Яриніч: жоден студент не заплатить за навчання двічі

Перегляди: 1008

Незважаючи на перспективу мирного вирішення конфлікту, який виник у Донецькому медуніверситеті, справа повинна потрапити до суду.

На цьому сьогодні, 6 березня, на прес-конференції наголосив народний депутат, член Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я Костянтин Яриніч, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Яриніч зазначив, що конфлікт поставив під сумнів існування самого університету. Відрахування 850 іноземців унеможливлювало навчання і українських студентів, адже частина коштів, які сплачували іноземці, йдуть на оплату навчання 500 наших майбутніх лікарів.

«Мета організації університету якраз і полягала в тому, щоб наші студенти згодом стали лікарями і залишились на Кіровоградщині. У нас велика з цим є проблема», - нагадав Костянтин Яриніч.

За його словами, фірма-контрактер «Українські освітні послуги» обіцяла до 15 березня перерахувати університету усі кошти за навчання студентів. А це півтора мільйона доларів США, про сплату яких студенти мають відповідні документи.

Студенти звернулись до МОЗу, міністерства освіти, в Адміністрацію Президента, щодо вирішення проблеми. Костянтин Яриніч мав розмову з цього приводу з президентом Петром Порошенком.

В Міністерстві охорони здоров'я вважають, що кращим виходом було б, щоб студенти мали двосторонні контракти з університетом, аби напряму платити за навчання. А інший договір - на супровід - вже укладали з фірмою-контрактером.

Подальші дії нардеп бачить такими: навчальний заклад отримує усі гроші від агенції, студенти, університет, фірма-контрактер розривають старі контракти та укладають нові.

Почати вирішили з аудиту усіх документів.

«Вийшов наказ ректора щодо проведення такого аудиту, з чого я радію, тому що з аудиту повинно все початися. Виділена кімната 130 в університеті для того, щоб ми проводили таку звірку», - розповів подробиці нардеп.

За його словами, в аудиті прийматимуть участь студент, представники вишу, фірми-контрактера і нардеп з адвокатами для того, щоб контролювати процес.

Аудит обіцяють розпочати 9 березня. Триматиме він до двох тижнів.

Костянтин Яриніч заявив, що захищатиме кожного студента, щоб ніхто з них не заплатив кошти двічі.