Під «шахедами» та поруч з мінами. Чому українці обирають відпочинок в Одесі та скільки це коштує

Перегляди: 548
Фото: Мирослава Липа, CBN

Відпочинок в Одесі під час війни залишається популярним серед українців, сюди їдуть і кропивничани: квитки на потяг потрібно брати заздалегідь, за два тижні до дати поїздки їх вже майже немає. На вокзалі Кропивницького в очікуванні поїзда Харків-Одеса бачимо, що охочих дістатися Одеси немало. Частина з них мають з собою капелюхи та пляжні парасольки, з чого робимо висновок про мету їхньої подорожі.

Люди продовжують відвідувати пляжі та купатися в морі попри постійні загрози обстрілів та мінну небезпеку у воді. Навігація у морі через війну також заборонена, тож рибальство чи яхтинг неможливі. Наслідки заборони рибальства у морі ми побачили на Привозі - знаменитому одеському ринку. Наразі тут можна знайти переважно прісноводну рибу, яку сюди привозять як з Одещини, так і з інших областей. Чорноморську креветку та рапани пропонують - це можна наловити з берега.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ні, у нас зараз немає чорноморської риби через війну. Тільки з берега можна ловити, але на ринок така риба майже не потрапляє», - розповідають продавці на ринку.

photo_2024-08-07_12-17-17 (3)_result

За їхніми словами, можна купити й бичків та іншу рибу, але лиш у риболовів, які здобувають свій улов вудками з берега.

«До нас з Вилкового везуть рибку. Зараз трохи спекотно, риби небагато ловлять, але ловлять. До нас звідти й кефаль привозять. Глосечки трошки. Річкова риба є: сом, товстолоб, судачок. Дівчата звідти ж возять, з Вилкового. Зараз жінки рибу возять, щоб ви розуміли. Ніна Григорівна у нас сама за кермом, жінці майже 50 років. Щучка, окунь, карась, короп. Річної риби є. Вистачає. А якщо хочеться морського бичка, то я вам скажу, де: на 16-й станції Фонтана, там у нас є монастир, от спускаєтеся туди до моря, там дідусі ловлять і кожен потім після обіду торгує. Але бичочки там коштують 300 гривень кілограмчик, бо стали дефіцитом», - говорить одна з продавчинь.

photo_2024-08-07_12-17-17 (5)_result

Більшість відпочивальників все ж їдуть не лише за рибою чи іншими місцевими смаколиками, а на відпочинок до узбережжя та за розвагами. Пляжі заповнені, на думку автора, навіть більше, ніж до повномасштабного вторгнення росії. Окрім того, що громадяни України мають обмеження на виїзд з країни, частина пляжів просто недоступна, вони вважаються небезпечними, тож люди зосереджуються на перевірених ДСНС та іншими службами. На інших наразі просторіше, але й небезпечніше.

photo_2024-08-07_12-17-17_result

Санжійка — село Дальницької сільської громади в Одеському районі. На місцевому пляжі небагато людей, але вздовж берега зустрічаються таблички з попередження про міни та інформацією про заборону відпочинку. Втім, людей це не зупиняє. Відпочивальники говорять, що небезпека тут не більша, ніж в інших містах країни.

photo_2024-08-07_12-17-17 (4)_result  

«Якось потрібно перевести дух. Ми з Києва взагалі, сидіти там без світла і страхатися вибухів не краще. Тут навіть спокійніше. Ми на три дні приїхали», - розповіли кияни, які приїхали відпочити на пляж Санжійки.

photo_2024-08-07_12-17-32_result

Ланжерон - один з міських пляжів Одеси, де купатися дозволено. Це помітно й за кількістю людей тут: знайти вільне місце на піску непросто. На узбережжі працюють численні кафе, ресторани та туристичні атракції. Вартість страв стартує орієнтовно від 200-250 гривень (салати, паста тощо). Ціни далі від пляжів трохи лояльніші, загалом середній обід у кафе обійдеться приблизно у 200-300 грн, а вечеря в ресторані - від 400 грн за людину.

Screenshot_3

Вартість оренди житла в Одесі варіюється залежно від типу та розташування. Прикладом, у хостелах ціни розпочинаються від 350 гривень за ніч для двох дорослих. У готелях - від 600 гривень. Втім, якщо хочеться комфортного відносно пляжів розташування або орендувати окрему квартиру, варто планувати витрати на житло не менш як 1000-1500 гривень на добу.

Screenshot_2

Таким чином, Одеса залишається привабливим місцем для відпочинку навіть в умовах війни. Відпочивальникам важливо пам'ятати про заходи безпеки та бути уважними до повідомлень про потенційні загрози. Також важливо перевіряти актуальну інформацію про стан пляжів і дотримуватися рекомендацій місцевої влади. Крім того, варто й зважати на доступність укриттів, оскільки постійно існує загроза ракетних обстрілів та обстрілів безпілотниками.