Несвяткове здорожчання: скільки коштують на Кіровоградщини різдвяні страви

Перегляди: 41
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Під час повномасштабного вторгнення росії багато хто переглянув традиції та спосіб святкування різних світських чи релігійних свят, зокрема відзначаючи Різдво у грудні замість січня, а хтось і раніше мав таку традицію. Тож багато українців готуватимуть стіл до Святвечора саме 24 грудня. Звісно, суть Різдва не у застіллі, але все ж багато для кого цей день несе і культурний контекст, окрім релігійного. Є й ті, для кого це просто можливість зібратися з рідними у затишку, що є особливо цінним під час війни.

Не всі дотримуються традиції та готують традиційні 12 страв для святкової вечері, але все ж науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість різдвяного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня. Дещо з цих страв точно може опинитися на ваших столах. Частування рахували пісне, але ми також дізналися ціни на м'ясну та молочну продукцію на ринку Кропивницького, тож і про це також буде далі в тексті.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Отже, за розрахунками фахівців, меню зі страв, які є традиційними для різдвяного столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1365 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

092f8ecc-53ac-4c11-9963-09384f5fda16

Вартість різдвяного столу у 2024 році на 41% перевищить торішній показник у 970 грн. Таке подорожчання значною мірою є наслідком проблем, пов’язаних із повномасштабним вторгненням рф на територію України та тривалими воєнними діями.

Головні страви на різдвяному столі – кутя та узвар

За розрахунками науковців, пшенична кутя – 950 г продуктів традиційної рецептури – обійдеться у 175,05 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: мак – 68,5 грн за 200 г, а також волоські чищені горіхи – 44,89 грн та родзинки – 21,73 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 21,30 грн за 400 г. За мед заплатимо ще 16,90 грн за 100 г і додамо трохи цукру (50 г) за 1,73 грн.

3b330655-f4c1-47dc-81dc-2bc9c3cd91dd Традиційний узвар готується з сушених яблук, груш і чорносливу. Готові набори цих фруктів для узвару коштують у супермаркетах 105,36 грн (600 г на 2 л води).

Страви з риби - найдорожчі

Найдорожчою стравою в цьому році буде смажена риба – 306,97 грн. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 301 грн, а за 200 г борошна – 5,97 грн.

Третьою за вартістю стравою буде борщ пісний з квасолею. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 131,94 грн. Найдорожчою складовою тут є квасоля біла суха (300 г) – 43,53 грн. Овочева складова становитиме: картопля (362 г) – 12,59 грн, капуста (300 г) – 12,66 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн, морква (400 г) – 12,08 грн, буряк (800 г) – 16,15 грн. Необхідно буде додати по 70-75 г помідорів – 8,31 грн та томатної пасти – 11,82 грн. Ще трохи цукру – 1,73 грн за 50 г, рослинної олії – 6,21 грн за 80 г, за смаком: перець чорний та сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,24 грн) або зелень.

21a317ac-b394-4320-acaf-28d5ca67f184 Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) коштуватиме 67,75 грн. Найдорожчими інгредієнтами будуть бочкові солоні огірки 21,40 грн за 200 г. За овочі заплатимо: картопля (600 г) – 20,86 грн, буряк (400 г) – 8,08 грн, морква (378 г) – 11,42 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн. Заправка рослинною олією коштує 3,88 грн за 50 г та сіль на свій смак (0,36 грн).

Вареники: з картоплею, капустою, вишнями

Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 50,06 грн, включаючи картоплю (1 кг) – 34,77 грн, борошно (500 г) – 14,93 грн, сіль (10 г) – 0,36 грн.

Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 52,50 грн. Для приготування тіста заплатимо за борошно – 14,93 грн (500 г), а за сіль (10 г) – 0,36 грн. Сира капуста коштуватиме 25,32 грн за 600 г, морква (189 г) – 5,71 грн, а цибуля (132 г) – 2,30 грн. Рослинна олія для заправки (50 г) – 3,88 грн.

Вареники з вишнями складаються із пісного тіста і морожених вишень. Борошно (500 г) – 14,93 грн, трохи солі (10 г) – 0,36 грн. Левову частку вартості таких вареників займають вишні – 54,45 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 69,74 грн (за 810 г продуктів).

Гарячі овочеві страви та соління

Окремо ставлять на стіл соління: квашена капуста – 75 грн за 500 г і огірки солоні бочкові – 42 грн за 400 г. Також на столі присутні і свіжі овочі – огірки (70 грн) і помідори (64 грн) по 500 г відповідно.

79d9faed-c89e-462c-847c-18d07dde8939 Також серед овочевих страв тушкована капуста. Ця страва (2,229 г продуктів) обійдеться у 109,88 грн. Найдорожчими тут є гриби печериці (300 г) – 43,88 грн. Вартість овочів становитиме 59,43 грн: 1 кг капусти – 42,20 грн, 189 г моркви – 5,71 грн, 660 г цибулі – 11,52 грн. Сіль і перець до смаку – 0,36 грта рослинна олія (80 г) – 6,21 грн.

Смажена картопля готується на 100 г рослинної олії (7,76 грн) із 1 кг картоплі (34,77 грн) і 132 г цибулі (2,30 грн) з додаванням солі і перцю за смаком (0,36 грн). Всього витрат – 45,19 грн.

aa08f8d5-31f2-4eeb-aaad-6e0ffc01d413 Ми дізналися ціни на деякі групи продуктів на Центральному ринку в Кропивницькому (станом на 18 грудня). Яловичина тут коштує 240-330 грн за кілограм, свинина 140-180, сало 160-200. Яйця - 70-80 грн (фермерські). Яблука 35-40 грн за кілограм, хурма - 120, мандарини 75-80, печериці - 120, свіжі огірки - 100-120 грн, помідори - 100-150, горіхи 150-450 (залежно від виду), родзинки 200-250, риба 120-350 грн (солена та копчена), твердий сир 285-700 грн, вершкове масло близько 500 грн за кілограм. Олія - 75 грн (900 мл). Капуста та огірки квашені - 140 грн, помідори - 100 грн за кілограм.

cb49451b-0234-49b0-951b-8c4991d1245d Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

Довідково:

Розрахунок вартості різдвяного столу 2024 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні харчові продукти в продуктових супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 11 грудня 2024 року.