Що спільного між російською пропагандою та гороскопом на завтра

Перегляди: 560

Астрологія, таро, пророцтва – то не лише колонка на останній сторінці газети, гороскоп на завтра, розважальний контент у соцмережах чи телевізійному шоу. Астрологів, тарологів, мольфарів, ворожок кличуть у прямі етери та публікують їхні пророцтва на різних інформаційних ресурсах.

Для медіа, соцмереж та блогерів це гарантує гучні заголовки в стилі «шок-контент», а отже й численні перегляди. Для глядачів та читачів це частково розвага, але й частково заспокоєння власних тривог, особливо під час війни, бо прогнози дають хоча б ілюзію поінформованості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

photo_5364047770975066593_y Так було і до російського нападу – астрологи й тарологи пророкували політикам перемогу чи поразку на виборах, розважали людей битвами екстрасенсів, новинами про кінець світу тощо. Тож під час війни на такому поживному  ґрунті розквітли пророцтва про ймовірні поразки, перемоги, наступи та відступи, окупацію тощо.

Самі тарологи, астрологи та їхні колеги такий контент створюють насамперед аби заробити грошей монетизацією (виплатами за кількість переглядів), а також щоб рекламувати свої послуги. Ми запитали вартість створення персонального розкладу на картах таро. Обирали випадкових тарологів, оголошення яких знайшли у соцмережах. Суми, які нам назвали, варіювалися від 300 грн до 100 доларів.

Тарологиня Марія Тиха, яка має і власні доволі популярні акаунти у соцмережах, і бере участь у телевізійних шоу, повідомляє у відео, що просить 12 тисяч гривень за свою роботу. І думаємо, що це не межа цінників працівників магічного фронту. Звісно, фронт ми тут згадуємо із сарказмом, оскільки та сама Марія Тиха не гребує маніпулювати темою війни у своїх прогнозах.

Найганебніша ж практика подібних діячів – брати гроші (інколи значні) з людей, чиї рідні зникли безвісти на війні.

photo_5364047770975066564_yАстрологія та війна в Україні: гроші не пахнуть?

Звісно ж, найбільше українці хочуть знати, коли і як закінчиться війна, розв’язана росією, чим і користуються маги та їхні «колеги». Дехто з них запевняв, що не буде повномасштабного вторгнення, а хтось і досі робить прогнози на картах щодо окупації чи деокупації територій.

Мольфарка Магдалена із Закарпаття Фактам ICTV розповідала, що чекає українців у 2022 році. Перше, про що говорила – протистояння з росією. Казала, що москва не полишить своїх загарбницьких планів, однак заспокоювала та запевняла, що на повномасштабну війну кремль не наважиться.

«Не треба боятися ворога, бо він як той вовк. Якщо будемо його боятися, то краще в ліс не ходити. Ні холоду, ні голоду, ні війни не буде, повномасштабної війни», – вважала мольфарка.

Чи то було просто для шоу та переглядів, чи цілеспрямовано для заспокоєння людей, що загалом панувало тоді в інфопросторі, складно сказати. Але що було далі ми знаємо, на жаль, не з пророцтв.

Український астролог Влад Росс на кінець 2023 року заявив, що війна в Україні може закінчитися вже навесні. Він нібито бачив сприятливу ситуацію для нашої країни, збільшення постачань озброєння і навіть переворот в росії.

Ясновидиця з Прикарпаття Софія Семʼянишин теж передбачала несподівану перемогу України навесні 2024 року. До того ж казала, що закінчиться час і для російського диктатора путіна. До речі, ця тема стабільно популярна, прогнози щодо його смерті почали з’являтися ще до початку війни у 2014 році.

У будь-якій незрозумілій ситуації ворожи на смерть путіна

Астролог Влад Росс в інтерв'ю ТСН розповів, що російський диктатор помре 2023 року, але не власною смертю. Президента росії ліквідують на замовлення, а виконає його людина з близького оточення, з його особистої охорони. І водночас Влад Росс говорить про онкологію у російського президента.

«Метастази вже пішли не лише з кишечника, де у нього почався рак, а й зачепили головний мозок, після чого він напав на Україну. Лише цим можна пояснити напад на Україну»,

- повідомляв астролог, таким чином пояснюючи злочини путіна захворюванням. Мольфар Макс Гордєєв у 2023 році говорив, що путін може дуже скоро померти та доживає свої останні дні.

photo_5364047770975066483_y 
Створюють такі передбачення і в російському інфопросторі. Прикладом, те ж саме ще у 2014 році обіцяв російський астролог:

«Астролог Андрей Логинов в своем блоге предсказал скорую смену власти в России. Начались три недели, за которые Путин должен лишиться поддержки и силы. Судите сами: Уран сейчас на 14° 21’ Овна, а натальное Солнце на 13° 55’ Весов».

Одна з давно відомих ясновидиць - Ванга, нібито обіцяла смерть путіна, про це повідомляє ТСН:

«Серед головних її прогнозів на майбутній рік - путіна нарешті вб’ють і це буде хтось з його близького оточення».

Тобто цю завжди актуальну тему підіймають всі, хто цим не гребує, бо багато людей пов'язують смерть російського фюрера із закінченням війни.

Російська пропаганда у тарологів  та ясновидців

Про невідворотність війни та успіх в ній для росії там почали говорити ще до самої війни, зокрема ротами різних віщунів. Коли ми почали шукати для тексту відповідні відео, то знаходили мало, поки не згадали, що в них же не війна, а так зване «СВО». 

photo_5364047770975066565_y

Крім прогнозів щодо окупації України (рашисти називають це «звільненням»), присутні всі кремлівські наративи, майже дослівно переписані з того, що говорять роспропагандисти у праймтайм: «Накачка американським озброєнням армії українського режиму», «Україна не хоче розв'язувати питання миром, тому займається саморуйнацією», «Україна – проєкт колективного Заходу», «Київ - маріонетка в руках західних кураторів» та інше, до чого вже давно звикли на росії.

Провидиця Арчена Нагабушанам переконує росіян в такому:

«Те, кто сейчас поддерживает Украину, просто используют ее в своих целях. Западные страны накачивают ее оружием, желая найти свою выгоду».

Закінчення війни швидкою перемогою у стилі «Київ за три дні» тепер повторюється щороку та під час загострення ситуації. На початку останнього російського наступу на Харківщині з’явилися численні відео на тему, як швидко рашисти займуть Харків.

«Весна 2024 — закрытие проекта „Украина“ в том виде, в котором он был», -

інформувала російська астрологиня Світлана Драган.

photo_5364047770975066586_y 
Ну і традиційне – «побєдоносіє», яке там згадується у будь-якому зручному випадку. Прикладом, та ж Ванга нібито обіцяла росії перемогу. «Ни одна сила не будет способна остановить победную мощь России и славу Владимира», - як там пишуть, казала ясновидиця.

Одіозний російський політик Володимир Жириновський теж має статус ясновидця у рунеті. Звісно ж, він нібито пророкував панування росії, процвітання російського народу, і казав, що путін у майбутньому – переможець та великий правитель. В одному із заголовків Жириновського за аналогією із вищезгаданою провидицею називають «Вовангою».

Тобто в росії розповідають те, що очікують почути росіяни – навіть не стільки завершення так званої «СВО», скільки перемогу над умовним Заходом та економічне процвітання росії.

Додатково зазначимо, що не варто забувати про монетизацію у соцмережах: якщо ви дивитеся російських астрологів-тарологів та інших блогерів, вони на цьому заробляють. Нічого незаконного, просто хоч і копійчана, але підтримка російського бюджету.

До того, що говорять в українському інфопросторі, також варто ставитися скептично ще й з огляду на проросійський контекст. Крім того, що прогнози іноді один одному суперечать, вони ще й інколи схожі на російську пропаганду. Наприклад, Влад Росс про Крим казав, що «він назавжди втрачений для України». Потім він давав прогноз, що Україна повертає півострів. А також в мережі є ще одна його думка: Крим мала б отримати Туреччина. А це знову ж не про наш суверенітет.

7fb253f-unnamed

Астролог Алакх Ніраджан, улюбленець деяких українських медіа, проводить курси в Індії. Він є засновником Ведичної академії Шрінаджі. Але як би ця організація не вдавала з себе індійську, її шляхи все одно ведуть до росії, повідомляє Детектор медіа. Телефонний номер, до якого прив’язані всі соцмережі, зокрема і телеграм-бот, індійський. Але до повномасштабного вторгнення контакти й адреса на сайті академії були московські.

У пророцтва та передбачення вірять 43% українців

Тим, хто не дуже цікавиться темою, може здатися, що не настільки це явище розповсюджене. Але перегляди у десятки та сотні тисяч, а подекуди – й мільйони, свідчать про інше.

Як повідомляє Liga.Life, найбільший попит мали прогнози на початку повномасштабного вторгнення. Ймовірно, українці хотіли втамувати свою тривогу та переглядали подібну інформацію частіше, тож, відповідно, частіше її пропонували до перегляду.

Від 24 лютого 2022 до 16 січня 2023 року українські медіа опублікували понад 21 800 матеріалів-передбачень від екстрасенсів, астрологів, тарологів, мольфарів, нумерологів і медіумів. Такі тексти загалом набрали понад 150 млн переглядів. Найбільшу кількість таких матеріалів опублікували у квітні 2022 року — понад 5800, тоді як у листопаді — майже 1200.

Упродовж 17 лютого - 5 березня 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус».

Отже, 35% українців вірять в астрологію, 25% – в екстрасенсорні здібності, 15% – у тарологію. Принаймні в одне з цього переліку вірять 43% українців.

01 Дослідження показують вищий показник такої віри серед жінок (49% вірять у принаймні одне з переліку проти 36% серед чоловіків), серед старших респондентів (показник зростає з 26% серед респондентів до 30 років до 51% серед респондентів 60+ років), серед менш заможних респондентів (якщо серед респондентів з високим рівнем достатку 34% вірять у принаймні одне з переліку, серед осіб з дуже низьким достатком – 65%).

У разі бажання вести дискусії, недоцільно вдаватися до засудження людей, які вірять в астрологію тощо. Основа віри є досить складною і її не розвіяти аргументами. Разом з цим, питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій.

Крім ницого бажання скористатися ситуацією та заробити на тривогах людей, є й нібито добрий задум підтримати всіх позитивними прогнозами. Насправді хоч нашу перемогу, хоч смерть путіна умовному мольфару «передбачити» не так вже й складно.

Але ніхто не може знати, які наслідки для психологічного стану тих людей, які вірять прогнозам, принесе розчарування через те, що війна триває, а путін досі живий.

Не менш негативний вплив несуть і драматичні прогнози. У часи нестабільності вони лиш додадуть зневіри. Тож справа кожного, чи вірити передбаченням, але завжди варто перепитувати себе: хто та з якою метою це публікує, та ставитися до пророцтв більш як до розваги, ніж як до серйозної інформації, яка впливає на настрій або прийняття рішень.