Уряд встановив граничні тарифи на тепло: кропивничани платитимуть менше

Перегляди: 956

Кабінет Міністрів України запроваджує граничну ціну за опалення на рівні 1400 гривень за гігакалорію за наявності лічильника і 35 гривень за квадратний метр – без лічильника.

Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Граничні тарифи на житлово-комунальні послуги для українців почнуть діяти вже з нового опалювального сезону 2019-2020 років. За словами глави уряду Володимира Гройсмана, це рішення унеможливить необґрунтований ріст вартості тепла у багатоквартирних будинках у великих містах.

«Є великі платежі, які людям тяжко сплачувати - за тепло і гарячу воду. Я задаю собі запитання, чому в одних містах ціна тепла за гігакалорію 2000 гривень, а в інших – 1300? Ця різниця є необ'єктивною і неадекватною. Ціни на газ і електроенергію в країні однакові, зарплати в галузі приблизно однакові, але тарифи різні. Уряд ухвалив рішення на підставі проведених економічних розрахунків і встановив: рахунки не можуть бути вищі за 1400 гривень за гігакалорію», - заявив прем’єр-міністр та лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман.

Глава уряду зазначив, що різниця в тарифах на опалення в різних містах України неадекватна. При майже однаковій ціні на газ у всіх регіонах країни, тарифи на опалення різняться вдвічі й більше. Так, у Кропивницькому один з найвищих тарифів на послуги з теплопостачання - 2129,08 гривні за гігакалорію. Попереду лише Сміла (2337,72 гривні). Скаржитися на необґрунтовані тарифи споживачу нема кому, адже їх встановлює теплокомуненерго, яке є фактичним монополістом.

«Ми обмежимо ціни на тепло до економічно обґрунтованих, але не завищених. Визначаємо середньозважену ціну, вона точно буде нижча, ніж у багатьох містах зараз. Людина переплачує за безгосподарність чиновника. Моє завдання зараз, щоб люди не платили за завищеними цінами на тепло», - зазначив Володимир Гройсман.

За словами прем’єр-міністра, зараз є всі можливості дати людині чесну платіжку. І відповідають за це конкретні міський голова і ТКЕ. Так, відповідно до урядового рішення, з початку опалювального сезону діятимуть такі тарифи з постачання теплової енергії:

• з лічильником - 1400 грн за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ);

• без лічильника - 35,21 грн за 1 кв. м (з урахуванням ПДВ).

Міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що таке рішення призведе до зниження тарифу на тепло в середньому по Україні на 14%. Якщо раніше у Кропивницькому за опалення квартири площею 36,8 кв. м без приладів обліку доводилось платити 2096,5 грн, то тепер споживач заплатить 1295,73 грн. А це - економія майже на 40%.

«Уряд виконує свою пряму функцію державного цінового регулювання і захисту прав споживачів – мільйонів українців, які не мають бути жертвами маніпуляцій місцевої "комунальної мафії"», – зауважив Павло Петренко.

Також Кабінет Міністрів, за ініціативи Володимира Гройсмана, прийняв постанову для врегулювання ціни на гарячу воду по всій Україні. Після прийняття документа максимальний тариф для населення становить 83,66 гривні за кубометр гарячої води для осель з рушникосушарками та 75,74 гривні за 1 кубічний метр – у разі відсутності сушарок.

Володимир Гройсман зазначив, що місцева влада має інвестувати в модернізацію котельних. Він нагадав, що в результаті реформи децентралізації місцеві бюджети зросли в 4 рази. Тож гроші на це є.

«Сьогодні є колосальні фінансові ресурси місцевого самоврядування. Але чомусь пішов тренд на піар – плиточку покласти, фонтан встановити. Я це підтримую. Але кому потрібен фонтан, якщо води немає! – сказав Володимир Гройсман. – А ТКЕ тим часом написало 1800 грн за Гкал або 2000 грн, отримує надприбутки, а люди вимушені платити! Причому платити не уряду, а місцевим структурам!»

Аби об’єктивно оцінити вартість тепла і води, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в рамках програми «Чесна платіжка» дав доручення Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ та Державній аудиторській службі провести аудит кожного теплокомуненерго. А в подальшому моніторинг проводити щомісяця.

«Проведіть аудит, і потім кожен чиновник хай виходить на трибуну і говорить, що у нього все обґрунтовано, що немає втрат і ніхто не виводить гроші в офшори, – сказав Володимир Гройсман. – Аудит і контроль, будемо обговорювати. Але залишати ситуацію такою, що люди у безвиході і платять, не можна. Треба дбати про людей – в першу чергу!»

Також голова уряду наголосив, що в рамках цієї програми будуть оприлюднені всі власники ТКЕ, аби люди знали «місцевих комунальних баронів, що наживаються на споживачах». За словами Павла Петренка, раніше «місцеві князьки» все списували на уряд, в той час як самі накручували споживачам надумані ціни за тепло і гарячу воду. Тепер так не буде.

«Ми оприлюднимо таку фактично "дошку ганьби" місцевих комунальних баронів з конкретними власниками, щоб і українці, і правоохоронні органи почали здійснювати фактично контроль і розслідування по цих конкретних оборудках», – зазначив Петренко.