Генпрокуратура: у Кропивницькому торгували немовлятами

Перегляди: 4896

Генеральна прокуратура звинувачує клініку репродуктивної медицини BioTexCom у торгівлі дітьми.

Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє CBN з посиланням на прес-службу ГПУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На початку 2011 року клієнтами цієї клініки стало подружжя громадян Італії, які уклали з представником цього медичного центру договір про надання медичних послуг щодо здійснення допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) методом сурогатного материнства. Останні зобов’язались виростити для них немовлят за оплату в сумі 30 тисяч євро.

За словами Луценка, хоча б один із батьків дитини, народженої за допомогою ДРТ методом сурогатного материнства, повинен мати генетичну спорідненість з плодом. Однак такої спорідненості не виявили.

«В разі, якщо немає такої спорідненості, то очевидно, що йдеться про просто українське немовля, яке незаконно кримінальним способом передається, фактично продається в іншу країну, що, на жаль, і сталось у цьому випадку», - зауважив Юрій Луценко.

«На території нашої країни ми розслідували цю справу, і прокурорами управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, які працювали разом з представниками Національної поліції, представнику зазначеного медичного центру повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України, а головному лікарю цього ж медичного центру – за ч. 3 ст. 149, ч. 1 ст. 366 КК України», - повідомив Генеральний прокурор України та поінформував, що відповідно до кримінального законодавства інкриміновані злочини є особливо тяжкими, за вчинення яких передбачене покарання у вигляді позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

«В цілому йдеться не лише про поодинокий випадок, йдеться про те, що зазначений медичний центр провів щонайменше 1 000 операцій по сурогатному материнству, і, на жаль, ми бачимо, що у багатьох випадках не було дотримання норм закону. У зв’язку з цим слідство буде наполягати на арешті всіх, хто обґрунтовано підозрюється у скоєнні даного злочину», - додав Луценко.

За його даними, клініка діяла у Києві, Кропивницькому, Львові, Донецьку і Маріуполі.