Закулісся Євробачення та шлях України на конкурсі

Перегляди: 429
Фото: інстаграм-сторінка Jerry Heil

У неділю, 11 травня, відбувся гранд фінал Євробачення-2024 у шведському Мальме. Переможцем цьогорічного пісенного конкурсу став співак Nemo зі Швейцарії з піснею The Code. Друге місце посіла Хорватія, її представляв співак Baby Lasagna з піснею «Rim Tim Tagi Dim». Україна, яку представляли Jerry Heil та alyona alyona, посіла третє місце. Більшість голосів Україна отримала від глядачів 307 балів, а від професійного журі Україна отримала 146 балів.

На конкурсі в складі дуету виступила реперка з Кіровоградщини

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У складі дуету, була 28-річна співачка Jerry Heil, яка вже двічі брала участь у нацвідборі до Євробачення у 2020 та 2022 роках та 32-річна реперка alyona alyona, яка дебютувала на цьогорічному відборі, вона родом з Кіровоградщини. Реперка alyona alyona, чиє справжнє ім’я Альона Савраненко, народилась 1991 року в селищі Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області, в якому вона прожила 13 років, до переїзду в Київську область.
 
file (28) Фото: інстаграм-сторінка alyona alyona
 
Проте українці не дуже тепло прийняли дівчат-переможниць національного відбору та їхню пісню. Зокрема, їх збентежила згадка у пісні Матері Терези, яка відома не лише своїми добрими справами, але й неоднозначною репутацією. Наприклад, її звинувачують у відмиванні грошей, сумнівними політичними зв’язками та антисанітарії у її хоспісах. У відповідь виконавиці сказали, що Матір Тереза, як і Діва Марія – лише символ і закликали не зациклюватися на іміджі, бо достеменно не відомо, хто розповсюджував інформацію про Матір Терезу та з якою метою.
 
Загалом співачки говорили про те, що Матір Тереза все одно запровадила поняття хоспісу і добра, справді, образ Матері Терези дійсно може бути спірним, але пісня загалом не про неї. Попри усі ці питання, пісня "Teresa & Maria" сподобалась європейцям і отримала позитивні відгуки за драйвовий приспів, реп alyona alyona й етномотиви, які так люблять глядачі Євробачення у сучасній українській музиці.
 
дж Фото: інстаграм-сторінка alyona alyona
 
Крім того, наразі пісня українських виконавиць є однією з найпопулярніших серед композицій цьогорічних учасників "Євробачення": вона зібрала понад 5 мільйонів переглядів на офіційному YouTube-каналі конкурсу. Також виникла суперечка серед українців через велику кількість грошей, які виділили на проведення національного відбору цьогоріч, зокрема понад 11 мільйонів гривень. Багато хто був обурений тим, що ці кошти витрачають на шоу, а не на дрони чи зброю для наших військових.
 
Але в суспільстві також була думка про те, що кошти все ж таки мають витрачатися на культуру, зокрема на концерти, виступи на міжнародній арені, а також фільми і пісні. На думку людей, участь у Євробаченні цього року дала нам змогу на величезній сцені у Європі, майже на весь світ заявити про себе та висвітлити війну в Україні.
 
На критику щодо мільйонів, витрачених на участь України в Євробаченні та заяви «все на дрони!», є відповідь, що допомогою участі у цьогорічному конкурсі співачки від України вже збирають кошти на відновлення школи, яку знищили дві ракети військ рф у ніч на 11 жовтня. На відбудову гімназії у Дніпропетровській області необхідно 10 000 000 гривень. Збір триватиме впродовж місяця, з 25 квітня по 25 травня.
 
Які загальні правила конкурсу
 
Пісенний конкурс "Євробачення" щорічно проводять з 1956 року. Саме після Другої світової війни у Європейській мовній спілці (ЄМС) народилася ідея створити міжнародний пісенний конкурс, де б усі країни брали участь у єдиній телевізійній програмі, яку б показували одночасно в усіх країнах, що є членами спілки.
 
file (29) Фото: Яворів Інфо
Перший пісенний конкурс “Євробачення” у Лугано, 1956 рік.
 
Ідея на той час була неймовірно сміливою з технічного погляду: об'єднати кілька країн у велику мережу для єдиної трансляції на великій території було складною задачею. Втім, все вдалося: перший конкурс Євробачення пройшов 24 травня 1956 року у швейцарському Лугано. Тоді в ньому взяли участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні. До 2004 року конкурс складався лише з фіналу, але згодом довелося створити додатковий відбірковий тур - півфінал у четвер, оскільки кількість охочих позмагатися збільшувалася. А у 2008 році додали ще один півфінал, що відбувається у вівторок.
 
З тих часів традиційно півфінали Євробачення проходить у вівторок і четвер у другий тиждень травня, гранд фінал - у суботу. Сьогодні Євробачення об'єднує у середньому 37-40 країн залежно від кількості щорічних заявок. Проте у шоу беруть участь лише 26 країн, 20 із них виступають з двох півфіналах, за якими Європа спостерігає у прямому ефірі. Ще 5 — це країни "великої пʼятірки" — Іспанія, Франція, Італія, Велика Британія та Німеччина, а також господарка конкурсу, цьогоріч це Швеція, автоматично потрапляли у фінал, не демонструючи глядачам свої виступи у півфіналах.
 
Цьогоріч у гранд фіналі Євробачення брали участь 25 країн, хоча боротися за перемогу мали 26. Напередодні фіналу організатори конкурсу дискваліфікували Нідерланди через гучний скандал, голландського виконавця Йоста Кляйна підозрюють у неправомірних погрозах. Але цьогоріч конкурс зазнав деяких змін, одними з яких стали виступи "великої п'ятірки" та Швеції у півфіналах. Це зробили для того, щоб ефір став більш насиченим та цікавим для глядачів. За свою країну можна голосувати лише в тому разі, якщо ви перебуваєте не на її території. Тобто, якщо ви в Україні та проголосуєте за українських представників - голос не зарахується.
 
При цьому за Україну могли проголосувати українці, які перебувають в одній із країн, представники яких беруть участь у конкурсі. Голоси глядачів становлять 50 відсотків від загальної оцінки, а іншу половину визначає професійне журі в кожній країні-учасниці. Співачка Джамала оголошувала цьогоріч бали журі від України.
 
Також одночасно на сцені не може знаходитися більше аніж 6 учасників виступу. А фанатів Євробачення у світі називають єврофанами.
 
Євробачення та політика
 
Попри те, що Євробачення позиціонує себе як музичний конкурс, все одно він не обходиться без політики. Війна не може замовчуватися, вона руйнує життя людей без запитань, про їхні мрії та плани на майбутнє. Відтак, міжнародний музичний конкурс, де є представництво країни, не може бути осторонь війни.
 
Тож, коли на Євробаченні 2022 року після виконання пісні представник України Олег Псюк зі сцени закликав про допомогу та просив врятувати Маріуполь та Азовсталь, всі єврофани, які були небайдужі до України, затамували подих та приготувалися захищати нас від дискваліфікації за політичні висловлювання зі сцени конкурсу, які заборонені правилами Євробачення.
 
file (30)
Фото: Укрінформ
 
Він тоді вигукнув зі сцени: “I ask all of you, please help Ukraine Mariupol, help Azovstal right now!”. Попри те, що організатори конкурсу максимально прагнуть усунути політику, гурт не дискваліфікували та жодних санкцій не застосовували. А тим часом запити Google про Маріуполь та Азовсталь різними мовами сильно зросли. Так Європа дізналась про трагедію Маріуполя та про жахи війни в Україні на третій місяць повномасштабного вторгнення росії в Україну. Наразі ролик з виступу «Kalush Orchestra» переглянули понад 32 мільйони разів.
 
Україну також символічно підтримали деякі учасники та судді. Представник Латвії Dons під час оголошення результатів тримав біля себе прапор України. А от коли журі Естонії представляло свої бали, то вежа позаду речниці світилася синьо-жовтими кольорами.
 
имени Скриншот з відео каналу «Євробачення Україна»
 
Участь росії у пісенному конкурсі

Одною з найбільш резонансних подій за участі росії є заборона у 2017 році представниці росії Юлії Самойловій в'їзду в Україну на три роки за порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України, що унеможливило її участь в Пісенному конкурсі Євробачення 2017 в Києві. Європейська мовна спілка запропонувала як компромісне рішення виступити Самойловій з території росії, а трансляцію її виступу здійснити за допомогою супутника. Перший канал відмовився від цієї пропозиції і продовжував наполягати на тому, що Юлії Самойловій має бути дозволений в'їзд на територію України.

Востаннє росія виступала на Євробаченні у 2021 році з піснею «Russian Woman», яку виконувала Маніжа і зайняла 9-е місце. 25 лютого 2022 росія була дискваліфікована у зв'язку з російським вторгненням в Україну, а вже 26 лютого країна вийшла з Європейської мовної спілки, що унеможливлює подальшу участь країни та трансляції конкурсів.

Цьогоріч теж не обійшлося без звʼязків з росією. Представниця Ізраїлю, 20-річна співачка Еден Голан протягом 13 років проживала у країні-агресорці, виступала в тимчасово окупованому Криму та брала участь у російських музичних проєктах. Її співоча кар'єра почалася саме там, але пізніше вона повернулася до Ізраїлю через те, що зіткнулася з антисемітизмом у москві.
 
При цьому Еден Голан жодного разу публічно не повідомляла про свою позицію щодо повномасштабної війни росії проти України.

Початок повномасштабної війни в Україні не став причиною припинення співпраці і для Йоста Кляйна (Нідерланди) з російськими музикантами. У березні 2022 року він випустив спільну пісню з росіянином під псевдонімом CMH, яка розповідає про його любов до жінок з росії. У лютому 2023 року він також представив ще один трек разом із російським гуртом.

На конкурсі "Євробачення-2024" Йост Кляйн мав виступати під прапором Нідерландів, проте був дискваліфікований з фіналу через некоректну поведінку.

А також представник Німеччини на Євробаченні-2024 Ісаак Гудеріан закликав до повернення росії на Євробачення, стверджуючи, що у конкурсі беруть участь музиканти, а не політики. Однак пізніше його слова були вирізані з інтерв'ю для видання ZDF, і, замість них, залишилася загальна позиція артиста, у якій він висловив критику на адресу організаторів конкурсу за виключення учасників із країн, чий уряд "приймає неприйнятні для нас моральні позиції".
 
Україна на конкурсі Євробачення попередніх років

Також варто зазначити, що завдяки цьогорічним представницям України на пісенному конкурсі, ми 17-й раз потрапили до фіналу. Цим самим alyona alyona та Jerry Heil зробили Україну єдиною країною, яка завжди проходить у фінал та встановили рекорд в історії Євробачення.

Свою позицію Україна тримає з 2004 року. Тоді на Євробаченні виступила співачка Руслана з піснею "Wild Dances", яка здобула перемогу. 2015 року Україна вперше не брала участь у конкурсі, у зв'язку з початком російсько-української війни та тимчасової окупації Криму, необхідністю економії та переходом на суспільне мовлення.

У лютому 2020 року у фіналі нацвідбору на «Євробачення-2020» гурт «Go_A» посів перше місце, отримавши найвищу кількість балів за результатами голосування як суддів, так і глядачів. Відтак вони мали представляти Україну на конкурсі в Роттердамі, Нідерланди, у першому півфіналі 12 травня. 18 березня Європейська мовна спілка повідомила, що пісенний конкурс не відбудеться через пандемію коронавірусу, проте того ж дня повідомили, що гурт представить Україну на «Євробаченні-2021». У 2021 році гурт «Go A» посів 5 місце на конкурсі 2021 року, що стало найкращим результатом від України з моменту перемоги у 2016 році.

file (31) Фото: life.nv

У 2022 році гурт Kalush Orchestra посів 1 місце на Євробаченні 2022 року в Турині з рекордними за всю історію конкурсу балами від глядачів. Це третя перемога за історію участі України на «Євробаченні». Через війну в Україні проведення Євробачення 2023 року було неможливим через що ЄМС передала право на проведення конкурсу Великій Британії, в місті Ліверпуль, де гурт Tvorchi з піснею «Heart of Steel» набрали 243 бали та посіли 6-те місце.

file (32) Фото: Уніан

Хто поставив номер для України на Євробаченні?
 
аlyona аlyona & Jerry Heil до останнього тримали в секреті імʼя свого режисера на Пісенному конкурсі Євробачення-2024, проте згодом артистки оголосили, що постановницею номера України стала найвідоміша українська режисерка у світі — Таню Муіньо. Дівчина може похвалитися співпрацею із найвідомішими світовими артистами та двома номінаціями на премію «Греммі» за кліп "Montero" ("Call Me By Your Name") репера Lil Nas X та за Кліп As it Was для британського виконавця Гаррі Стайлза.
 
file (27) Фото: інтернет- портал INSIDER.UA
 
Таню Муіньо відома своєю роботою з гуртом Foals, музикантами Jennifer Lopez, Dua Lipa, Cardi B, Harry Styles, Doja Cat, Sam Smith, The Weeknd, Katy Perry, Lenny Kravitz та багатьма іншими. Кліпи українки набирають мільйонні перегляди за лічені дні та місяцями обговорюються в мережі. Режисерка не просто створила яскравий та промовистий виступ, а й залишила глядачам багато послань.
 
Наприклад, одяг дівчат нагадував справжні обладунки й символізував важке життя українських жінок зараз. На словах “джерело пробива собі шлях” на цифровій сцені зображений сильний потік води, який нагадав українцям трагедію на Каховській ГЕС, яку росіяни влаштували 6 червня 2023 року.  Яскраві спалахи на екрані під час пісні це не просто красивий феєрверк, а імітація фосфорних бомб, якими Україну атакує росія.
 
msg378382750-46103 Скриншот з відео каналу «Eurovision Song Contest»
 
Рядок з пісні “Та з тобою завжди будуть слідувати предки” пов’язаний із химерними тінями, які пересувалися сценою та були ніби за завісою туману. Це відсилка до душ померлих людей, які загинули під час повномасштабної війни чи загинули, захищаючи Україну. А наприкінці виступу аlyona аlyona & Jerry Heil опустилися додолу до інших жінок, чиї фото були знову на цифровій сцені. Це символізувало зв’язок жінок, які здатні підтримати одна одну та надати сил під час складних життєвих випробувань.
 
msg378382750-46105 Скриншот з відео каналу «Eurovision Song Contest»
 
Участь України на Євробаченні - це чудова можливість для нас продемонструвати свій талант і культурне багатство перед всім світом та використати цей конкурс як майданчик, на якому можна говорити про війну в Україні.
 
Зрештою, попри виклики та складнощі, участь у міжнародному пісенному конкурсі Євробачення привертає увагу до України, як країни Європи, та нагадує про те, що у нас триває війна, виконуючи не лише культурну, а й інформаційну та дипломатичну місію.