Щоб збудити розум. Роман Безсмертний проведе у Кропивницькому дискусію «Якої ми хочемо України»

Перегляди: 3742

Реформи не потрібні, треба все робити наново.

Так вважає Роман Безсмертний, досвідчений політик і дипломат, який одним з перших заявив, що братиме участь у президентських виборах, повідомили CBN у його прес-службі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Безсмертний пропонує українцям разом обговорювати, вимальовувати спільне українське майбутнє на зустрічах-дискусіях «Якої ми хочемо України». Вони пройшли вже у більшості обласних центрів по всій Україні. 17 жовтня – Кропивницький.

Роман Безсмертний у політиці з 1994 року. Тоді він, простий сільський учитель, переміг на мажоритарному окрузі на Київщині. Як таких грошей на передвиборчу кампанію не було: фінансово допомогли однодумці, на кампанію витратили 120 доларів. Їх вистачило, аби оплачувати бензин для поїздок округом. Безсмертний їздив і говорив з людьми.

Те саме, власне, відбувається зараз. Хоч Безсмертний у політиці багато років, за ним не тягнеться шлейф ніяких корупційних скандалів, у нього немає бізнесу. Фінансово зустрічі забезпечуються за рахунок однодумців, представників середнього бізнесу.

Що вдалось накопичити за ці роки, так це досвід політичний і державний. Безсмертний був народним депутатом чотирьох скликань, віце-прем’єром, партійним очільником, послом, у 2015 - 2016 роках – учасник політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську. Знає зсередини, як влаштована державна машина. Ставить їй сьогодні невтішний діагноз: ця машина уже не їде, вона навіть не підлягає ремонту.

Лагодити то одне, то інше колесо, коли двигун вийшов з ладу – немає сенсу. Так само по-іншому називати державні структури, інститути, міністерства – не означає, що вони вмить почнуть працювати злагоджено і на користь кожної людини. Жителям Кропивницького це зрозуміло як нікому іншому: їхнє місто в різні часи було і Єлисаветградом, і Зінов’євськом, і Кіровоградом, але квітнути від зміни назви місто не починало.

Роман Безсмертний вважає, що сьогодні настав час перезасновувати державу. Державні інституції повинні працювати для людини. Зараз держава працює сама на себе, на забезпечення власного існування. Її головне завдання: як би ще зробити так, аби взяти більше грошей з простої людини. В цивілізованих країнах держава – це сервіс для громадянина.

Чому в Україні так не може бути? Безсмертний вважає, що може і мусить: потрібна лише політична воля влади.

Для таких змін потрібна шалена паперова робота: закони, підзаконні акти, та головне - нова Конституція. Роман Безсмертний, який, до речі, був одним з авторів чинної Конституції, вважає, що вона вже застаріла та не відповідає потребам часу та людей. Конституція 1996 року писалася заради існування держави, без не те щоб акценту, а бодай орієнтації на забезпечення прав людини. В центрі ж нового Основного Закону має бути громадянин та його інтереси.

Роман Безсмертний також виступає за:

1. Мир в Україні. Досягти його, принаймні зупинити фазу кровопролиття, - можна лише через прямі переговори з Кремлем.

2. Діалог з мирними українськими громадянами, які фактично залишилися в заручниках на тимчасово окупованих територіях. У держави зараз немає контакту з цими людьми, а без його встановлення повернення територій неможливе. Налагоджувати діалог потрібно через церкву.

3. Впровадження двопалатного парламенту. Це єдина модель, коли центр не тиснутиме на регіони, а вони не скаржитимуться, що Київ їх не чує.

4. Перспективу вступу України в НАТО.

Роман Безсмертний вважає, що потрібно розбудити українську інтелігенцію, лідерів думок на місцях. Адже саме вони робитимуть перетворення: кожний в своєму місті чи селі. І саме за цими активними людьми підуть всі інші.

Зустріч «Якої ми хочемо України» в Кропивницькому відбудеться 17 жовтня. Місце – Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького (вул. Архітектора Паученка, 4). Початок заходу – 12:00.

Формат зустрічі – дискусія. Кожен із гостей зможе ставити майбутньому кандидату в президенти свої запитання, а також висловлювати власні думки.