Віталій Скоцик: «Держава Україна є, але вона не йде туди, куди б нам всім хотілося»

Перегляди: 954

Михайло Ярошенко

Україні потрібен не президент-месія, а прагматик-управлінець. Держава конче потребує зміни системи управління від гегемонії однієї людини до справжнього народовладдя, вважає кандидат у президенти, лідер громадського руху «Аграрна платформа» Віталій Скоцик.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Завітавши на Кіровоградщину, політик зустрівся з представниками малого і середнього бізнесу, людьми, які працюють на землі.

Завдання для президента

На переконання Віталія Скоцика, новообраний президент невідкладно повинен зробити такі кроки.

Перший - ініціювати закон про референдуми, загальнонаціональний і місцеві референдуми: «Це той інструмент, який дійсно дає можливість врегульовувати місцеві й загальнонаціональні питання. Для нас конче необхідно змінити систему управління державою, відійшовши від державних адміністрацій і гегемона-президента до справжнього народовладдя. Для цього потрібно внести зміни до Конституції, які можна зробити на основі ініціативи президента».

Другим обов'язковим кроком політик вважає зміну системи виборів ще до наступних парламентських виборів. «З тієї паперової, яка коштує величезні гроші для нашої держави, на електронну систему голосування. Це дає два великих пріоритети: ми економимо більше двох мільярдів гривень на вибори та не створюємо той хаос з виборчими комісіями, і ми даємо нашим людям, яких дуже багато сьогодні за кордоном, проголосувати і віддати свій голос за того, кого вони підтримують», - говорить кандидат у президенти.

Третім, що найшвидше потрібно зробити після обрання, Віталій Скоцик вважає заміну тих, хто сьогодні керує силовими структурами і входить до складу Конституційного суду за президентською квотою, а також представників президента у Верховній Раді.

Політик наголосив на важливості переходу від президентських виборів до парламентських, тому що левова частина законодавчих ініціатив саме у парламенту: «Для мене важливо продовжити ту роботу, яку ми розпочали у 2014 році. Ми вибудовували партію (Аграрну партію. - Ред.) як інструмент не виборів, а інструмент самоорганізації суспільства. Нам це цілком вдалося - ми стали третьою політичною силою на місцевих виборах і займали цю позицію протягом трьох років. На жаль, влада зробила все, щоб вибити дану політичну силу з реальної політичної конкуренції. Але під час президентської кампанії я ще раз пересвідчився, що партія - це не папери, партія - це люди. І мої зустрічі на Кіровоградщині є підтвердженням цього: у нас немає паперів, але є прекрасна команда».

Теперішнім своїм завданням лідер громадського руху бачить переформатування команди у політичний інструмент, аби незалежно від результатів президентських виборів взяти участь у парламентській кампанії і виграти її.

«Я щиро вважаю, що нам потрібно змінити систему управління державою, і наступний президент не може бути месією. Це не вибори 2004 року, коли на Віктора Андрійовича всі молилися, як на месію, який прийде і зробить чудесні речі. Наступний президент повинен бути прагматиком-управлінцем, який виконає необхідні дії, аби країна запрацювала», - каже політик.

Україна йому нагадує хороший годинник, складений майстрами: «Він ішов, він нормально рахував секунди, хвилини, години, дні, тижні, місяці, але склалося таке враження, що за 27 років хтось відкрив корпус, розібрав механізм, а потом склав його так, що він начебто іде, але не рахує. Тобто є держава Україна, але вона не йде туди, куди б нам всім хотілося».

Тому й потрібен президент-прагматик, який складе той механізм. Віталій Скоцик розповів систему народовладдя, яка, на його думку, повинна з'явитися в Україні.

Як народ управлятиме державою

Має бути громада на основі району, що вже є сьогодні (але треба провести перепис населення та паспортизацію населених пунктів), і має бути місто-громада, як Кропивницький.

Не має бути ніяких державних адміністрацій. В районі функціонує районна рада, а в ній - виконавчий комітет. Голова районної ради є й головою виконкому. Виконком складається з управ, які керуватимуть поточними справами: освітою, культурою, сільським господарством - «всім тим, що наповнює життя людей».

Має з'явитися місцевий мировий суд, як було колись в Україні, де мирові судді розглядають усі господарські питання, що підлягають рішенню на місці. Наприклад, щодо рейдерських захоплень. Підпорядковується громаді й поліція, як це робиться у Канаді, Франції чи США.

Віталій Скоцик вважає, що місцева громада повинна відповідати за збір податків: «Не якийсь каральний орган, а саме громада. Вона знає, хто як живе на місці. Всі повинні платити справедливі податки».

У виконавчому комітеті району повинен бути секретар, який разом з головою ради підписує всі рішення, які приймають депутати і виконком.

В області не повинно бути обласної адміністрації - має бути обласна рада, або обласний сенат, у який обираються депутати від районів і від міст-громад. Там також є виконком і управи, за аналогією з районом.

Голова обласної ради чи сенату підпорядковується сенату у верхній палаті парламенту.

На найвищому рівні повинні бути дві палати парламенту: нижня - палата представників із 125 депутатів, і верхня - сенат. Сенат, у свою чергу, складається з чотирьох підпалат, до яких входять 80 людей. У підпалату старійшин - усі колишні президенти і моральні авторитети держави. Вона відповідає за зовнішню політику та безпеку країни. Голова Служби безпеки підпорядковується не президенту, а саме палаті старійшин.

Підпалаті економічного розвитку підпорядковується НБУ, а у голови Нацбанку є право дорадчого голосу. Раді місцевого самоврядування підпорядковуються голови або сенатори обласних рад. Наукова дума поєднує в собі науку й освіту, «тому що без науки і освіти держава існувати не може».

Прем'єр-міністром країни стає лідер партії, яка виграє парламентські перегони. Він створює кабінет міністрів і розробляє план на рік: скільки має бути нових робочих місць, який має бути статок населення, яка має бути система охорони здоров'я, освіти тощо. Через рік треба відзвітувати перед парламентом, чи досягнуті результати. Тоді - або продовження роботи, або відставка.

У нижній палаті кількість комітетів повинна відповідати кількості обласних та районних управ: «Тоді знизу до верху буде зрозуміло на представницькому і законодавчому рівнях, як працюють освіта, культура, медицина, сільське господарство, машинобудування і так далі».

Міністр кабінету міністрів, або державний секретар, разом з прем'єром підпорядковується верхній палаті парламенту. Така вертикаль управління державою унеможливлює, на думку Віталія Скоцика, узурпацію влади і створення підґрунтя для корупції, яка буяє на сьогоднішній день.

Хто вирішить долю країни

Весь період президентської кампанії Віталій Скоцик звертався до людей, до виборців, адже саме вони вирішують подальшу долю держави: до 31 березня ще є час, щоб проаналізувати програми і виступи тих людей, які беруть участь у президентській кампанії. Не тільки те, що транслюється на центральних каналах.

«Приділіть час. Ми сьогодні не в тій ситуації, коли можемо обрати щось аби не гірше, чи щось трошки краще. Ми тонемо, і нам потрібні сьогодні швидкі кардинальні зміни. Це ваша доля і доля всієї країни», - говорить Скоцик.