Диспетчерські служби та безкоштовна діагностика: кардинальні зміни в медицині у 2019 році

Перегляди: 839

132 млрд грн витратять на охорону здоров’я в Україні цього року. Це на 15 млрд грн більше, ніж у 2018 році. Додаткові кошти спрямують на продовження трансформації медицини в Україні. Вже у 2019 Уряд планує продовжити торішні та впровадити нові програми в охороні здоров’я. На українців чекає п’ять докорінних змін.

«Наша скоординована робота має полягати в єдиному: якість медицини має бути змінена, умови роботи лікарів, зарплати мають бути змінені. Ми продовжуємо змінювати принцип роботи медичної системи. Запроваджені нами зміни в системі охорони здоров'я вже мають позитивні результати і для лікарів, і для пацієнтів. В наступному році ми продовжуємо будувати кардіоцентри. Успішна програма «Доступні ліки» стане ще зручнішою для пацієнта. Особливу увагу ми приділимо розвитку екстреної медичної допомоги», - поінформував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

 Перша зміна - безкоштовна діагностика

2 млрд грн Урядом заплановано витратити на реалізацію програми «Безкоштовна діагностика». Вона почне діяти з другої половини 2019 року. Це 80% потреби пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, найбільш необхідні безоплатні дослідження і аналізи, консультації вузькопрофільних спеціалістів. За направленням сімейного лікаря, терапевта і педіатра пацієнти зможуть проходити такі обстеження як рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця та інші безоплатно у будь-якому медзакладі, який уклав договір з Нацслужбою здоров’я. Таким чином, на нову модель фінансування почнуть переходити поліклініки, які є закладами спеціалізованої амбулаторної допомоги.

Пацієнт сам обиратиме, в якому саме медзакладі проходити діагностику чи здавати аналізи. Головне — заклад має брати участь у програмі «Безкоштовна діагностика», підписавши договір із Національною службою здоров’я.

Друга зміна – зявляться диспетчерські служби

У 2019 році в регіонах України, в тому числі і на Кіровоградщині, мають запрацювати оновлені диспетчерські служби. Запровадження об’єднаних диспетчерських служб означає, що кожен українець зможе зателефонувати на єдиний номер 103 і бути впевненим, що за необхідності до нього буде направлена найближча машина швидкої допомоги – навіть якщо вона буде з іншого району. Будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати.

                             Третя зміна – сучасні спеціалізовані лікарні

У 2019 році продовжиться робота над тим, аби медзаклади України були оснащені сучасним медичним обладнанням. Зокрема, уже у січні цього року три медичні заклади Кіровоградищини отримали сучасну техніку. В обласну лікарню придбали обладнання для ендоскопічного відділення, що підвищує мобільність лікарів. У перинатальному центрі з’явились тахографи, що вчасно виявляють патології плоду. А кардіодиспансер отримав ще один тахограф.

Нагадаємо, розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії Уряд розпочав з 2017 року. Щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їх оснащення. За допомогою цього обладнання буде врятовано життя тисячам людей, що страждають на серцево-судинні захворювання. За три роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні. Кожна людина зможе отримати там допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

Четверта зміна – декларації із сімейним лікарем

Кожен другий українець вже обрав собі лікаря, якому довіряє і до якого може звернутися з будь-якими проблемами зі здоров’ям або дізнатися, як вести здоровий спосіб життя і не хворіти. Ті, хто не встиг, зможуть це зробити цього року. Обрати лікаря собі та всій родині можна  без жодних прив’язок до місця проживання чи «прописки». Ми підписуємо зі своїм лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить саме за нас гроші медзакладу, де цей лікар працює. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Гроші пішли за пацієнтами до амбулаторій сімейної медицини, і заклади, що приєднались до реформи, вже отримали збільшене фінансування від держави.

Змінилась ситуація і для самих лікарів – вони почали отримувати гідну зарплату за свою роботу. «Коштів у нас стало більше. І ми можемо дозволити підвищити зарплатню лікарю із 5-9 до 15 тисяч гривень» - зазначає головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Компаніївської районної ради Євгеній Ткаченко.

Лікар, в якого багато пацієнтів, отримує більший дохід. Тож він зацікавлений в тому, щоб ви залишались його пацієнтом, а значить надаватиме більш якісну медичну допомогу.

            Зміна п’ята – доступні ліки

Цього року Уряд продовжить реалізацію програми «Доступні ліки». Її запроваджено у 2017 році, аби люди з хронічними захворюваннями могли їх отримати в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою. Нині 6,6 млн людей регулярно отримують доступні ліки. Це понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу, 59 з них – безкоштовні.

Уряд працює над тим, щоб розширити перелік таких ліків та максимально спростити процес їх отримання. З квітня 2019 року їх виписуватимуть за електронним рецептом, що дозволить отримати ліки навіть в аптеці іншої області.

Це лише початок, каже Глава Уряду Володимир Гройсман. Попореду ще багато змін. «Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим»,- зазначає Прем’єр-міністр України Володимира Гройсман.