Аналітик зі США стверджує, що уродженець Кіровоградщини може стати проблемою для Путіна

Перегляди: 1518

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

ПВК «Вагнер», яка отримує накази від олігарха, а не від Кремля, демонструє все більшу здатність створювати проблеми для влади.

Про це в статті «Найулюбленіші бойовики Росії» для видання The Atlantic пише дослідник Ніл Гоєр (незалежний аналітик, що спеціалізується на Сирії, Росії та Кавказі).

Російських журналістів убили, коли вони розслідували особливо небезпечну тему: діяльність російської приватної військової компанії «Вагнер», яка брала активну участь у збройному конфлікті в Україні та Сирії. Інформація вказує на те, що підрозділ відіграє все важливішу роль у внутрішній за зовнішній політиці Москви.

Хоча ця стратегія дозволила Росії досягти військових успіхів без ризику для своїх збройних сил, це також створює вибухову ситуацію.

Треновані солдати удачі, які отримують накази від олігарха – не від Кремля – відіграють центральну і непередбачувану роль у формуванні міжнародної політики Росії, наголошує Ніл Гоєр.

«Вагнер» також надає політичний захист Путіну. Однак сили ПВК - це не регулярна армія, вони виконують примхи свого керівника олігарха Євгена Пригожина, і позиція «Вагнера», зрештою, залежить від взаємин між Пригожиним, Путіним та іншими кремлівськими посадовцями.

Аналітик резюмує, що Росія й надалі використовуватиме приватні військові компанії - а з липня говорять ще про щонайменше одну під назвою «Патріот» - у внутрішній та зовнішній політиці.