Від «Козаків» до «Серця Чорнобиля»: історія успіху українських відеоігор

Перегляди: 240

Увесь світ визнає досягнення українських атлетів, боксерів, паралімпійців. У різних куточках планети люди вже знають смак українського борщу та вареників, а наш Щедрик став асоціюватися зі святом Різдва у мільйонів американців. Не менш талановитими та впливовими українці є у сфері комп’ютерних ігор. До повномасштабного вторгнення росії кількість українців, залучених до розробки ігор, налічувалася не менш як у 20 тисяч.

У цьому тексті розповімо про історію українських компаній - розробників ігор та успішні проєкти, які вже відомі на весь світ.

Відеоігрова індустрія в Україні почала свій розвиток у 1970-х роках з появою клонів західних консолей і ПК, що були доступні на внутрішньому ринку СРСР. Тоді ігри створювали ентузіасти, а поширення їх було обмеженим через технічні та економічні бар’єри.

Після розпаду СРСР у 1990-х роках український ігровий ринок почав розвиватися значно активніше завдяки доступу до західних технологій та ігрових платформ. Цей період ознаменувався появою перших українських ігрових студій, які почали розробляти ігри не лише для внутрішнього ринку. Це заклало фундамент для розвитку відеоігор як комерційного продукту в Україні.

photo_2_2024-08-30_17-05-13 
"Козаки"

У 2000-2010-х роках українська відеоігрова індустрія почала розквітати. З'явилися відомі серії, як-от «Козаки» від GSC Game World, що здобули популярність і за межами країни. До 2010-х більшість ігор залишалися російськомовними, однак ситуація почала змінюватися з активним розвитком української локалізації.

Ранні ігри для ПК, розроблені в Україні, часто були клонами закордонних проєктів. Наприклад, «Пригоди піонерки Ксені» (1991 рік) були створені на основі Captain Comic (1988 рік), а «Капітошка» — на основі гри Dizzy. Відзначається, що «Пригоди піонерки Ксені» мала україномовний текст із самого початку.

Найстарішою грою з українським перекладом вважається клон Pac-Man, створений у 1988—1989 роках, і, ймовірно, перекладений українськими студентами.

Після розпаду СРСР виробництво ігрових автоматів змінило курс на азартні ігри, тоді як на ринку почали з’являтися закордонні ігрові консолі та ПК, що були недоступні за ціною для більшості людей.

У 1993 році в Україні заснували студію «Меридіан'93», яка розробила першу комерційну українську гру — Admiral Sea Battles, присвячену морським битвам.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

photo_6_2024-08-30_17-05-13 
"Admiral Sea Battles"

Проривом для української ігрової індустрії стала серія S.T.A.L.K.E.R. від студії GSC Game World. Перша гра серії, «Тінь Чорнобиля», побачила світ у 2007 році після шести років розробки. Успіх гри спричинив появу численних книг і фільмів за її мотивами. Події розгортаються в альтернативній реальності, де 14 квітня 2008 року стався другий вибух на Чорнобильській атомній електростанції, хоча в самій грі згадується інша дата — 12 квітня 2008 року, а на офіційному сайті вказано 12 квітня 2006 року, що створює певну суперечність.

S.T.A.L.K.E.R. — серія відеоігор, розроблена українською студією GSC Game World. Дії гри відбуваються в альтернативній реальності сучасної України, а саме в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Першою грою стала «Тінь Чорнобиля» (2007), де гравець грає за сталкера Міченого, який намагається розгадати таємниці свого минулого в аномальній зоні навколо Чорнобильської АЕС. Гра мала сім кінцівок, залежно від рішень гравця.

photo_5_2024-08-30_17-05-13 
S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля

Після успіху першої частини вийшло продовження серії «Чисте небо» (2008) а третя гра серії — «Поклик Прип’яті» вийшла у 2009 році.

Продовження серії, S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля, анонсували у 2010 році, але розробка зіткнулася з численними затримками і скасуваннями. Після кількох років невизначеності у 2018 році оголосили про відновлення розробки гри на рушії Unreal Engine 4. Спочатку планувалося випустити гру у 2021 році, однак вихід кілька разів переносився і тепер запланований на листопад 2024 року.

Нова гра прогнозовано має стати масштабним продовженням та тривалий час є лідером у списках очікувань геймерів по всьому світу, новинка від українців захоплює основну увагу ігрових журналістів на всіх відеоігрових виставках. 

photo_3_2024-08-30_17-05-13 
"S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля"

При цьому українські ігри, набуваючи великого успіху та світової популярності, часто ставали предметом уваги росіян. Вони звикли привласнювати собі наші досягнення, наших митців та видатних людей, так стало й зі «Сталкером». В роки, коли популярними були перші ігри серії, росіяни називали їх своїми.

У 2022 році, коли розробники гри активно допомагали Збройним Силам України, та просували проукраїнські ідеї у публічному просторі, наші вороги почали виступати із заявами про те, що S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля матиме низькі продажі без російського ринку. А коли GSC Game World оголосили про відсутність у грі російського дубляжу компанія пережила низку хакерських атак та витоків, які мали на меті поставити під загрозу вихід гри.

photo_1_2024-08-30_17-05-13 
"S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля"

Також на ресурсі «Детектор медіа media sapiens» розповідали про Frogwares — українську студію з французьким корінням, засновану в 2000 році емігрантами Паскалем Енсеном і Ваелем Амром, який зараз є генеральним директором компанії. Спочатку вона мала офіси в Дубліні та Києві, але з часом київський офіс став головною штаб-квартирою.

Першою грою Frogwares стала Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy (2002), що започаткувала знамениту серію пригод детектива Шерлока Холмса, яка з часом стала найтривалішою серією відеоігор в Україні. До 2023 року вийшло десять ігор серії, включно з останньою — ремейком Sherlock Holmes: The Awakened. Ця гра поєднує елементи творчості Артура Конан Дойля та Говарда Лавкрафта.

photo_4_2024-08-30_17-05-13 
"Sherlock Holmes: Chapter One"

Окрім своєї основної серії, Frogwares розробляє ігри, засновані на творчості інших письменників: від романів Жуля Верна до творів Брема Стокера та Лавкрафта. Також студія створила власні проекти, зокрема Magrunner: Dark Pulse і лавкрафтівське The Sinking City.

Станом на 2017 було відомо про 7 мільйонів проданих копій серії The Adventures of Sherlock Holmes, ця цифра зросла завдяки новим проєктам компанії.

Можна довго розповідати про успішні українські проєкти, проте неможливо переоцінити вклад українців у міжнародну відеоігрову спільноту та нагадування, що і в цій індустрії ми маємо якісний національний продукт.

Фото: Wikipedia, GSC Game World. Використані джерела: Wikipedia, ms.detector.media, GSC Game World, ютуб-канали OLDboi, XGTV.