У Кропивницькому відкрили барельєф засновниці лікарні Святої Анни (ФОТО)

Перегляди: 2143

Сьогодні, 9 липня, у Кропивницькому відкрили барельєф на честь благодійниці Ганни Дмитрян, яка, зокрема, заснувала лікарню Святої Анни в Єлисаветграді, передає кореспондент CBN.

9 липня 1922 року в тодішньому Єлисаветграді відбулось урочисте закладання лікарні. Вона була призначена для обслуговування людей всіх станів – і бідних, і багатих, і середнього класу достатку. Таку пожертву гречанка Ганна Дмитрян зробила в пам’ять про свою доньку Анну, яка передчасно пішла з життя. На реалізацію цього проекту тодішня влада виділила дві десятини землі на розі вулиць Костельної та Чигиринської. У 1904 році лікарню освятили і відкрили. Барельєф благодійниці встановили на фасаді закладу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Чому так важливо відзначати роль жінок в історії нашої країни і нашого міста – це наше основне надбання. По-перше, ми привернули увагу людей до історії, культури, благодійності, до жіночого руху, по-друге, увіковічнили пам’ять видатної людини, на яку треба рівнятися», - сказала членкиня Асоціації жінок України «Дія» у Кропивницькому Юлія Шкурупій.

Право відкрити барельєф надали киянці Ірині Волчко, яка пожертвувала на виготовлення барельєфу 3 тисячі 500 гривень із 10 необхідних.

Фото Григорія Зуба, CBN