У Кропивницькому розповіли, скільки податків платить щороку кожен житель міста

Перегляди: 1020

Сьогодні, 30 жовтня, у прес-центрі CBN презентували результати експертного дослідження, що дає відповідь на запитання «Яка ціна держави для кропивничан?»

Експерти зокрема розказали, скільки сплачує кожен житель Кіровоградської області за послуги держави у вигляді податків, яку частину реального доходу громадянина складають податки, та як розподіляються сплачені кошти.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У 2018 році ця сума буде складати понад 53 тисячі гривень. Це ми розраховували з середньомісячного доходу, коли "чистими" на руки отримує працівник 5 тисяч 842 гривні. Тобто, половину заробленого жителі Кіровоградщини віддадуть державі», - сказав експерт ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна Микола Малуха.

Своїм дослідженням активісти хотіли розвінчати міф, що є так звані державні гроші. 73% бюджету України формується за рахунок коштів платників податків – фізичних осіб.

«Коли людина отримала 5 тисяч 800, вона вже сплатила державі 40% податку - на доходи фізичних осіб, військовий збір і соціальний внесок. Решта грошей – це оплата товарів, послуг, в тому числі комунальних. Так виходить, що половину зароблена людина віддає державі», - додав експерт.

Розраховуючись за товари та послуги, пенсіонери за рік сплачують 5 тисяч 241 гривню податків.

Левова частина податків громадян, які працюють, іде на пенсійний фонд, друга стаття за розміром – освіта, потім – медицина, соцзахист (сюди входять субсидії).