Гройсман пропонує закріпити статус ОТГ за малими містами окремим законом

Перегляди: 1503

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціював розробку проекту закону, який дозволить закріпити за малими містами і містами районного значення статус об’єднаних територіальних громад. Це дасть цим територіям такі ж можливості для розвитку, які сьогодні вже мають спроможні громади. А це, перш за все, фінансовий ресурс та адміністративні повноваження.

«Є необхідність підтримки малих міст – районних центрів і міст районного значення, що не мають суттєвої підтримки, яка їм потрібна. Ми ініціюємо закон, який дасть можливість невеликим містам дати статус об’єднаних територіальних громад. Це дасть їм незалежність від районів і забезпечить можливість до моменту остаточного об’єднання почати вирішувати проблеми людей»,  – сказав Володимир Гройсман.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Так, Прем’єр-міністр дав доручення Мінрегіону та Мінфіну розробити механізми цільової підтримки малих міст і міст районного значення з державного бюджету. Для підтримки Кабінет міністрів планує виділити маленьким містам та районним центрам близько трьох млрд грн. Фінансові можливості дозволять проводити якісні зміни у своїй громаді, які дозволили Україні вийти на новий етап розвитку і які вже високо оцінили міжнародні партнери та експерти.

«Децентралізація – це фундаментальна зміна країни, яку провів Уряд», - заначив член Наглядової ради YES, екс-прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт.

Та й у самих громадах, які захотіти об’єднати свої сили, помітні якісні покращення: почали відбудовуватись дитячі садочки, школи, котельні, у селах з’явилися нові дороги, у громадах розвивається бізнес.

Про фундаментальні зміни найкраще говорять цифри. Так, з початку впровадження реформи місцеві бюджети зросли з 70 млрд грн до майже 270 млрд грн, а у власність громад передали 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення. Ще у 2014 році автор та ініціатор  реформи децентралізації Володимир Гройсман запевняв, що без розвитку місцевого самоврядування забюрократизована державна машина буде не сприяти, а гальмувати розвиток держави. Прем’єр наголошує, що основна ідея децентралізації в тому, щоб люди самі вирішували в якому напрямку їм розвиватися, куди витрачати кошти і хто буде керівником громади.

«Що таке об’єднані громади? Це громади, які мають в п’ять-сім  разів більші бюджети. Громади, які можуть давати якісні послуги кожному. Зараз тільки 70% українців користуються перевагами децентралізації. І там є лідерство і відповідальність», – сказав Володимир Гройсман.

Наступний крок – долучати людей до розпорядження цими ресурсами, аби люди впливали на розвиток громад. І сьогодні, щоб всі українці змогли скористатися перевагами децентралізації, щоб громадою керували не політики-популісти та місцеві чиновники, які бояться втратити владу і контроль над ресурсами, її треба захистити і завершити. Для цього Володимир Гройсман пропонує внести зміни до Конституції.

«Сьогодні наш обов'язок - це зробити ті зміни, які відбулись, незворотними, захистити децентралізацію, побудувати повноцінну систему місцевого самоврядування в Україні. Саме тому необхідно закріпити децентралізацію в Основному Законі України - в Конституції» - зазначає Прем’єр.

Це дозволить залишати гроші на місцях, зменшити  бюрократичне вирішення потреб жителів громади, дасть поштовх до економічного розвитку. Для цього Гройсман пропонує ліквідувати районні і обласні адміністрації і передати владу обраним радам, а не чиновникам, яких призначають «згори».

«Проект буде передбачати створення виконкомів на місцях і повсюдність місцевого самоврядування», - додав глава Уряду.

Так, Гройсман вже виніс на обговорення Уряду рішення про скорочення на 50% держадміністрацій і передачу права призначення керівників людям на місцях вже з наступного року. Особливо там, де в районах на 100% сформовані об’єднані громади. Однак це не торкнеться підрозділів соціального захисту і областей, де діють військово-цивільні адміністрації. Пропонується що наступний Парламент має забрати право у Президента та Уряду призначати керівників і віддати це право людям на місцях, в громадах.

«Знаю, що це довгоочікуване рішення. Це дозволить тим районам, де вже функціонують повноцінні громади, жити за новими стандартами і управлятися тими людьми, яких люди на місцях знають. Я не хочу призначати людей на місця, бо я їх не знаю, – сказав Володимир Гройсман. – Але я залишаюся партнером громад і готовий захищати їхні інтереси».

Глава Уряду впевнений, що прийняти всі потрібні рішення можна вже найближчим часом – навіть до виборів.

«Вибори – це можливості. Їх треба використати, аби змінювати систему, - сказав Володимир Гройсман. - Діючий склад Парламенту може зробити низку правильних, системних кроків і закласти фундамент необхідних змін на найближчі п’ять років».

Наразі подані пропозиції вивчають і обговорюють експерти.