Несвяткове здорожчання: скільки коштують на Кіровоградщини різдвяні страви
Під час повномасштабного вторгнення росії багато хто переглянув традиції та спосіб святкування різних світських чи релігійних свят, зокрема відзначаючи Різдво у грудні замість січня, а хтось і раніше мав таку традицію. Тож багато українців готуватимуть стіл до Святвечора саме 24 грудня. Звісно, суть Різдва не у застіллі, але все ж багато для кого цей день несе і культурний контекст, окрім релігійного. Є й ті, для кого це просто можливість зібратися з рідними у затишку, що є особливо цінним під час війни.
Не всі дотримуються традиції та готують традиційні 12 страв для святкової вечері, але все ж науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість різдвяного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня. Дещо з цих страв точно може опинитися на ваших столах. Частування рахували пісне, але ми також дізналися ціни на м'ясну та молочну продукцію на ринку Кропивницького, тож і про це також буде далі в тексті.
Отже, за розрахунками фахівців, меню зі страв, які є традиційними для різдвяного столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1365 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Вартість різдвяного столу у 2024 році на 41% перевищить торішній показник у 970 грн. Таке подорожчання значною мірою є наслідком проблем, пов’язаних із повномасштабним вторгненням рф на територію України та тривалими воєнними діями.
Головні страви на різдвяному столі – кутя та узвар
За розрахунками науковців, пшенична кутя – 950 г продуктів традиційної рецептури – обійдеться у 175,05 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: мак – 68,5 грн за 200 г, а також волоські чищені горіхи – 44,89 грн та родзинки – 21,73 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 21,30 грн за 400 г. За мед заплатимо ще 16,90 грн за 100 г і додамо трохи цукру (50 г) за 1,73 грн.
Традиційний узвар готується з сушених яблук, груш і чорносливу. Готові набори цих фруктів для узвару коштують у супермаркетах 105,36 грн (600 г на 2 л води).
Страви з риби - найдорожчі
Найдорожчою стравою в цьому році буде смажена риба – 306,97 грн. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 301 грн, а за 200 г борошна – 5,97 грн.
Третьою за вартістю стравою буде борщ пісний з квасолею. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 131,94 грн. Найдорожчою складовою тут є квасоля біла суха (300 г) – 43,53 грн. Овочева складова становитиме: картопля (362 г) – 12,59 грн, капуста (300 г) – 12,66 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн, морква (400 г) – 12,08 грн, буряк (800 г) – 16,15 грн. Необхідно буде додати по 70-75 г помідорів – 8,31 грн та томатної пасти – 11,82 грн. Ще трохи цукру – 1,73 грн за 50 г, рослинної олії – 6,21 грн за 80 г, за смаком: перець чорний та сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,24 грн) або зелень.
Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) коштуватиме 67,75 грн. Найдорожчими інгредієнтами будуть бочкові солоні огірки 21,40 грн за 200 г. За овочі заплатимо: картопля (600 г) – 20,86 грн, буряк (400 г) – 8,08 грн, морква (378 г) – 11,42 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн. Заправка рослинною олією коштує 3,88 грн за 50 г та сіль на свій смак (0,36 грн).
Вареники: з картоплею, капустою, вишнями
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 50,06 грн, включаючи картоплю (1 кг) – 34,77 грн, борошно (500 г) – 14,93 грн, сіль (10 г) – 0,36 грн.
Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 52,50 грн. Для приготування тіста заплатимо за борошно – 14,93 грн (500 г), а за сіль (10 г) – 0,36 грн. Сира капуста коштуватиме 25,32 грн за 600 г, морква (189 г) – 5,71 грн, а цибуля (132 г) – 2,30 грн. Рослинна олія для заправки (50 г) – 3,88 грн.
Вареники з вишнями складаються із пісного тіста і морожених вишень. Борошно (500 г) – 14,93 грн, трохи солі (10 г) – 0,36 грн. Левову частку вартості таких вареників займають вишні – 54,45 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 69,74 грн (за 810 г продуктів).
Гарячі овочеві страви та соління
Окремо ставлять на стіл соління: квашена капуста – 75 грн за 500 г і огірки солоні бочкові – 42 грн за 400 г. Також на столі присутні і свіжі овочі – огірки (70 грн) і помідори (64 грн) по 500 г відповідно.
Також серед овочевих страв тушкована капуста. Ця страва (2,229 г продуктів) обійдеться у 109,88 грн. Найдорожчими тут є гриби печериці (300 г) – 43,88 грн. Вартість овочів становитиме 59,43 грн: 1 кг капусти – 42,20 грн, 189 г моркви – 5,71 грн, 660 г цибулі – 11,52 грн. Сіль і перець до смаку – 0,36 грта рослинна олія (80 г) – 6,21 грн.
Смажена картопля готується на 100 г рослинної олії (7,76 грн) із 1 кг картоплі (34,77 грн) і 132 г цибулі (2,30 грн) з додаванням солі і перцю за смаком (0,36 грн). Всього витрат – 45,19 грн.
Ми дізналися ціни на деякі групи продуктів на Центральному ринку в Кропивницькому (станом на 18 грудня). Яловичина тут коштує 240-330 грн за кілограм, свинина 140-180, сало 160-200. Яйця - 70-80 грн (фермерські). Яблука 35-40 грн за кілограм, хурма - 120, мандарини 75-80, печериці - 120, свіжі огірки - 100-120 грн, помідори - 100-150, горіхи 150-450 (залежно від виду), родзинки 200-250, риба 120-350 грн (солена та копчена), твердий сир 285-700 грн, вершкове масло близько 500 грн за кілограм. Олія - 75 грн (900 мл). Капуста та огірки квашені - 140 грн, помідори - 100 грн за кілограм.
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.
Довідково:
Розрахунок вартості різдвяного столу 2024 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні харчові продукти в продуктових супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 11 грудня 2024 року.