У Кропивницькому презентували «Фотолітопис Василя Ковпака» (ФОТО)

Перегляди: 1696

У галереї «Єлисаветград» вчора, 21 червня, відбулася презентація книги «Фотолітопис Василя Ковпака», повідомляє кореспондент CBN.

Усе своє життя Василь Ксенофонтович працював фотокореспондентом обласних газет. Протягом 30 років минулого століття він фіксував життя земляків у різних куточках області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Збереженням та обробкою його творчої спадщини три роки тому зайнялася команда ентузіастів з галереї.

За словами власника галереї «Єлисаветград» Миколи Цуканова, у 2016 році в місцевій пресі з’явився заклик врятувати архів Ковпака, і вони на нього відгукнулися. За його ініціативою в області заснували премію імені Ковпака, яку вручають кращим фотографам міста. Першим її отримав фотокор «Народного слова» Ігор Демчук.

За цей час у галереї оцифрували десять тисяч світлин. Попереду робота над приблизно таким самим об’ємом негативів.

Важливий доробок - створення книги «Фотолітопис Василя Ковпака». Її надрукували тиражем у 300 примірників, які надійдуть у бібліотеки міст та районів області. Негативи зберігатимуться в Державному архіві області.

Як зізнався син митця Василь Ковпак, він не очікував такої уваги до творчості та життя батька і дуже вдячний за величезну роботу, яку зробили в галереї.

На захід завітало багато людей, які свого часу працювали з Василем Ксенофонтовичем. Так, народна артистка України Антоніна Червінська розповіла про її перше фото, яке зробив Василь Ковпак під час співпраці з заслуженим ансамблем народного танцю України «Ятрань». Світлина є у книзі.

Ознайомитися з архівом фотокореспондента можна на сайті галереї «Єлисаветград».