На батареї чи в лабораторії? Як дослідити якість зерна аграріям Кіровоградщини

Перегляди: 47

Те, наскільки вдалим буде врожай, залежить від багатьох факторів. Якщо погоду, прикладом, передбачити складно, то низку чинників можна й розрахувати. Серед них - схожість зерна та інші показники його якості. Це нібито можна дослідити й самостійно, проростити насіння хоч і вдома на батареї, але правдивий результат надають саме науковці.

Такими дослідженнями опікуються в Інституті сільського господарства Степу НААН у Созонівці Кропивницького району. Ми завітали до наукової установи щоб розповісти, як працює одна з лабораторій.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Інститут сільського господарства степу

Заходимо до лабораторії й одразу відмічаємо, що вона не схожа на те приміщення, яке виникає в уяві при згадці цього слова. Тут стоять мішки і мішечки, пакети й пакетики. У них спаковане насіння, яке привезли до Інституту на дослідження: соя, пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник та інше. Тож в кабінеті пахне зерном та ще чимось дуже домашнім.

зерно для дослідження На столах стоїть обладнання, схоже на холодильники. Насправді це термостати. Про те, що тут відбувається, розповідає Лариса Калініна, наукова співробітниця лабораторії насінництва:

- У цій лабораторії ми визначаємо посівну придатність насіння. Нам привозять насіннєвий матеріал, ми перевіряємо показники енергії проростання, схожості, чистоту зерна, масу 1000 насінин тощо, а також зараженість насіння хворобами, шкідниками. Для цього насіння розкладаємо у ростильні та ставимо їх у термостати. Тут регульована температура - 24 градуси. Також підтримується певна вологість.

Інститут сільського господарства степу Лариса Калініна говорить, що 200 насінин розкладають у ємності. Це один і той же зразок насіння, його дублюють у дві ростильні для контролю. І потім науковцям залишається слідкувати за тим, як поводить себе насіння та фіксувати зміни.

- У сої на четвертий день визначаємо енергію проростання насіння, на сьомий день - схожість. Майже всі культури так досліджуються: і пшениця, і ячмінь, і кукурудза, і соняшник. Є різниця тільки в тому, що коріандр трошки довше стоїть в термостаті, тому на 16-й день визначається енергія проростання, на 21-й день схожість. І еспарцет: на 10-й день визначається енергія проростання на 14-й ступінь схожості, - говорить наукова співробітниця.

зерно  Лариса Калініна пояснює, що енергія проростання - це, простими словами, те, наскільки дружно сходить насіння. Також є стандарти того, як має виглядати насіння у який день. Рахують і кількість насінин, які зійшли. Саме за проростками визначають схожість. Але сам факт проростання ще не свідчить про якість. 

У лабораторії з нами також заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук Віталій Іщенко. Він розповідає, що бувають аномальні проростки, які в ґрунті не дадуть сходів:

- Аномальний проросток - неповноцінний. Таке насіння в ґрунті не зійде. Тобто люди приїжджають і кажуть: «Ми в себе он на батареї проростили, воно все зійшло». Звісно, будь ласка, питань немає. Але потім вони ж говорять: «Я ж як пророщував - зійшло. А в полі не зійшло. Що мені тепер робити?». Ну, вибачте, вже тільки руками можна махати.

Якість зерна залежить також від того, як його зберігали взимку. А ще - від того, в яких умовах вирощений насіннєвий матеріал, наскільки він заражений хворобами. Методика пророщування в лабораторії дає об'єктивну інформацію через регульований режим температури та вологості. Зерно розташовується на фільтрувальному папері. Інших впливів немає, тож насіння використовує тільки воду і тепло. Тобто все відбувається за рахунок поживних речовин, які знаходяться в насінині, в зародку. 

Інститут сільського господарства степу Віталій Іщенко уточнює, що навіть якщо відхилення від стандартів є, але незначне, і раптом фермер вважає, що не варто витрачати додаткові кошти на заміну насіння, то краще запланувати у використання мікродобрива для обробки, регулятори росту, щоб це насіння підтримати:

- Це можна трошки скоригувати в стартовому розвитку насіння. Але це не панацея. Тобто все ж повинно бути сильне, здорове насіння, а тоді вже технології. Коли насіння вже висіяне в ґрунт і не зійшло, вже нічим там йому не поможеш. Це втрата ресурсу, часу. Доведеться знову обробляти ґрунт, готувати до сівби, пересівати. А в цей час волога пішла, температури зросли. Втратили час, а якщо опадів немає, пішла посуха, знову не отримали сходів.

паростки зерна Тож, працівники лабораторії саме допомагають не зіткнутися з такими неприємностями. Насіння, яке нам показували, дбайливо складають назад у термостати. Після дослідження все обраховується і протоколи передають замовнику. У весняний передпосівний період таких звернень багато. Тож прямо зараз як в аграріїв, так і в науковців - гарячий сезон.

Але в Інституті нагадують, що тут працюють саме для допомоги агровиробникам та завжди відкриті до звернень, оскільки наукова робота дає найкращий підсумок у співпраці з людьми, які застосовують їх на практиці.