На Кіровоградщині планують залучити якомога більше дітей до інклюзивної освіти

Перегляди: 613

Як в області створюють належні умови навчання та реабілітації дітей з особливими освітніми потребами, обговорювали сьогодні, 23 травня, на засіданні обласного комітету доступності осіб з інвалідністю під головуванням першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, передає кореспондент CBN.

Як розповіла заступник начальника обласного управління освіти, науки, молоді та спорту Лідія Шатна, на Кіровоградщині 1154 дітей з особливими освітніми потребами охоплені навчанням у закладах загальної середньої освіти, з них 632 навчається за інклюзивною формою навчання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В області працюють 22 інклюзивно-ресурсні центри: п'ять у містах обласного значення, 13 – у районах, ще чотири - в ОТГ. А там, де їх не створюватимуть, послуги надають фахівці центрів, які розташовані найближче.

За словами Шатної, реабілітацією дітей займаються дефектологи, логопеди, психологи. Їх готують у Центральноукраїнському державному педуніверситеті. В обласному інституті післядипломної педагогічної освіти теж створили ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти, який проводить з педагогами курси, лекції, семінари, тренінги з питань сучасних підходів до формування ключових компетентностей учнів з особливими освітніми потребами тощо.

«У 2015 році в області лише 30 учнів навчались на інклюзивній формі навчання. Зараз ми маємо 632. Тобто 600 дітей вийшли з чотирьох стін і знаходяться зараз у дитячих колективах. Для них ми створюємо всі умови, щоб можна було себе почувати і комфортно, і безпечно», - наголосив Сергій Коваленко.

Він доручив соціалізувати якомога більше дітей з особливими освітніми потребами.