100 гривень за «квадрат»: кому потрібно сплатити податок на нерухомість на Кіровоградщині 

Перегляди: 841

Власники квартир площею понад 60 м² та будинків понад 120 м² сплатять податок за кожен квадратний метр понад норму.

Про це розповіла CBN виконувачка обов'язків начальниці Державної податкової служби у Кіровоградській області Юлія Мороз.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Якщо квартира має площу 65 м², то 60 не оплачується, а п'ять метрів оподатковуються. Житлові будинки це 120 м² не оподатковуються, а все що більше, якщо один власник, підлягає оподаткуванню», - розповіла Юлія Мороз.

Платниками податку на нерухоме майно є фізичні, юридичні особи та нерезиденти, але основна позиція, що це власники об'єктів житлової або нежитлової нерухомості. Кількість прописаних осіб не впливає на пропорційність розподілення цього податку.

Податківиця розповіла про інформування платників податку: «До 1 липня кожного року платнику повинне надійти податкове повідомлення-рішення. Якщо платник знає, що до 1 липня повідомлення не надійшло, він може звернутися до податкової за місцем реєстрації та уточнити свої дані. Плата цього податку розраховується з реєстру нерухомого майна, а в нас є дуже багато майна, яке не зареєстроване, наприклад квартири, які приватизовували в 90-ті роки».

Як зазначила Юлія Мороз, сума вказаного податку залежить від ставки, ставка встановлюється місцевою радою за місцезнаходженням кожного об'єкта. Станом на 2023 рік максимальна можлива ставка 100 гривень 50 копійок. Ставка розраховується у відсотках до мінімальної зарплати, яка встановлюється на 1 січня звітного року.