У Кропивницькому готують до запуску масштабний проект з дегазацiї полiгону вiдходiв (ФОТО)

Перегляди: 707

Облаштування системи дегазацiї на полiгонi твердих побутових вiдходiв у Кропивницькому перебуває на завершальнiй стадiї.

Про це CBN поiнформували в мiськiй радi.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Реалiзацiя програми дегазацiї полiгону дасть вiдчутний результат вiдразу у декiлькох напрямках: покращиться загальна екологiчна ситуацiя у мiстi через вiдсутнiсть викидiв метану у повiтря, лiквiдується загроза самопiдпалу смiттєзвалища, жителi Завадiвки i Кущiвки почуватимуться комфортнiше через вiдсутнiсть неприємних запахiв з територiї полiгону.

Компанiя «Екостайл» бiльше двох рокiв займалася пошуком iнвесторiв i партнерiв для реалiзацiї проекту дегазацiї полiгону в Кропивницькому. У пiдсумку, з двох iноземних компанiй, якi погодились iнвестувати в дегазацiю полiгону, обрали українську компанiю «ЛНК».

Загальна вартiсть проекту становить близько 1,9 млн євро. На сьогоднi Кропивницький входить в десятку мiст України, де полiгон для переробки та захоронення твердих побутових вiдходiв обладнали системою дегазацiї.

Метан, який вiд 30 до 60% входить до складу бiогазу полiгону твердих побутових вiдходiв, є одним iз шести найнебезпечнiших газiв для порушення озонового шару та виникнення парникового ефекту. Бiогаз, до складу якого входить метан, дозволяє виробляти електроенергiю, яку можна використати на користь людей.

Дiлянку пiд будiвництво системи дегазацiї полiгону ТОВ «Екостайл» видiлили минулого року в оренду ТОВ «ЛНК». Попередня встановлена потужнiсть електростанцiї – 635 кВт. За рiк вона дозволяє виробити до 5080 тис кВт/год. Цього достатньо для забезпечення потреб 1400 осiб електроенергiєю протягом року.

Офiцiйний запуск установки з дегазацiї полiгону планують вже в серединi липня. На сьогоднi завершили усi основнi види будiвельно-монтажних робiт, вiдбулися пуско-налагоджувальнi процеси. Орiєнтовно через мiсяць, пiсля отримання остаточних дозвiльних документiв, цi установки повноцiнно запрацюють.