У Кропивницькому триває виставка робіт художника-земляка Юрія Іващенка (ФОТО)

Перегляди: 1355

До 90-річчя від дня народження художника і педагога, людини, яка понад чверть століття очолювала дитячу художню школу, Юрія Іващенка в обласному художньому музеї відкрилася експозиція «Щедрість душі».

Як розповіла CBN науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею Леся Нестройна, про Юрія Іващенка згадують, як про задумливу, небагатослівну, скромну людину.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Юрій Семенович був дуже закритою людиною. Я спілкувалася з його учнями. Зараз вони члени Національної спілки художників України. Це і Володимир Плітін, і Валерій Давидов, й Ігор Смичек. Крім того, поруч зі мною живе його племінник Олександр Іващенко, з яким ми дуже гарно спілкуємося. У Юрія Семеновича було дванадцять братів і сестер! Усі вони пережили Голодомор, усі вивчилися, проте художником став лише Юрій Семенович», - розповіла Леся Нестройна.

За її словами, Юрій Іващенко майже з нуля зводив дитячу художню школу: «Так як він ще у 14 років пішов працювати столяром, він мав золоті руки: не тільки чудово малював, а ще робив парти, лавки та інші речі».

Крім образотворчого мистецтва, серйозним захопленням в житті Іващенка були шахи. В фондовому зібранні художнього музею зберігається його картина «Портрет гросмейстера А. Карпова».

«Він дуже любив Карпова, постійно слідкував за його кар'єрою», - сказала Леся Нестройна.

Картину музею подарувала дружина художника Людмила Леонідівна. Як розповідали учні митця, «між ними була неземна любов».

Крім картини «Портрет гросмейстера А. Карпова», в експозиції «Щедрість душі» представлені роботи «Колгоспне стадо» та «Онуфріївський парк».

«Ці роботи характеризують творчу манеру митця, передають тонке відчуття світу і кольору, любов до рідної землі. Вони передають закоханість художника в природу», - зазначила науковий співробітник музею.

Лара Гуріна, CBN