У лабораторії водоканалу пояснили, як кропивничани можуть перевірити якість води

Перегляди: 1022

Для того, аби зробити аналіз води, потрібно прийти до лабораторії водопостачання у Кропивницькому за адресою вулиця Соборна, 19а, й принести півтора-два літри, але набирати її потрібно обов’язково у чисту пляшку, наприклад з-під мінеральної води.

Про це CBN поінформували в прес-службі ОКВП «Дніпро – Кіровоград».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Якщо людина замовила хімічний аналіз, то така тара підійде, але якщо потрібен бактеріологічний аналіз – на кишкову паличку, то потрібно попередньо взяти в лабораторії спеціальну пляшку.

При здачі води на аналіз замовник – фізична особа повинен пред’явити паспорт та ідентифікаційний код. Якщо юридична – реквізити фірми чи підприємства. Далі в лабораторії укладають договір, виписують рахунок. Після його оплати аналіз проводиться протягом двох діб. В результаті тут видають акт виконаних робіт та протокол з підписом та печаткою. При необхідності в лабораторії роз’яснять результат по кожному пункту – де які відхилення від норми та що вони означають.

Скорочений хімічний аналіз проводиться за 11 показниками. Це в разі, якщо потрібно з’ясувати, чи придатна вода для вживання. Якщо потрібен більш розширений – показників уже 19.

Особливу увагу слід звертати на такі показники, як нітрати та нітрити, на всю групу азоту, тому що це – перший показник забруднення. Якщо є нітрати – це свідчить про те, що неподалік на поля вносили добрива. Нітрити ж говорять про те, що є забруднення самої води.

У літній період частішають скарги споживачів і на якість водопровідної води. Це пов’язано із сезонним цвітінням водорості у Дніпрі, звідки відбувається водозабір.

«Так, зараз у води може бути присутній злегка такий річковий запах. Це пов’язане лише з тим, що "цвіте" Дніпро, Кременчуцьке водосховище. Але при цьому абсолютно всі показники води – в нормі та відповідають вимогам ДержСанПіНу. Так, в цей період на підприємстві проводять невелике додаткове хлорування, але ж ви розумієте – багато хлору теж не можна. Від його надлишку може погіршитися здоров’я людей. Хочу заспокоїти наших споживачів – воду навіть з невеликим річковим запахом можна сміливо вживати, до того ж це – тимчасово», – сказала завідувач лабораторії водопостачання Кропивницького ВКГ ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Олена Степанова.

З розцінками на проведення хімічного чи бактеріологічного аналізу води можна ознайомитись на сайті водоканалу.