У Кропивницькому активісти розповіли про три кроки до порятунку Інгулу

Перегляди: 1155

У Кропивницькому сьогодні, 26 липня, пройшов круглий стіл, присвячений порятунку Інгулу, передає кореспондент CBN.

Стіл став наступним кроком після громадської акції, яка відбулася в рамках проекту «Кропивницький хоче купатися у чистій воді», який започаткувала ГО «Квітень - 2014» у партнерстві з асоціацією «Громадські ініціативи».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сьогодні активісти зібралися у громадському офісі ОДА.

На думку голови асоціації «Громадські ініціативи» Любові Лук’янцевої, місту та області потрібні програми з реанімації місцевих річок.

За словами кандидата географічних наук, доцента кафедри географії та геоекології ЦДПУ імені Винниченка Ольги Гелевери, Інгул, наприклад, біля Первозванівки за сімома з 11 показників перевищує гранично допустимі концентрації для поверхневих водних об’єктів.

Найбільший забруднювач Інгулу, за даними експертки, - водоканал.

Вона запропонувала три кроки, які б допомогли відновити Інгул.

По-перше, наповнити річку водою, щоб вона могла самоочищуватись. Для цього потрібно спустити хоча б половину зі ставків та водосховищ, які не використовуються. На Інгулі 24 водосховища та 757 ставків, у яких 125 млн куб. м води.

Другий крок - очищення стоків, які потрапляють у річку. Це каналізаційні стоки, результати діяльності домогосподарств та підприємств. На це можна направити штрафи, які потрібно суттєво підвищити. Зараз штраф за забруднення становить 2 тисячі гривень. У Созонівці 10 років не працює каналізація, і мізерні штрафи місцеву владу не лякають.

Третій крок - відновити захисні прибережні зони. Вони повинні становити 25-50 метрів. У реальності багато домогосподарств та полів виходять прямо до річок.

Учасники круглого столу прийшли до висновку, що при міській раді та облдержадміністрації треба створити робочі групи з питання захисту Інгулу. А поки у владних коридорах прийматимуть рішення, активісти вирішили створити власну роботу групу і почати працювати.