Одеська мерія розповіла кропивницьким журналістам про енергозбереження

Перегляди: 1422

Український освітній центр реформ спільно з Кіровоградським прес-клубом організував прес-тур до Одеської мерії, метою якого було ознайомлення представників мас-медіа з програмами та методами роботи південного органу місцевого самоврядування у напрямку енергозбереження.

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як стало відомо зі слів начальника відділу муніципального енергетичного розвитку комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси» Євгена Філіпова, ще 2015 року на базі комунального підприємства Одеси створили першу в Україні муніципальну енергетичну агенцію. Вона займається впровадженням енергоефективних технологій у бюджетних установах міста. Ця діяльність передбачає розробку інвестиційних програм у грантові заявки з метою залучення інвестиційних коштів до бюджетної сфери.

Так, замінили освітлення у спортивних залах кількох шкіл, у лікарнях, на вулицях. За рахунок економії частку коштів отримує міський бюджет, частку – інвестор. Цього року в 25 школах міста запрацювали індивідуальні теплові пункти з погодним регулюванням подачі теплоносія.

Але додатково на програми енергоефективності виділяються чималі кошти з міського бюджету, про що розповіла начальник відділу тарифної політики департаменту економічного розвитку Одеської міської ради Катерина Сербінова. Розроблені програми на суму 1 млрд 129 млн грн. на утеплення стін, заміну вікон і дверей у громадських будівлях та житлових будинках, модернізацію котельних і заміну тепломереж, навіть на встановлення «жироуловлювачів» у закладах харчування, результатом чого є переробка жиру на продукти, які можуть застосовуватися в побуті.

Що стосується «теплих кредитів», то міський бюджет Одеси компенсує юридичним особам (ОСББ та ЖБК) 30% тіла кредиту на встановлення пристроїв обліку та 20% - на енергоефективні матеріали, обладнання й роботи.

Кропивницькі журналісти також побували у Центрі енергоефективних технологій, який діє на базі Одеського державного політехнічного університету. Їх ознайомили зі зразками обладнання промислового виробництва і розробки викладачів та студентів вишу. Центр виконує роль навчальної лабораторії для студентів, у ньому також проводяться екскурсії для всіх охочих ознайомитися з сучасними технологіями у сфері енергозбереження.