У Кропивницькому помешкання переселенців продали разом з людьми

Перегляди: 1043
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

Помешкання, в якому проживали вимушені переселенці, серед яких і родина Анастасії Купалкіної, продали, не попередивши жильців. Новий власник просить Анастасію разом з двома дітьми та лежачим дядьком звільнити приміщення, проте переселенцям ніде жити.

Сім’я Анастасії була змушена рятуватися від війни, вона з Маріуполя. Жінка має двох дітей та піклується про паралізованого дядька, який постраждав під час ворожих обстрілів. Квартира родини зруйнувалася від прильоту, постраждали девʼять котів та шість собак жінки. Врятувати вдалося лише двох песиків. Переселенці виїжджали з Маріуполя через три країни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На Кіровоградщину переїхали у вересні 2023 року. Вони звернулися за допомогою у пошуку житла до Червоного хреста та до представництва по правах інвалідів. Родині запропонували переїхати в комплекс будівель, який обладнали під містечко для переселенців, про це розповідало CBN у сюжеті, який знімали саме тоді, коли родина заселялася у житло.

Screenshot_20240923-163932296 Із відеоархіву CBN

Помешкання ВПО надав Сергій Подорожній. Він організував заселення та запросив журналістів. Згідно з інформацією, оприлюдненою сервісом Опендатабот, Сергій Подорожній є засновником Світловодської районної організації інвалідів Кі­ро­во­град­ської обласної організації інвалідів все­укра­їн­ської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України».

Це інформація з офіційних реєстрів. А от ЗМІ про Подорожнього пишуть розлогіше. На сайті «Наші гроші» в 2017 році опублікували статтю про посадовців та депутатів, які приховали купівлю/продаж авто за «допороговою» схемою. З 2013 по 2017 роки в Україні діяв ліміт на готівкові розрахунки фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, операції від 150 тисяч гривень були заборонені та потрапляли під обов’язковий моніторинг Держфінмоніторингу. Щоб уникнути цього, велику кількість угод укладали на граничну суму – 149 тисяч гривень. Так робили прокурори, судді та інші держслужбовці, сотні з яких в деклараціях вказали одну й ту саму суму купівлі/продажу елітних авто. У список потрапив і Сергій Подорожній, який у 2013 році придбав Toyota Venza за 27-33 тисячі доларів.

У 2018 році в журналі «Український тиждень» зазначили, що Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку декларацій 17 осіб за 2015 – 2017 роки та декларації після звільнення за 2016 рік. До списку знов потрапив Сергій Подорожній. Про його діяльність писали не лише у великих медіа, а й у блогах. Так, наприклад, на сайті Antimoshennyk є інформація, присвячена особі Сергія Подорожнього, де йдеться про корупційні схеми.

Анастасія Купалкіна розповіла, що за територією вона доглядала, житло тримала в чистоті, та й загалом родина поводила себе порядно. Поступово інші переселенці покинули приміщення за своїм бажанням, лише родина жінки залишилася в комплексі. Одного дня сім’я Анастасії дізналася, що Сергій Подорожній продав житло.

2024_09_11_9999_25_09_11_2024 Анастасія Купалкіна. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

«Сергій Подорожній пообіцяв новому власнику Миколі Шатайлу, що люди виїдуть, і потім у телефонній розмові Подорожній сказав матом викинути нас», - розповіла Анастасія Купалкіна.

Як зазначила переселенка, Сергій Подорожній на звʼязок не виходить. Ми теж зателефонували йому, проте він не бере слухавку. Також Анастасія Купалкіна додала, що Сергій Подорожній просив багато гуманітарної допомоги, начебто для ВПО, які тоді проживали в містечку. Проте ніхто її не отримав.

Голова Кіровоградського обласного Червоного хреста Валерій Юрченко підтвердив, що Сергій Подорожній особисто запропонував помешкання для ВПО.

«Сергій Подорожній, прийшовши в Червоний хрест, сказав, що він уповноважений у справах інвалідів і запропонував житло для переселенців. Ми на це погодилися, дали переселенцям у помешканнях, які він надав, різного роду допомогу. Це і засоби гігієни, посуд, постільна білизна, але потім з'ясувалося, що Сергій Михайлович виселив цих людей. Отака ситуація, на жаль. Ця людина десь зникла, тобто чи вона поїхала за кордон, чи вона десь ховається», - повідомив Валерій Юрченко.

Оскільки тепер комплекс будівель належить Миколі Шатайлу, новий власник попросив родину звільнити приміщення. Згодом він вимкнув електроенергію. Через те, що в помешканні все на електриці, Анастасія Купалкіна навіть не могла приготувати їжу. Родина тиждень була без світла.

2024_09_11_9999_59_09_11_2024Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

Сімʼї з Маріуполя вже пропонували гуртожитки, проте без умов для людей з інвалідністю. Наразі Анастасія Купалкіна чекає візиту до начальника Кіровоградської ОВА Андрія Райковича. Також кілька волонтерських організацій долучилися до розв'язання проблеми родини переселенки. Тож є шанси, що рішення щодо житла для цієї родини знайдуть.

А от доля Сергія Подорожнього, включно й щодо справ, згаданих у розслідуваннях ЗМІ, наразі залишається невідомою.