Монастирище є місцем усамітнення, де душа єднається з природою.

Також існують розмови, що всередині цієї скелі знаходиться потаємна печера, вхід до неї розташований десь згори, натомість вихід - під водою. Кажуть, що саме там зберігалося чи то козацьке, чи то татарське золото.

Але на цьому історії Монастирища не закінчуються. Інша легенда розповідає про страждання, якими було наповнене це місце, оскільки за часів кріпацтва тут відбували покарання черниці, які не втрималися перед гріхом перелюбства. Покарання для таких жінок було таким: їх змушували носити пеленою землю на вершину скелі. Тому існує думка, що саме через цю історію місцеві зневажливо назвали це місце «Монастирище».
Проте, хай там що, це місце буде гарним і для того, щоб просто насолодитися природою.

Туристам, які зацікавилися цією місциною, варто підготуватися до складної дороги, оскільки Монастирище не є популярним місцем для відпочинку, тобто на під’їзді до цього місця дорожнє покриття неякісне. Сюди доведеться добиратися власним автомобілем.

Монастир у Чечеліївці

FB_IMG_1719662671299 Фото: фейсбук-сторінка Новгородківського краєзнавчого музею

Наступні історії стосуються зруйнованого жіночого монастиря в селищі Велика Чечеліївка, яке знаходиться в Кропивницькому районі.

Збудували храм на честь Іоанна Предтечі. Святиня за роки свого існування змогла оточити себе містичною аурою. Ходять розповіді про те, як за допомогою вибухівки монастир намагалися зруйнувати. Перша спроба - невдала, будівля зазнала невеликих ушкоджень, друга тільки похитнула храм, третя, на жаль, стала успішною. Величні стіни впали, але ця подія замість зневіри та страху принесла з собою вічний символ стійкості та незламності.

Після того як це місце було спустошене, ходили розповіді, як черниць примусово відправили будувати дорогу. Там пролили нескінченну кількість крові та сліз, через це люди вважають шлях від Чечеліївки до Куцівки проклятим, оскільки за розповідями саме тут постійно розбиваються автомобілі.

Моторошні історії переслідують це місце, в деяких розповідається про потаємні ходи, які знаходяться глибоко під землею.

Сьогодення ж храму заслуговує окремої уваги. До наших часів збереглися великі брили та господарські споруди, які зведені з каменю руками черниць.

А ще – монастирський парк та бузкова алея, які колись створили жителі цього місця. Також неподалік була криниця. Цікаво, що саме в ній на релігійні свята деякі віряни бачили образ Божої Матері, проте зараз перевірити це вам не вдасться, оскільки став затопив це місце. Але і дотепер на день народження Івана Предтечі на святому місці віряни проводять богослужіння.

Дістатися сюди можливо на власному автомобілі або автобусом, є прямий рейс Кропивницький – Велика Чечеліївка.

До містики можна ставитися як завгодно, як і вірити в неї, так і зневажати, але все це є частиною фольклору. Подібні історії для багатьох туристів є досить приємною перевагою, оскільки усі ці оповідки створюють певну атмосферу загадковості, яку неможливо розвіяти. Почувши подібні історії, починаєш вдивлятися, прислухатися, шукати щось приховане від очей. Тож досліджуйте Кіровоградщину, цікавтесь історією рідного краю та насолоджуйтеся неймовірною красою.

У тексті використана інформація з відкритих джерел.

Автор: Олександр Білик