У медуніверситету в Кропивницькому можуть виникнути проблеми через Росію

Перегляди: 2472

Росія збирається акредитувати Донецький національний медичний університет імені Горького.

Про це в інтерв’ю «УЦ» розповів ректор Донецького національного медуніверситету, який працює в Кропивницькому, Петро Кондратенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Є така організація - Рососвітнагляд. Це служба з нагляду в сфері освіти і науки при Міністерстві освіти Російської Федерації, - сказав ректор. - Вона проводить акредитаційні експертизи російських вузів відповідно до своїх, федеральних, законів. Зовсім недавно на сайті цієї організації було опубліковано розпорядження "про проведення державної акредитації Донецького національного медичного університету імені Горького". Це розпорядження було видано на підставі заяви ректора університету. І я не виключаю того, що університет, що знаходиться в Донецьку, буде акредитований».

Петро Кондратенко пояснив, яким чином це стосується Кропивницького: «Здавалося б, нас це не повинно хвилювати. Але за всіма договорами, які існують між країнами, згідно з затвердженими кордонами (в тому числі з Російською Федерацією), Донецьк і Луганськ - це територія України. Виходить, що інша держава акредитує вуз, що знаходиться на українській території. І цей вуз за назвою дуже схожий на наш...

З одного боку, те, що відбувається, можна розцінювати як втручання у внутрішні справи України. З іншого - я розцінюю це як дискредитацію нашого університету. Два вузи з однаковими назвами! Звання "національний" наш вуз отримав указом Президента України. А той національний, вибачте, якої національності?»

Восени 2014 року через окупацію частини України росіянами та терористичними воєнізованими формуваннями Донецький національний унiверситет імені Горького змінив юридичну та фактичну адресу свого перебування, передислокувався на територію підконтрольну Україні. Юридична адреса наразі у Лимані, а навчання проходить у Маріуполі та Кропивницькому.

22 грудня 2016 року Міністерство охорони здоров’я України перейменувало Донецький національний медичний університет імені Горького на Донецький національний медичний університет.