На Кіровоградщині поки жодна парафія не перейшла з УПЦ в ПЦУ

Перегляди: 1216

В Україні вже є приклади переходу парафій з УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України, але в області такий крок ще ніхто не зробив.

Причини цього на прес-конференції в прес-центрі CBN сьогодні, 15 січня, назвав єпископ Кропивницький й Голованівський Марк, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

По-перше, до кінця не зрозуміло, за допомогою якого механізму громада має зробити подібний крок. Юридично це дуже непросто. За словами владики Марка, найпростіший спосіб переходу - якщо хоче перейти в іншу конфесію єпископ з єпархією. Найважче це зробити громаді. Перш за все через те, що в Україні немає фіксованого членства в громаді.

«З одного боку, законодавство дозволяє змінити парафію, з іншого - втілити це дуже непросто, - зізнався владика, але додав, що це можливо. - Якщо священикам ще до отримання Томосу вдавалося переходити в автокефальну церкву чи в Київський патріархат, візьміть Голованівськ, Бобринець, Новоархангельськ, тим більше це можна зробити зараз».

Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк зазначив, що від народних обранців чекають законодавчих змін, які полегшать громадам зробити перехід від однієї конфесії в іншу.