Як коні та коти допомагають у Кропивницькому дітям, постраждалим від війни

Перегляди: 286
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

У часи війни людям як ніколи потрібна психологічна й емоційна підтримка. Центральноукраїнський державний будинок художньої та технічної творчості організовує терапевтичні заходи для тих, хто наразі потребує психологічної допомоги.

З початку повномасштабного вторгнення психологи фіксують такі запити щодо психологічного стану дітей: нерозуміння власних емоцій (83%), тривожність через війну (72%), складнощі адаптації до нових умов життя як ВПО (67%), самоушкодження (63%), проблеми у стосунках з однолітками (63%), проблеми сепарації дітей від батьків (56%), панічні атаки (54%), суїцидальні думки (52%).

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вчені з реабілітаційного центру «Cherry Hill» довели, що тварини позитивно впливають на психологічний стан людини. Зокрема, взаємодія з тваринами підвищує рівень гормонів щастя (дофамін та серотонін), любові (окситоцин) та неділю гормон стресу (кортизол). Також коли людина пестить собаку, то у неї знижується частота серцевих скорочень та кров'яний тиск.

Журналісти СBN побували на двох видах анімалотерапії: фелінотерапії (з котиками) та іпотерапії (з кіньми).

іпотерапія_2
У рамках проєкту «Happy children» діти та молодь з-поміж ВПО, з багатодітних родин, сімей військовослужбовців та діти-сироти мають можливість безплатно відвідувати терапевтичні заходи. Проєкт стартував у червні, заняття проходитимуть протягом трьох місяців.

Менторка та експертка із соціоемоційної підтримки Альона Павловська розповіла, на що спрямований проєкт.

«На наших заняттях дітки знаходять друзів, долають певні перешкоди, здобувають досвід і навички стресостійкості, які знадобляться в житті», - зазначила Альона Павловська.

Анімалотерапія — це допоміжний метод терапії, який допомагає пацієнтам справитися з психологічними проблемами завдяки контакту з тваринами. Також лікарі зазначають, що ця терапія покращує самопочуття. Організатори проєкту «Happy children» впровадили такі види анімалотерапії: іпотерапія — терапевтичний вплив коней, фелінотерапія — терапевтичний вплив котів, каністерапія — терапевтичний вплив собак та спостереження за акваріумними рибками.

Також ми відвідали фелінотерапію та побачили, наскільки сильний позитивний вплив мають котики на малечу. Спілкування з хвостатими та можливість погратися з ними допомагає дітям розслабитися та зарядитися позитивними емоціями. Така форма зоотерапії активно практикується для профілактики та лікування психічних розладів.

А нещодавно випала нагода разом з дітками з ліцею «Максимум» побувати на іподромі та побачити як саме анімалотерапія покращує психологічний стан малюків.

іпотерапія_5
На Кіровоградському іподромі «Княжий двір» з чотириногими друзями дітей знайомила директорка кінно-спортивного комплексу Вікторія Вічірко. Жінка провела екскурсію і детально розповіла про мешканців іподрому. У коментарі CBN Вікторія Вічірко розповіла, що знаходиться на посаді з 1995 року та має за спиною багато спортивних досягнень. Завдяки своїй наполегливості та любові до коней змогла втілити в життя дитячу мрію. 

«Коли я була маленькою, дуже хотіла займатися кіньми. Батьки не дозволяли, контролювали, щоб я нікуди не ходила, щоб від мене не пахло кіньми, але я в підʼїзді нишком у куточку перевдягалася, ховала одяг у поштову скриньку і все одно їхала до коней у будь-яку погоду, у будь-який час, тому що це частинка життя. І тому я розумію дітей, які люблять коней, і йду назустріч дітям, щоб їхні мрії теж втілювалися», - розповіла Вікторія Вічірко. 

Діти мали змогу покататися на підводі та верхи на конях. У стайнях дозволили годувати коней та поні спеціальним кормом та гладити тваринок. Малеча була в захваті. Емоції були виключно позитивні.

«Мені дуже сподобалося, враження приємні, тому що коні це тварини дуже цікаві! Цікаво їх побачити, і на них кататися, і досліджувати їх, годувати», - розказала учениця 4 класу Марʼяна Бутовська.

іпотерапія_6
Особливо іпотерапія порадувала діток-переселенців.

«Мені сподобалося кататися верхи на конях. Коні гарні, коли виросту, також хочу собі конячку», - розповіла переселенка з Бердянська Вікторія Ткаченко.

Отже, взаємодія з тваринами позитивно впливає на психічний стан дітей та підіймає їм настрій. Така емоційна підтримка є надзвичайно важливою в часи повномасштабного вторгнення.

іпотерапія_4 іпотерапія_3 іпотерапія_1
Загалом «Happy children» працює у пʼятьох напрямках: це перегляд фільмів DOCU DAYS з обговоренням (в якому беруть участь спікери та психологи), психоемоційна підтримка, соціоемоційна підтримка, арттерапія та анімалотерапія.

Зв'язатися з організацією можна через сайт або звернутися до закладу за адресою: вулиця Вокзальна, 14 у Кропивницькому.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.