У Кропивницькому презентували благодійну виставку «Повернення додому» (ФОТО)

Перегляди: 1608

В обласному художньому музеї Кропивницького сьогодні, 2 травня, відкрили благодійну виставку «Повернення додому», повідомляє кореспондент CBN.

В експозиції - світлини українських моряків, інсталяції та 24 картини, створені художниками з усієї України. Творили їх митці, узявши на основу картину Беати Куркуль «Маленький кораблик, повертайся додому».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Виставка побувала у Києві, Дніпрі, Одесі, Кременчуці, а за ініціативи матері Романа Мокряка приїхала у Кропивницький.

Також на відкритті відвідувачі переглянули відеоролик «Хронологія подій 25.11.2018».

Нагадаємо, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і двом катерам – «Бердянськ» і «Нікополь». Командиром броньованого артилерійського катеру українських ВМС «Бердянськ» є уродженець Кропивницького району лейтенанта ВМС ЗСУ Роман Мокряк.

Під час зіткнення біля півострова катер Мокряка вразили росіяни. Снаряд пробив броню рубки, але не розірвався. Майже вся команда «Бердянська» отримала поранення, і катер не зміг чинити опір. У цих умовах командир був змушений лягти в дрейф і здатися.

«Ніхто не очікував, що росіяни відкриють вогонь на поразку, адже наші вже йшли з протоки. Удар був нанесений підло, в спину. Крім того, катера не могли кинути буксир. Ось і сталося те, що сталося», – розповіло джерело в командуванні ВМСУ.

Після тарану російським «Доном» буксира А947 останній розвивав швидкість не більше 6 вузлів. «Гюрзи» легко могли втекти від переслідування, але залишилися супроводжувати «Яни Капу», тому всі зазнали нападу.

Фахівці підтвердили, що «Бердянськ» вразили з шестиствольної автоматичної артилерійської установки АК-630. Броня такого класу катерів не витримує прямих влучень цієї артсистеми.

Також серед 24 моряків, що знаходяться у російському полоні, уродженець Кіровоградської області матрос ВМС ЗС України Андрій Артеменко.

Виставка триватиме до 8 травня 2019 року.

Фото Григорія Зуба, CBN