16-річний програміст з Кіровоградщини став переможцем всесвітнього конкурсу новаторів

Перегляди: 147

Школяр Олександр Волошанюк із селища Соколівське став одним з переможців світового конкурсу Rise для підлітків.

Про це CBN розповів батько Олександра Волошанюка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Rise — це програма, яка знаходить геніальних людей, яким потрібні можливості, і підтримує їх усе життя, коли вони працюють, щоб служити іншим. Програма починається у віці 15–17 років і пропонує переваги впродовж усього життя, включаючи стипендії, наставництво, доступ до можливостей розвитку кар’єри, фінансування тощо.

Олександр Волошанюк подав на конкурс заявку з необхідною у наш час розробкою: підліток створив програму автоматичного сповіщення про повітряну тривогу у школі.

«Він розробив програмно-апаратну систему, написав програму, яка відповідає нашому сьогоденню. Зараз постійні тривоги, у школах оповіщення здійснюють вахтери, які вручну вмикають оповіщення, це все час, він може коштувати комусь життя. Саша подивився на цю ситуацію і розробив систему, яка постійно моніторить ситуацію з повітряними тривогами та автоматично вмикає й вимикає тривогу. Вже згодом адміністрація школи попросила додати до програми розклад шкільних дзвінків», - розповів батько Олександра.

Юний програміст, як і решта переможців, матиме змогу отримати повну стипендію на навчання в будь-якому коледжі чи університеті світу, куди він забажає вступити, включно з витратами на проживання. Також конкурсанта запросили на саміт переможців, який відбудеться наступного року в Університеті Оксфорда.

Батько хлопчика розповів, як син вирішив приймати учать у конкурсі: «Мій син займається прикладним програмуванням, олімпіадним програмуванням, також має перші місця на всеукраїнських олімпіадах, відповідно він цікавиться освітою за кордоном, та коли шукав інформацію про це, натрапив на цей конкурс. Він подав заявку на участь у вересні минулого року, конкурс проходив у три етапи, там складна система, треба бути не лише розумним, а й суспільно-активним».

Програма Rise передбачає довічну менторську підтримку та повну стипендію до акредитованих університетів світу, наразі Олександр має ще час підготуватись до вступних іспитів та обирає майбутній навчальний заклад.