Стародавні напої, якими тамували спрагу на Кіровоградщині

Перегляди: 1079

Наразі українці потерпають від аномальної спеки. Лікарі не радять за такої температури повітря вживати як алкогольні, так і солодкі напої. Варто пити більше води. Окрім того, можна вживати не надто солодкі компоти, морси, додавати у раціон свіжі соки.

Втім, є й традиційні напої, які готували наші предки. Деякі з них цікаво прочитати як кулінарний спадок українського народу, а деякі - й взяти собі у перелік для приготування.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Журналістка CBN запитала у співзасновниці етнолабораторії «Баба Єлька» Інни Тільнової про кулінарні традиції приготування холодних напоїв на Кіровоградщині.

«Саме зараз люди пʼють компоти та морси, а раніше це були різноманітні кваси з овочей та фруктів», - розповіла Інна Тільнова.

Також вона розповіла, що учасниці етнолабараторії «Баба Єлька» відвідали 107 сіл та записали понад 230 рецептів, серед яких є цікаві та незвичайні напої. Далі у тексті - деякі з них.

Квас із житніх сухарів та м'яти за рецептом Марії Ковтюх (1936–2020 pp.) із Новгородки

«150 г житніх сухарів, 100 г свіжої м'яти, склянка цукру, 10 г дріжджів, 3 л води. М'яту промийте, наріжте, залийте невеликою кількістю окропу і дайте настоятись. Житні сухарі підрум'яньте в духовці і перекладіть у емальовану каструлю. Залийте сухарі окропом і поставте, періодично помішуючи, в тепле місце. Настій злийте, а сухарі ще раз залийте водою, настоюйте 1-2 години і знову злийте. Отримане сусло остудіть до 20-25 градусів, додайте цукор, розведені дріжджі, настій м'яти і поставте у тепле місце на 10 годин. Готовий квас розлийте по пляшках і зберігайте у холодильнику».

зображення з Вікіпедії

Бузиновий напій за рецептом Юлії Громової із смт Олександрівки

«30 зонтиків білого цвіту бузини, 10 л кип'яченої охолодженої води, літрова банка цукру до горлечка, настояти три дні, розлити по банках/пляшках і в холодильник чи погріб. Зберігати до 6 місяців. Дуже смачно пити влітку».

Також Інна Тільнова є упорядницею книги «Смачна Кропивниччина», тож ми знайшли там ще декілька цікавих рецептів напоїв, зокрема, узвару та молочних напоїв.

Напій із буряка від Віри Мельніченко із села Кропивницького Новоукраїнського району

«Три буряки потерти на крупну тертку, додати 4 скл. води і лимонної кислоти на кінчику ножа (або пів склянки розсолу із капусти) і 1 скл. цукру. Змішати все і поставити бродити на добу. Потім процідити через марлю, вилити в бутлик і поставити у погріб. Дуже добре тамує спрагу».

buryak

Узвар - рецепт Марії Королько із села Глодоси Новоукраїнського району

«Узвар варити із зборних фруктів: це сухі яблука, груші, вишні, сливи і родзинки. 6 склянок (1,25 л) води і 500 г сухих фруктів. У 0,75 л води розвести склянку цукру зі столовою ложкою меду. Сухофрукти ретельно перебрати й промити у воді. У нагрітій не в киплячій воді розчинити цукор, дати прокипіти і в цей сироп покласти спочатку груші, а через 5 хв. яблука, а ще через 5 хв. - вишні, сливи і родзинки. Коли всі фрукти будуть однаково м'якими – приблизно через 15-20 хвилин після початку закладки, додати мед і прокип'ятити ще 5-10 хв, а потім поставити в холодне місце настоюватися від 2 до 5 годин».

th-3239393422 

Студене молоко за рецептом Любові Ткачук із села Чемерпіль Гайворонського району. Записала Любов Музиченко

«Найсмачніший десерт із дитинства - студене молоко - такий собі густий молочний кисіль. Довести молоко до кипіння, додати цукор та ванільний цукор за смаком. Розвести в холодній воді крохмал. Ложкою колотити молоко, щоб утворився неначе вихор усередині, та тонкою цівкою влити крохмаль в молоко. Помішуючи, дати загуснути. Має бути досить густа суміш. Розлити молоко по пласких тарілках та дати загуснути. Так само готувалися приблизно студені вишні, за єдиним винятком, що замість молока були консервовані вишні з кісточками та сиропом. За консистенцією такі густі, наче желе. З тарілки не витікають, можна навіть перевертати (але обережно). Їсти треба ложкою або виделкою. Кількості інгредієнтів не знаю, бо все готується на око».

Ряжанка за рецептом Миколи Шевели із села Веселий Кут Знам'янського району

«Гріється молоко у печі, топиться піч, ставляється трошки, щоб воно прохололо і додається сметана. Чим більше кладеться сметани, тим краще. А тоді укутується куфайкою і ставиться у тепле, щоб укисло. За смаком можна додати ванільку і корицю».

Серед рецептів ми знайшли незвичайний напій - колотуху.

Колотуха на попелі від Марії Кузьмівни Сівач 1936 р.н. Розказала донька Людмила Іванівна Сігова 1951 р.н. із села Копенкуватого Голованівського району

«Береться кисле молоко. Збирається сметанка. Набирається попіль в миску. Застеляється цей попіль рушничком, ну тканиною такою. Тоді на нього виливається це кисле молоко. Поверх тканини. Тоді воно ж там стоїть день, а вже на другий день люди роблять. Цей попіль вибирає вологу – сироватку. А тоді ще пряжать молоко. Можна в печі, можна на плиті, якщо довго. Викип'ятити. Воно таке жовтеньке, аж коричневе таке. А тоді перетирали у макітрі оце кисле молоко без юшки (таке як сир воно вийшло), оце що на попілі стояло. Перетиралося воно макогоном. До нього поступово добавляли сметану. А тоді ще в кінці добавляли пряжене молоко. А з пряженого молока знімали шкурку, жирненька така. А тоді його все це заливали чи в горнятка глиняні, чи в глечик. Воно таке рідкувате получилось, бо там же ж молоко. Прикривали зверха цею шкуркою, і воно днів два треба, щоб постояло. І воно загусає, прокисає трохи і воно таке стає... не передати!»

3e93da5224f15b4e264b47e967577d9d

Книга «Смачна Кропивниччина» - результат експедицій учасників етнопроєкту «Баба Єлька» протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кропивниччини, які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ ст.

Фото: з соцмереж та згенеровані за допомогою ШІ.